Αναστολή δίωξης της 19χρονης Βρετανίδας ζητούν δώδεκα οργανώσεις

Την εξέταση του ενδεχομένου αναστολής της δίωξης της 19χρονης Βρετανίδας που κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία της ψευδούς καταγγελίας για βιασμό της και απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον της και άμεση απελευθέρωση της, ζητεί με επιστολή της προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας, η Ομάδα Πρωτοβουλίας.
 
Την επιστολή συνυπογράφουν το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ), η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων ΓΥΚΟ, το Ίδρυμα Ισότητας «Υπατία», η Οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης «ΣΤΙΓΜΑ», ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, η Κίνηση Συμπαράστασης για το AIDS και CY Checkpoint, η Οργάνωση ACCEPT-ΛΟΑΤΙ Κύπρου και ο Σύνδεσμος για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ).
                                 
Στην επιστολή σημειώνεται ότι η πρωτοφανής διαπόμπευση της 19χρονης Βρετανίδας, η ανεπαρκής προστασία της από την έκθεση στα ΜΜΕ, η παρατεταμένη ταλαιπωρία της από το δικαστικό Σώμα, αλλά και οι ισχυρισμοί της για απαράδεκτη μεταχείριση από αστυνομικούς οι οποίοι έλαβαν την αρχική της κατάθεση στο ΤΑΕ Αμμοχώστου, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, τόσο προς τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
 
Ζητούμε αρχικά, αναφέρεται, την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης έκθεσης της υπόπτου σε κάμερες και φωτογραφικές των ΜΜΕ αλλά ακόμη και διερχομένων έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου.
 
Ζητούμε επίσης, προστίθεται, να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής της δίωξης της, απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον της και άμεση απελευθέρωση της.
 
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας και οι άλλες οργανώσεις που συνυπογράφουν την επιστολή, ζητούν με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας να προχωρήσουν στην διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το ΤΑΕ Αμμοχώστου εξασφάλισε την αρχική κατάθεση της 19χρονης Βρετανίδας, ώστε να εξεταστούν σε βάθος και με την ανάλογη σοβαρότητα οι καταγγελίες της σχετικά με κακομεταχείριση από τις Αρχές.
 
Με αφορμή αυτήν την υπόθεση, να επανεξεταστεί η εφαρμογή των Πρωτοκόλλων Διαχείρισης Καταγγελιών Σεξουαλικών Επιθέσεων και οι διαδικασίες στήριξης των θυμάτων, τόσο από την Αστυνομία όσο και από το Δικαστήριο. Σημειώνεται ότι «ανεξάρτητα από την έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αυτό που διαφαίνεται για άλλη μια φορά είναι η ανύπαρκτη εφαρμογή οποιουδήποτε πρωτοκόλλου στις καταγγελίες βιασμών».
 
Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις προτίθενται να υποβάλουν παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων καθώς σημειώνεται, παρατηρείται πρωτοφανής διαπόμπευση μιας γυναίκας η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ταυτόχρονα, προτίθενται να υποβάλουν παράπονο στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για τον τρόπο παρουσίασης της υπόθεσης στα ΜΜΕ.
 
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί