Νέο κώλυμα στη δίκη του τέως Υπαρχηγού-Δεν έκλεισε το κεφάλαιο του περιβόητου πορίσματος

Στις 7 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η απόφαση για το ποιος δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας θα εκδικάσει την ουσία της ποινικής υπόθεσης εναντίον του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στις 30 Μαΐου 2017 ενώπιον του Δικαστή Νικόλα Γεωργιάδη, ο οποίος είχε αρχίσει την εκδίκαση της υπόθεσης, λαμβάνοντας μάλιστα και σειρά αποφάσεων επί προδικαστικών ζητημάτων που ηγέρθησαν από την πλευρά της υπεράσπισης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης εξέδωσε τρεις ενδιάμεσες αποφάσεις αναφορικά με το αίτημα της υπεράσπισης του κ. Κυριακού όπως της παραδοθεί ολόκληρο το ποινικό πόρισμα για το ενδεχόμενο διαφθοράς στην Αστυνομία.

Ο κ. Γεωργιάδης με διάταγμα του ημερ. 29/6/2018 διέταζε την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα στην υπεράσπιση, καυτηριάζοντας την άρνησή της να συμμορφωθεί με το εν λόγω διάταγμα. Να σημειωθεί ότι θέμα είχε παραπεμφθεί και στο Ανώτατο Δικαστήριο υπό μορφή νομικού ερωτήματος, το οποίο αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας στη βάση της απόφασης του κ. Γεωργιάδη.  

 Εμφανιζόμενος ενώπιον του δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε υποστηρίξει  ότι η Κατηγορούσα Αρχή παρέδωσε προς την υπεράσπιση το μέρος του πορίσματος που αφορά στην παρούσα υπόθεση και στον κατηγορούμενο, απορρίπτοντας τα περί μη συμμόρφωσης της με το διάταγμα.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του τέως Υπαρχηγού της Αστυνομίας Άντρος Πελεκάνος, επέμεινε στο αίτημα για παράδοση στην υπεράσπιση ολόκληρου του πορίσματος στα πλαίσια της δίκαιης δίκης του πελάτη του, εμμένοντας στη θέση ότι η παράδοση μόνο κάποιων σελίδων του πορίσματος δεν αποτελούσε πλήρη συμμόρφωση με τη διαταγή του δικαστηρίου.

Ο κ. Γεωργιάδης με νέα απόφαση του έκρινε ότι η «η Κατηγορούσα Αρχή με την παράδοση των αποσπασμάτων του πορίσματος που δόθηκαν στην υπεράσπιση έχει συμμορφωθεί με το διάταγμα ημερ. 29/6/2016», σημειώνοντας ότι «δεν κρίνω ότι αποτελεί αναθεώρηση των προηγούμενων αποφάσεων που εξέδωσα, αν και το δικαστήριο, εν πάση περιπτώσει, έχει υποχρέωση αναθεώρησης αποφάσεων του σε θέματα αποκάλυψης αν προκύψει ανάγκη».

Ακολούθως,  σε μια από τις δικασίμους του περασμένου Απριλίου, ο κ. Γεωργιάδης, επικαλούμενος φόρτο εργασίας, ανέβαλε την έναρξη της εκδίκασης της ουσίας της υπόθεσης για τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπόταν ο χειρισμός της υπόθεσης ανατέθηκε σε νέο δικαστή και συγκεκριμένα στη δικαστή Μαρία Λοΐζου.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, Κατηγορούσα Αρχή και υπεράσπιση αγόρευσαν επί του ερωτήματος που έθεσε η νέα δικαστής της υπόθεσης ως προς το εάν η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί από τον προηγούμενο δικαστή από τη στιγμή που εξέδωσε μια σειρά από ενδιάμεσες αποφάσεις, θέτοντας έτσι, όπως είπε, τη σφραγίδα του στην υπόθεση.

Ο δικηγόρος του κ. Κυριάκου, Άντρος Πελεκάνος εξέφρασε τη θέση ότι ανεξαρτήτως του ποιος θα εκδικάσει τελικά την υπόθεση, η υπεράσπιση έχει το δικαίωμα να εγείρει εκ νέου το αίτημα της για παράδοση ολόκληρου του πορίσματος σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από την πορεία εκδίκασης της ουσίας της υπόθεσης.  Διατύπωσε, επίσης, τη θέση ότι οι αποφάσεις του κ. Γεωργιάδη δεν δεσμεύουν τη νέα σύνθεση του δικαστηρίου.

Ο κ. Πελεκάνος είπε ότι για την υπεράσπιση δεν έχει σημασία εάν η ουσία της υπόθεσης εκδικαστεί από τον κ. Γεωργιάδη ή την κα. Λοΐζου, προσθέτοντας ότι «μας προβληματίζει και εμάς γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα ούτε θέλουμε να εκμεταλλευθούμε δικονομικά θέματα στην πορεία της δίκης.

Ο κ. Πελεκάνος είπε, επίσης, ότι «όμως οφείλω να είμαι σωστός και δίκαιος απέναντι στο δικαστήριο ότι δεν μπορώ να αποκλείσω ότι δεν θα ξανά εγείρω το θέμα του πορίσματος είτε σε πρώιμο στάδιο είτε στο στάδιο της αντεξέτασης».

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Μικαέλλα Πασιαρδή εξέφρασε, από την πλευρά της, τη θέση ότι η ουσία της υπόθεσης θα πρέπει να εκδικαστεί από τον προηγούμενο δικαστή από τη στιγμή που έχει επιληφθεί μιας σειράς από προδικαστικά ζητήματα, θέτοντας έτσι τη σφραγίδα του, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τη θέση της υπεράσπισης ότι οι αποφάσεις του προηγούμενου δικαστή δεν δεσμεύουν τη νέα σύνθεση του δικαστηρίου. Η κα. Πασιαρδή υποστήριξε ότι η υπεράσπιση θα μπορεί να εγείρει εκ νέου το αίτημα της για το πόρισμα μόνο εάν προκύψουν νέα δεδομένα.

Η κα. Λοΐζου επιφύλαξε την ανακοίνωσή της απόφασής της για τις 7 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί.
  
Ο κ. Κυριάκου αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου”.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού