Θύμα του ρατσιστικού επεισοδίου και ο ανήλικος στο βίντεο της ντροπής

Τι κι αν το Γιαβούζ αρχίζει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τι κι αν αυτή η ενέργεια, ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην περιοχή μας. Τι κι αν αυτό θα έπρεπε να αποτελούσε το κύριο θέμα συζήτησης των ημερών.
 
Η συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου, συζητά άλλο θέμα και μάλιστα για τρίτο εικοσιτετράωρο. Το περιεχόμενο του βίντεο της ρατσιστικής επίθεσης, εναντίον γυναίκας από τη Ρωσία, σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα. Ένα βίντεο που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει «ρίξει» το facebook σε Κύπρο και Ελλάδα.
 
«Η προβολή τέτοιου είδους βίντεο, προκαλεί σοκ σε μια κοινωνία, όχι απαραίτητα επειδή αγνοεί πως ο ρατσισμός είναι υπαρκτό φαινόμενο στην κοινωνία που ζει, αλλά επειδή βιώνει την αμεσότητα και σκληρότητα του περιστατικού σαν να είναι το ίδιο το άτομα μάρτυρας στο γεγονός αυτό», αναφέρει η Δρ. Χριστιάνα Καραγιάννη, Λέκτορας ΜΜΕ & Πολιτισμικών Σπουδών, Τμήμα Δημοσιογραφίας, Πανεπιστήμιο Frederick.
 
Η καθολική κατακραυγή της συμπεριφοράς των ε/κ γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει τη δύναμη να μειώσει τα φαινόμενα ρατσισμού;
 
Η δημόσια κατακραυγή που δημιουργείται σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει σίγουρα θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, αφού αναγάγει το γεγονός/θέμα ως κυρίαρχο ζήτημα συζήτησης στην κυπριακή δημόσια σφαίρα αναγκάζοντας (α) τα ΜΜΕ και (β) τους αρμόδιους φορείς του κράτους, να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο περιστατικό ειδικά, αλλά και με το φαινόμενο γενικότερα, κάτι που πολύ πιθανόν να μην συνέβαινε ποτέ αν το βίντεο δεν αναδημοσιευόταν σε τέτοιο βαθμό από τους πολίτες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 
Κι εδώ ακριβώς, εντοπίζεται η δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους απλούς πολίτες, ώστε να αναγάγουν ένα θέμα, που διαφορετικά θα αποκλειόταν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, από τη δημόσια συζήτηση σε κυρίαρχο θέμα συζήτησης.
 
Μέσα από τα σχόλια των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι υπάρχει παγιωμένη η άποψη ότι είμαστε μια κοινωνία ρατσιστών.
 
Το πρόβλημα δεν είναι πως είμαστε όλοι ρατσιστές, αλλά πως το φαινόμενο του ρατσισμού δεν αποτελεί κυρίαρχο θέμα της δημόσιας συζήτησης στην κυπριακή κοινωνία.
 
Για να αλλάξει η νοοτροπία στο θέμα του ρατσισμού, δεν αρκεί απλά να αποτελεί σημείο αναφοράς στις σχολικές εκθέσεις ή θέμα κοινωνικών εκδηλώσεων, που αποσκοπούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων αφήνοντας, όμως, το φαινόμενο σαν κάτι που υπάρχει σε θεωρητικό επίπεδο στην κοινωνία μας, με το οποίο η καθημερινότητα μας δεν έχει καμία σχέση.
 
Κάτι τέτοιο θα γίνει μόνο, όταν τα θύματα του ρατσισμού ή οι δέκτες ξενοφοβικής συμπεριφοράς, αποκτήσουν πρόσβαση και συμμετέχουν ενεργά στη δημόσια συζήτηση έτσι ώστε να μας φέρουν σε άμεση επαφή με την ωμή πραγματικότητα όπως έγινε τώρα, με αφορμή αυτό το βίντεο.
 
Θύμα μιμητισμού το αγόρι
 
Πώς μπορεί να επηρεάσει το παιδί που φαίνεται στο βίντεο, η υπερπροβολή του θέματος; Ενδέχεται να πέσει, για παράδειγμα, θύμα εκφοβισμού στο σχολείο του;
 
Αυτό που σίγουρα βλάπτει και θέτει σε κίνδυνο το παιδί, είναι η παρουσία και συμμετοχή του, σε ένα περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης, με χρήση λεκτικής βίας εξ αρχής.
 
Από αυτό θα έπρεπε να προστατευθεί το παιδί και υπεύθυνοι για κάτι τέτοιο είναι πρωτίστως και κυρίως, οι ίδιοι οι γονείς/ κηδεμόνες του. Ας μην ξεχνούμε πως το περιστατικό έγινε σε δημόσιο χώρο, οπότε το παιδί εκτέθηκε δημόσια έτσι κι αλλιώς.
 
Η δημοσίευση και αναδημοσίευση της οπτικοακουστικής καταγραφής του περιστατικού, απλά αυξάνει αυτή τη δημόσια έκθεση των ατόμων που συμμετέχουν συμπεριλαμβανομένου και του παιδιού. Όμως, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση εμπλοκής παιδιών σε τέτοια περιστατικά, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως τα παιδιά αποτελούν θύματα μιμητισμού των ενεργειών των ενηλίκων, με τα οποία συναναστρέφεται και όχι οι θύτες ώστε να αναμένεται η τιμωρία τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου