Η μοναδική γυναίκα αστυνομικός που σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος

Δώδεκα αστυνομικοί έπεσαν εν ώρα καθήκοντος τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η Αστυνομία. Κάποιοι έφυγαν σε επεισόδια με υπόπτους, άλλοι σε επεισόδια ποδοσφαιρικών αγώνων, οι πλείστοι κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί και μερικοί σε τροχαία δυστυχήματα…
 
Μεταξύ αυτών των ηρώων της Αστυνομίας και η 24χρονη Φλωρίνα Παπακώστα. Η μοναδική γυναίκα αστυνομικός που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, μετά από θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της 10ης Μαΐου 1996, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού.
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, η Φλωρίνα Παπακώστα, κόρη του αείμνηστου υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ενώ βρισκόταν σε περιπολία γύρω στις εννέα το βράδυ εκείνης της μέρας, αντιλήφθηκε ένα όχημα σταθμευμένο στο παγκέτο της αριστερής πλευράς του δρόμου.
 
Αμέσως, σταμάτησε το περιπολικό που οδηγούσε και κατέβηκε, αφήνοντας τους φάρους αναμμένους, για να ρωτήσει αν ο οδηγός ήθελε βοήθεια.
Όταν έφθασε στο όχημα, ο οδηγός την ενημέρωσε πως ήθελε να πάρει ένα τηλέφωνο και για το λόγο αυτό αποφάσισε να σταθμεύσει το όχημα του στο παγκέτο.
 
Εκείνη τη στιγμή, όχημα που οδηγούσε μεθυσμένος τουρίστας περνούσε από το σημείο, με αποτέλεσμα να κτυπήσει την άτυχη αστυνομικό, εκσφενδονίζοντας την στην άσφαλτο.
 
Ο οδηγός του σταθμευμένου οχήματος, σοκαρισμένος από το ατύχημα, κάλεσε αμέσως την Αστυνομία, αναφέροντας το περιστατικό. Ακολούθως, προσπάθησε να βοηθήσει την 24χρονη, η οποία είχε τις αισθήσεις της, παρά τους αφόρητους πόνους.
 
«Δεν μπορώ να αναπνεύσω...»
 
«Δεν μπορώ να αναπνεύσω...», ήταν οι μοναδικές λέξεις της άτυχης Φλωρίνα, λίγο πριν φθάσει το ασθενοφόρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να την παραλάβει.
 
Αφού μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο. Οι πρώτες ώρες μετά την εγχείρηση, έδειχναν πως η κατάσταση της υγείας της ήταν εκτός κινδύνου. Ωστόσο, σε κάποια στιγμή την ίδια μέρα, παρουσίασε ξαφνική υποτροπή και απώλεια πίεσης.
 
Τελικά, η Φλωρίνα ξεψύχησε γύρω στη μια τα μεσάνυχτα της 11ης Μαΐου, λόγω ρήξης της αορτής, η οποία προκλήθηκε από ακατάσχετη αιμορραγία.
 
Μετά το δυστύχημα, η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον οδηγό του οχήματος.
Συγκλονισμός για την ηρωίδα αστυνομικό
 
Η κηδεία της Φλωρίνας, τελέστηκε στις 12 Μαΐου, από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Δασούπολη, στην παρουσία πλήθος κόσμου, σύσσωμης η ηγεσία της Αστυνομίας και πολιτικών αξιωματούχων.
 
Τη νεαρή αστυνομικό αποχαιρέτησαν εκ μέρους της Αστυνομίας, ο Βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Β’ Κ. Βούτρουνος, ο οποίος στον επικήδειο του λόγο τόνισε ότι «η Φλωρίνα τίμησε τη στολή της, όχι μόνο στην ιερή αποστολή για πρόληψη δυστυχημάτων και διάσωση ζώων, αλλά προσφέροντας και τη ζωή της στην εκπλήρωση του καθήκοντος».
 
Από πλευράς των φίλων της οικογένειας και του φιλοαστυνομικού συνδέσμου, ο κ. Ν. Παπαμιλτιάδου, είχε εξαγγείλει την καθιέρωση του τιμητικού βραβείου «Φλωρίνιο», για τον αστυνομικό που επιδείκνυε ήθος και αλτρουισμό στην εκπλήρωση των καθηκόντων του.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου