Τελευταία πνοή στο μεροκάματο για 18 ανθρώπους την τελευταία διετία

Εβδομήντα έξι ζωές χάθηκαν την τελευταία δεκαετία σε εργατικά ατυχήματα, με την τάση μάλιστα το 2018 και το 2019 να είναι αυξητική αφού την τελευταία τους πνοή στο μεροκάματο τα δύο αυτά χρόνια άφησαν συνολικά 18 άνθρωποι.
 
Την ίδια στιγμή, επίσης κατά την τελευταία δεκαετία, καταγράφηκαν 16.818 τραυματισμοί, πολλοί από τους οποίους άφησαν εργαζόμενους σε αναπηρικά καθίσματα λόγω συνήθως πτώσεων από ύψος που τους έπληξαν στη σπονδυλική στήλη ή τα πόδια, ή υπέστησαν άλλης μορφής μόνιμα τραύματα.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας τα οποία προωθήθηκαν στη Βουλή κατόπιν σχετικής ερώτησης του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο δείκτης συχνότητας των ατυχημάτων ανάμεσα στους κοινοτικούς εργαζόμενους ήταν υψηλότερος σε σχέση με τους Κυπρίους.
 
Παρατηρήθηκε επίσης πως σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα των ατυχημάτων, ο μέσος όρος των ημερών που χάθηκαν ανά ατύχημα κατά την περίοδο 2013-2018 ήταν 37 για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, 23,7 για τους κοινοτικούς και 25,5 για τους Κύπριους.
 
Τα στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας αφορούν την περίοδο από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2019 και όπως φαίνεται στους σχετικούς πίνακες, η χρονιά ρεκόρ από άποψη θανατηφόρων ατυχημάτων ήταν το 2010. Το έτος αυτό σκοτώθηκαν 19 εργαζόμενοι, ενώ άλλοι 18 έχασαν τη ζωή τους τη διετία 2018-2019.
 
Η σχετική διακύμανση έχει ως ακολούθως:
Σε ό,τι αφορά τους τραυματισμούς, οι χειρότερες χρονιές ήταν το 2010, το 2017 και το 2018, ενώ - όπως και στην περίπτωση των θανατηφόρων - οι χρονιές με τα λιγότερα ατυχήματα ήταν μεταξύ 2012-2016.

Η σχετική κατάσταση έχει ως εξής:

Στο σημείωμα προς τη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι σε έκτακτες συνεδρίες του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας το 2018 και το 2019 καθορίστηκε σχέδιο δράσης με στοχευμένες ενέργειες που αποσκοπούν στη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, την εφαρμογή του οποίου παρακολουθεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας «στα πλαίσια των ευρύτερων προσπαθειών που καταβάλλει, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, για συνεχή βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας και μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών».

 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές