Από τον Αρχιεπίσκοπο στον Μεταξά και από τον Μόρφου στην Ρωσίδα

«Ο ρατσισμός είναι ο σνομπισμός των φτωχών», είπε κάποτε ο Γάλλος φιλόσοφος Άρον Ρέιμοντ. Μια φράση που μπορεί να περιγράψει πλήρως την κατάσταση σε σχέση με το βίντεο με την λεκτική επίθεση που δέχεται μια γυναίκα από τη Ρωσία, από τρεις Ελληνοκύπριες σε χώρο στάθμευσης στη Λάρνακα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tο απίστευτο βίντεο με τη ρατσιστική επίθεση-Ντροπή και μόνο ντροπή
 
Η προσπάθεια της κοπέλας να σταματήσει τις τρεις γυναίκες από το να διαφύγουν μετά την πρόσκρουση τους σε όχημα άλλου προσώπου, έφερε όπως δείχνουν την ρατσιστική έκρηξη των γυναικών, οι οποίες όχι μόνο «στόλισαν» την κοπέλα από τη Ρωσία με όσα περισσότερα κοσμητικά επίθετα μπορούσαν, αλλά το έκαναν και μπροστά στα ίδια τους τα παιδιά, τα οποία σε κάποιες στιγμές, μιμούμενα τις μητέρες τους, λειτουργούσαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
 
Πέραν όμως από τις βωμολοχίες, οι τρεις Ελληνοκύπριες προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν την κοπέλα, προσπαθώντας να δείξουν ότι είναι ανώτερες και εκείνη «παρακατιανή». Ατάκες τύπου «έλα να μου καθαρίσεις τα τζάμια», αποδεικνύουν περίτρανα το βούρκο στον οποίο κείτεται αυτή η κοινωνία. Και να πει κανείς ότι είναι η πρώτη φορά; Φυσικά και δεν είναι. Στο παρελθόν και μάλιστα πρόσφατα πολλά ήταν τα περιστατικά ρατσισμού που προκάλεσαν σάλο και ποικίλες αντιδράσεις.
 
Τρανό παράδειγμα η υπόθεση του Μητροπολίτη Μόρφου, ο οποίος αποπειράθηκε να εξηγήσει πώς κάποιος «γίνεται» ομοφυλόφιλος, ενώ είχε αναφέρει ότι οι «άγιοι άνθρωποι», οσφρίζονται την «ξεχωριστή και διακριτική» μυρωδιά των ομοφυλόφιλων.
 
Τα όσα υποστήριξε, έφεραν λαϊκή κατακραυγή και έντονη κριτική. Η υπόθεση έφθασε στην Αστυνομία και κατόπιν στη Νομική Υπηρεσία, η οποία τελικά αποφάσισε πως δεν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα εναντίον του Μητροπολίτη.
 
Κάποια χρόνια προηγουμένως, την ίδια συμπεριφορά επέδειξε και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος το 2016, είχε πει πως, «να χαίρονται και την υπερηφάνεια τους. Δεν με ενδιαφέρει για αυτούς τους ανθρώπους, άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι τι να τους κάνω;», ενώ είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «τσετσίπωτους».
 
Η ρατσιστική αυτή συμπεριφορά, βρέθηκε τότε και πάλι στο επίκεντρο, ωστόσο δεν προέκυψε οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα σε βάρος του Αρχιεπισκόπου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι ποινές που προβλέπονται για μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας
 
Στο στόχαστρο και για τον Μεταξά
 
Οι στυγερές δολοφονίες πέντε γυναικών και δύο παιδιών, όλες από ξένες χώρες, από κατά συρροή δολοφόνο, είχε φέρει την Κύπρο τον περασμένο Μάιο, σε δυσμενή θέση, με αρκετούς να μας επικρίνουν και να μας δείχνουν ως ρατσιστές.
 
 
Τα λάθη των Αρχών, οι οποίες φαίνεται να μην διερευνούσαν όπως θα έπρεπε τις εξαφανίσεις γυναικών, θεωρώντας είτε ότι έφυγαν στο εξωτερικό ή στα κατεχόμενα, έδειξε άλλο ένα κομμάτι ρατσισμού που κρύβει καλά μέσα της η κυπριακή κοινωνία.
 
Για αποκατάσταση της θέσης της Κύπρου, στην υπόθεση αναγκάστηκε να εμπλακεί και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος προχώρησε με διαβήματα για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της Κύπρου μέσω Πρεσβειών των χωρών των θυμάτων.
 
Αν ανατρέξουμε κι άλλο πίσω θα βρούμε αρκετά άλλα παραδείγματα με συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ένα ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κράτος, στο οποίο μπορούν να διαμένουν άνθρωποι από διαφορετικές κουλτούρες και εθνικότητες.
 
Ωστόσο, για άλλη μια φορά επιβεβαιώσαμε ως Κύπριοι, ότι Ευρωπαίοι είμαστε μόνο στα χαρτιά και εκεί που μας «σηκώνει» το παίζουμε ρατσιστές και ισχυροί. Σε άλλες περιπτώσεις που δεν μας «σηκώνει», είμαστε τα καλύτερα παιδιά…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον