Σάββατο 28 Μαρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Έτσι λειτουργούν τα όπλα taser που έρχονται στην Αστυνομία

Γιώργος Χατζηπαναγή  16/10/2019 06:55
Έτσι λειτουργούν τα όπλα taser που έρχονται στην Αστυνομία

Έτσι λειτουργούν τα όπλα taser που έρχονται στην Αστυνομία

Γιώργος Χατζηπαναγή  16/10/2019 06:55
Tο δικαίωμα κατοχής όπλων ηλεκτρικής εκκένωσης από την Αστυνομία, για τη διάλυση όχλου ή αντιμετώπιση άλλων επεισοδίων, εκεί και όπου κρίνεται αναγκαία η χρήση τους, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο και ως εκ τούτου το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στη Βουλή για εξέταση και έγκριση του.
Τα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, γνωστά και ως tasers, σε περίπτωση που τελικώς περιέλθουν στα χέρια της Αστυνομίας, θα χρησιμοποιούνται μόνο από ειδικά εκπαιδευμένα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, όπως τα μέλη της ΜΜΑΔ, υποβοηθώντας το έργο τους κατά την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση βίαιων ή επικίνδυνων προσώπων, και πιο συγκεκριμένα στις περιπτώσεις όπου η εναλλακτική θα ήταν η χρήση πιστολιού.
 
Tι είναι το taser
 
Kατ’ αρχάς το taser, είναι ένα όπλο που έχει δύο μικρά αγκαθωτά βέλη που προορίζονται για τη διάτρηση του δέρματος και τα οποία όταν χτυπήσουν τον στόχο παραμένουν προσκολλημένα πάνω του.
 
Τα συγκεκριμένα βελάκια συνδέονται με το όπλο, μέσω ενός λεπτού χάλκινου σύρματος, το οποίο παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Μόλις ένας στόχος χτυπηθεί από ένα taser, προκαλεί στο θύμα από τοπικό πόνο, μέχρι ισχυρές μυϊκές συσπάσεις.
 
Το taser, χρησιμοποιείται από συνολικά 107 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Κένυα, η Φιλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.
 
Κίνδυνος θανάτου
 
Τα tasers, σύμφωνα με μελέτη που είχε διεξάγει στο παρελθόν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, μπορούν να προκαλέσουν ανακοπή καρδιάς, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάζονται, όταν ένα taser χτυπά κάποιον στο στήθος.
 
Ο ασθενής σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dr. Zipes, ο οποίος μελέτησε συνολικά οκτώ πρόσωπα που χτυπήθηκαν στο στήθος από taser, διαπίστωσε ότι ο ασθενής σταματά να αναπνέει και χάνει τη συνείδηση του.
 
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής, εξέτασε τα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος των προσώπων, καθώς και τα ιατρικά τους αρχεία.
 
Από τους οκτώ ανθρώπους, οι επτά είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο ένας είχε μειωμένη μνήμη.
 
Μερικοί από τους οκτώ άνδρες που μελέτησε η ομάδα της Ιντιάνα, είχαν καταναλώσει υπερβολικό αλκοόλ στο αίμα τους, πριν δεχθούν πυροβολισμό στο στήθος. Αυτός σύμφωνα με την έρευνα, είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κοιλιακής ταχυκαρδίας ή κοιλιακής μαρμαρυγής μετά από ηλεκτροπληξία.
 
Πάνω από 1000 θάνατοι μέχρι το 2017
 
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκαν από taser μέχρι το 2017, σύμφωνα με το Reuters.
 
Ωστόσο, από αυτούς οι 153 θάνατοι εξακριβώθηκε ότι οφείλονταν στην χρήση του συγκεκριμένου όπλου.
 
Όπως αναφέρει σε έρευνα του το έγκυρο διεθνές πρακτορείο, εννέα στους δέκα νεκρούς ήταν άοπλοι, ενώ ένας στους τέσσερις υπέφερε από ψυχικές ασθένειες ή νευρολογικές διαταραχές.
 
Ξεκάθαρο το Υπουργείο Δικαιοσύνης
 
Πάντως σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Υπουργείο τον περασμένο Μάρτιο και αφότου είδε το φως της δημοσιότητας το νομοσχέδιο για τα πυροβόλα όπλα, στο οποίο εμπεριέχονταν και τα taser υπογράμμισε ότι, «η χρήση τους δεν θα είναι ευρεία, δεν θα γίνεται χρήση σε οποιεσδήποτε άλλες περιπτώσεις, παρά μόνο σε εκείνες που επιτρέπεται η χρήση πυροβόλου όπλου ως εναλλακτικής χρήσης αυτού».
 
Πώς λειτουργεί το taser

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας