Καλεί τους αρμόδιους να προστατέψουν το ανήλικο που εμπλέκεται στο βίντεο η Μιχαηλίδου

 Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για το περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς σε χώρο στάθμευσης, στην παρουσία ανήλικου παιδιού, και καλεί τους αρμόδιους να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του παιδιού έστω και εκ των υστέρων.
 
«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού η προστασία των προσωπικών του δεδομένων και της ιδιωτικής του ζωής, επομένως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται στη δημοσιότητα το εν λόγω περιστατικό. Ως εκ τούτου, η Επίτροπος καλεί όλους τους Αρμοδίους να λάβουν τα ενδεικνυόμενα  μέτρα, για προστασία  της ιδιωτικής ζωής του παιδιού, έστω και εκ των υστέρων» αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο της Δέσπως Μιχαηλίδου..
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Λοττίδου για το ρατσιστικό βίντεο-«Εκτοξεύτηκε εχθρότητα»

 
Για το περιστατικό δηλώνει ότι αφορά «εκδήλωση χυδαίας λεκτικής βίας και ρατσιστικού λόγου εις βάρος γυναίκας με διαφορετική εθνική καταγωγή, στην παρουσία και ανήλικου παιδιού». 
 
Το Άρθρο 2 (παράγραφος 2) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεσμεύει τα Συμβαλλόμενα Κράτη «να παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του παιδιού έναντι όλων των μορφών διάκρισης ή τιμωρίας, με βάση την υπόσταση, τις δραστηριότητες, τις εκφρασμένες απόψεις ή τις πεποιθήσεις των γονέων του, των νόμιμων κηδεμόνων του ή των μελών της οικογένειάς του», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Η κοινωνία, σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου, έχει υποχρέωση να προετοιμάζει το παιδί για μια υπεύθυνη ζωή, σε κουλτούρα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας και φιλίας ανάμεσα σε όλους τους λαούς και τις εθνικές, κρατικές ή/και θρησκευτικές ομάδες.
 
«Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η προστασία από κάθε μορφής διάκριση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται μέσα από Διεθνείς Πράξεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόντες οι θεσμοί παρά το σάλο από το ρατσιστικό βίντεο
 Η καταπολέμηση του μισαλλόδοξου, ξενοφοβικού, ρατσιστικού λόγου και της ρητορικής μίσους γενικότερα, πρέπει να αποτελεί προσωπική δέσμευση και καθημερινή ευθύνη για όλους, ώστε να θεμελιωθεί στην κοινωνία η αντίληψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει η Επίτροπος.
 
«Ως κοινωνία και ως συντεταγμένη πολιτεία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι, κάθε λεκτική ή άλλη συμπεριφορά, που εκδηλώνεται στη βάση ρατσιστικών κινήτρων ή/και εθνοτικής μισαλλοδοξίας, αποτελεί στίγμα για το δημοκρατικό μας ήθος και πλήττει την κυπριακή κουλτούρα. Η πολιτεία οφείλει να αναχαιτίσει με κάθε τρόπο τέτοια φαινόμενα, ώστε να οικοδομηθεί  στην κυπριακή κοινωνία μια κουλτούρα ειρήνης, αλληλεγγύης, αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλα τα επίπεδα».
 
Οι γονείς, που έχουν πρωταρχικό ρόλο, αλλά και η ευρύτερη κοινωνία, προσθέτει, οφείλουν να απέχουν από τέτοιες συμπεριφορές και να προστατεύουν τα παιδιά από ανήκουστες εκδηλώσεις και καταστάσεις που τα εκθέτουν ή θίγουν την αξιοπρέπεια και ιδιωτικότητά τους και που τραυματίζουν τον ψυχικό τους κόσμο.

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών
Ένας τραυματίας από την κατάρρευση οροφής κτηρίου στη Λεμεσό-Ζημιές σε όχημα
Περιφέρονταν ύποπτα σε συγκρότημα κατοικιών και τους τσάκωσαν οι Αρχές-Χειροπέδες σε επτά
Καταγγέλλουν μαζική δηλητηρίαση ζώων στο Μαρώνι οι Οικολόγοι-Βολές σε Αστυνομία (pics)
Αποκαλύψεων συνέχεια για τα σχολεία-Καθημερινότητα τα ναρκωτικά, σεξουαλική βία και σε Δημοτικά
Κατεπείγουσα Επιστολή Ισότητας προς Χαρτσιώτη για τον αριθμό αστυνομικών πρώτης γραμμής