Βάζει χέρι στην Αστυνομία η Επίτροπος για διαρροή σε υπόθεση εξαπάτησης πολίτη

Εντολή στην Αστυνομία να λάβει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που να αποτρέπουν την χωρίς έγκριση κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων σε τρίτους έδωσε στην Αστυνομία η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου με αφορμή καταγγελία για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο της Επιτρόπου, παραπονούμενος μετέβη στο ΤΑΕ για να καταγγείλει σοβαρή υπόθεση οικονομικής εξαπάτησης του. Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, ζήτησε επανειλημμένα κατά την υποβολή της καταγγελίας του, να μην δοθεί κανένα στοιχείο του και ούτε το περιεχόμενο της καταγγελίας στην δημοσιότητα. Παρά ταύτα, το περιεχόμενο της καταγγελίας, καθώς και διάφορα στοιχεία που τον ταυτοποιούσαν δημοσιεύθηκαν την επόμενη μέρα της καταγγελίας σε διάφορες εφημερίδες, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε τηλεοπτικά κανάλια.

Κατά την διερεύνηση της καταγγελίας, όπως αναφέρεται, η Αστυνομία απέρριψε τους ισχυρισμούς του παραπονούμενου ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ δόθηκαν από την Αστυνομία και ότι από την εσωτερική διερεύνηση που διεξήγαγε η Αστυνομία προέκυψε ότι, δεν έχει εξακριβωθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι η διαρροή έγινε από την ηγεσία της Αστυνομίας ή από κάποιο μέλος της.

Διαπιστώθηκε ότι οι πληροφορίες και στοιχεία του παραπονούμενου που δόθηκαν στην δημοσιότητα από μόνα τους δεν επιτρέπουν τον προσδιορισμό της ταυτότητας του υποκειμένου των δεδομένων. Όμως, παρόλο που το όνομα του παραπονούμενου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο συνδυασμός και η συσχέτιση όλων των γνωστοποιημένων πληροφοριών, είχε ως συνέπεια να «φωτογραφίζουν» τον παραπονούμενο με αποτέλεσμα αυτός να αναγνωριστεί από άτομα του οικογενειακού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο τα ατομικά του δικαιώματα και τις ελευθερίες του, προστίθεται.

Από την έρευνα, συνεχίζει η ανακοίνωση, διεφάνη ότι οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ την επόμενη μέρα που ο παραπονούμενος έκανε την καταγγελία στο ΤΑΕ, όλα τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούν το ίδιο λεκτικό με συγκεκριμένες και λεπτομερείς πληροφορίες που έδωσε ο παραπονούμενος στην καταγγελία του στην Αστυνομία και τα εν λόγω δημοσιεύματα ανέφεραν την πηγή των πληροφοριών, δηλαδή το ΤΑΕ ή την Αστυνομία.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, η Αστυνομία, ως ο υπεύθυνος επεξεργασίας, έχει υποχρέωση να εφαρμόζει κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλίζει και να μπορεί να αποδεικνύει ότι η επεξεργασία διενεργείται σύμφωνα με τον Νόμο, λαμβάνοντας υπόψιν τους κινδύνους διαφορετικής πιθανότητας επέλευσης και σοβαρότητας για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των φυσικών προσώπων.

Η Επίτροπος έδωσε εντολή στην Αστυνομία, δυνάμει των προνοιών του άρθρου 46(2)(β) του Νόμου 44(Ι)/2019, να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του Νόμου, και συγκεκριμένα να λάβει οργανωτικά και τεχνικά μέτρα που να αποτρέπουν την χωρίς έγκριση κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»