Έντεκα άτομα στο πρώτο κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης για ανήλικους

Θετικές είναι οι πρώτες ενδείξεις για το κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης ανηλίκων το οποίο λειτούργησε τον περασμένο Μάρτιο και ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό, αφού ανάλογη υποδομή που θα μπορούσε να φιλοξενήσει μόνο ανήλικους χρήστες ήταν απούσα.
 
Ερωτηθείς σχετικά από τον Ρεπόρτερ, ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) δρ Χρύσανθος Γεωργίου ανέφερε ότι από της λειτουργίας της μονάδας εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 11 άτομα ηλικίας από 17 μέχρι 19 ετών, τα οποία στο σύνολό τους έχουν καλύψει μέχρι στιγμής περίπου πέντε μήνες αποθεραπείας χωρίς κανένας από αυτούς να αποχωρήσει.
 
Πιο ασφαλή συμπεράσματα, σύμφωνα με τον δρ Γεωργίου, αναμένεται να εξαχθούν όταν συμπληρωθούν οι 9 μήνες που είναι ο μέγιστος χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος.
 
Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του κέντρου, μετά από διαγωνισμό, ανατέθηκε στο επιστημονικό προσωπικό της «Αγίας Σκέπης» και όταν τον περασμένο Μάρτιο το οίκημα άνοιξε τις πύλες του, είχαν ήδη αξιολογηθεί ως έτοιμοι για εισαγωγή επτά ανήλικοι.
 
Σύμφωνα με την κλινική διευθύντρια της «Αγίας Σκέπης», Τίνα Παύλου, στο κέντρο μπορούν να φιλοξενούνται άτομα ηλικίας από 13 μέχρι 19 ετών, για την ένταξη των οποίων χρειάζεται να προηγηθεί προετοιμασία διάρκειας από 7 μέχρι 10 ημέρες.
 
Η παραμονή στο κέντρο κυμαίνεται από 6 μέχρι 9 μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, ενώ η χωρητικότητα ανέρχεται στα 15 άτομα.
 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομαδική, ατομική και οικογενειακή θεραπεία, ενώ στους ενταχθέντες προσφέρεται η δυνατότητα να παρακολουθούν σχολικά μαθήματα, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγγλικά, μουσική, μαγειρική, γυμναστική κλπ.
 
Το προσωπικό αποτελείται από επαγγελματίες υγείας όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
 
Αναφερόμενη στους τελικούς στόχους του προγράμματος, η κ. Παύλου ανέφερε ότι εκτός από την απεξάρτηση είναι η απόκτηση δεξιοτήτων με στόχο την ομαλή συναισθηματική εξέλιξη και συμπεριφορά των ενταχθέντων στο πρόγραμμα, η επανασύνδεση με το σχολικό περιβάλλον, την οικογένεια ή την κρατική στέγη, ή η ανεξάρτητη διαβίωση εκεί όπου δεν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.

Δειτε Επισης

Συνδέθηκε με δώδεκα υποθέσεις εμπρησμού κατοικιών και οχημάτων ο δεσμοφύλακας των Κεντρικών
Χειροπέδες σε 63χρονο για τους πυροβολισμούς εναντίον οχήματος στο Ζακάκι
ΒΙΝΤΕΟ: Το επεισόδιο μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβούλου στη Δρομολοξιά
Στο κελί για μια ημέρα οι τρεις ανήλικοι για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Κατήγγειλε σωματική επίθεση από τον Δήμαρχο ο Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ-Έδωσε στοιχεία στις Αρχές
Δεκάχρονος μαθητής ανάμεσα στα άτομα που προκάλεσαν ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συμπλοκή στη Λευκωσία-Εντοπίστηκαν δύο όπλα
Η μεταβολή της εκδοχής του πληροφοριοδότη για «Δημητρούι» πιθανόν ξανά στο Εφετείο-Υπό κράτηση και οι εννέα
Ζημιές στο όχημα Δημοτικού Σύμβουλου του ΔΗΣΥ στη Δρομολαξιά (pics)
Τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο Δημοτικό Λιβαδιών-Φωτιές, σπασμένα τζάμια και σοβαρές ζημιές (pics)