Τι μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την οδική ασφάλεια

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την οδική ασφάλεια παρέθεσε σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας.
 
Όπως είπε, οι διάφορες εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλουν όλοι οι φορείς για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εμπέδωση της έννοιας της οδικής συνείδησης σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στους νέους, οι οποίοι, όπως ανέφερε, διαμορφώνουν πλέον μια διαφορετική, πιο ελπιδοφόρα κουλτούρα όσον αφορά στην κοινωνική ευθύνη που έχει ο καθένας που κυκλοφορεί στον δρόμο.
 
«Η ασφάλεια των πολιτών στο σύνολο τους, είτε ως οδηγών είτε ως πεζών, έχει τεθεί  στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της διαβίωσης των πολιτών σε ένα ασφαλές περιβάλλον», σημείωσε ο υπουργός.
 
Στη συνέχεια παρέθεσε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, τα οποία αφορούν:
 
- Τη σύσταση  Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης, στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής. Η ίδρυση της Σχολής αποσκοπεί στην παροχή ευκαιριών προς τους παραβάτες τροχαίων αδικημάτων να αναπτύξουν θετική οδική στάση και συμπεριφορά κατά τη διακίνησή τους στο οδικό δίκτυο.

- Την εφαρμογή νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας, με κεντρικό τίτλο «ΣΚΕΨΟΥ!», η οποία ήδη «τρέχει» και αποσκοπεί στη διαφώτιση, την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών μέσα από κύριες δράσεις και επιμέρους ενέργειες και εκστρατείες.

- Τη σύσταση του Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο, με τη συμμετοχή επιστημόνων του τομέα, θα παρακολουθεί τα θέματα της οδικής ασφάλειας, θα προωθεί τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών και θα εισηγείται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των οδικών ατυχημάτων, θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον αγώνα μας ενάντια στις οδικές συγκρούσεις.

- Την ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα Λύκεια από το 2018, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας καλύπτοντας όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στοχεύοντας στην εκπαίδευση των αυριανών οδηγών και στη δημιουργία ορθολογικών στάσεων και οδικής συμπεριφοράς.

- Την αύξηση των ποινών που αφορούν Τροχαία αδικήματα.  Με βάση τα πορίσματα μελέτης που πραγματοποίησε το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε σχέση με την αναθεώρηση των ποινών που αφορούν τροχαία αδικήματα, ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε συνεργασία με  τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δέσμη επτά νομοσχεδίων και ενός Σχεδίου Κανονισμών, που αφορούν στην αύξηση ποινών σε θέματα που κρίνεται ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τροχαίες συγκρούσεις, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς. Τα νομοσχέδια βρίσκονται υπό συζήτηση ενώπιων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης απευθύνω εκ νέου παράκληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ολοκληρώσει το έργο της και να ψηφίσει τις τροποποιήσεις.

- Την εφαρμογή της νομοθεσίας για το Narcotest κατά το 2018 με στοχευμένους ελέγχους στους οδηγούς για ανίχνευση χρήσης ουσιών εξάρτησης, ως επιπρόσθετο μέσο στην πρόληψη οδικών συγκρούσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πλούσιο πρόγραμμα στην εκδήλωση της Αστυνομίας για την οδική ασφάλεια
 
- Τη συνεργασία με Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στοχευμένων παρεμβάσεων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση και ευαισθητοποίηση των νέων και ειδικότερα των νεαρών οδηγών.

- Την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου σύγχρονου συστήματος Φωτοεπισήμανσης, το οποίο θα καταγράφει τροχαία αδικήματα, όπως ταχύτητα, παραβίαση κόκκινου σηματοδότη κ.ά. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν συσκευές Φωτοεπισήμανσης σε 90 σταθερά σημεία  που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο  αριθμό μελανών σημείων ενώ άλλες 20 περίπου κινητές συσκευές θα τοποθετούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία συστήματος Φωτοεπισήμανσης προκηρύχθηκε την 1η Ιουλίου 2019.

- Την ενίσχυση των δυνατοτήτων της Αστυνομίας για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των τροχαίων παραβάσεων, μέσω της αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού.

Παράλληλα στα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται εντάσσεται και η στρατηγική για συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον πολίτη και ειδικότερα η αλλαγή νοοτροπίας και η ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων ώστε η συμπεριφορά και η στάση των μελών της Αστυνομίας να μην προκαλεί αίσθημα αδικίας, αδιαφορίας και αγανάκτησης στον πολίτη.
 
«Η επικοινωνιακή τακτική αλλάζει και στοχεύει στην καλλιέργεια της αντίληψης ότι η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και του πολίτη είναι απολύτως απαραίτητή και επιδιώκεται ώστε να τερματιστεί η τάση που δικαίως περιγράφεται ως εθνική τραγωδία», ανέφερε καταλήγοντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα