Τρίτη 12 Νοε, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντά για κλήτευση μαρτύρων η υπεράσπιση του Χατζηξενοφώντος για το διπλό φονικό

  18/09/2019 07:04
Απαντά για κλήτευση μαρτύρων η υπεράσπιση του Χατζηξενοφώντος για το διπλό φονικό

Απαντά για κλήτευση μαρτύρων η υπεράσπιση του Χατζηξενοφώντος για το διπλό φονικό

  18/09/2019 07:04
Με την απάντηση του δικηγόρου του κατηγορούμενου Μάριου Χατζηξενοφώντος, Μάριου Γεωργίου, ως προς το κατά πόσον θα επανακλητεύσει κάποιο μάρτυρα κατηγορίας ή κάποιο μάρτυρα υπεράσπισης, συνεχίζεται το πρωί ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η δίκη για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Στρόβολο, με θύματα τους Γιώργο Χατζηγεωργίου και Ντίνα Σεργίου.
 
 
Στην περίπτωση που η απόφαση του κ. Γεωργίου είναι να μην επανακλητευθούν άλλοι μάρτυρες, τότε το Κακουργιοδικείο, θα προχωρήσει με την ανακοίνωση της απόφασης για εκ πρώτης όψεως υπόθεση, ενώ σε περίπτωση που κλητεύσει μάρτυρες, αναμένεται να καταθέσουν και στη συνέχεια να εκδοθεί η απόφαση.
 
Στην προηγούμενη δικάσιμο κατέθεσαν οι δύο τελευταίοι μάρτυρες κατηγορίας που κάλεσε η Κατηγορούσα Αρχή.
 
Πρόκειται για τον ψυχίατρο Λάμπρο Σαμαρτζή, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ο οποίος ήταν ο γιατρός που εξέτασε τον Μάριο Χατζηξενοφώντος, στις 29 Απριλίου του 2018 και τον Ανώτερο Υπαστυνόμο, Κούμεττο Κουμέττου, ο οποίος κατά τη διάπραξη του διπλού φονικού στο Στρόβολο, τον Απρίλιο του 2018, ήταν υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας.
 
Λ. Σαμαρτζής: Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει κάποια ψύχωση
Ο Λάμπρος Σαμαρτζής, στην κατάθεση του, προέβη σε ανάλυση της επίδρασης διαφόρων ψυχοτρόπων ουσιών.
 
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό η μακροχρόνια χρήση της κάνναβης, της κοκαΐνης και της ψυχοτρόπου ουσίας crystal meth.
 
Ο κ. Σαμαρτζής εξήγησε στο Κακουργιοδικείο ότι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποιος χρήστης εξαρτιούνται από την ποσότητα και από την μακροχρόνια χρήση τέτοιων ουσιών.
 
Σημείωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που η ιδιοσυγκρασία τους είναι τέτοια, ώστε να μην τους πειράζει η χρήση της κάνναβης, ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι που είναι ευάλωτοι και μπορεί η συγκεκριμένη ουσία να τους προκαλέσει κάποια ψύχωση.
 
Σε σχέση με το αν ένα άτομο πάσχει από κατάθλιψη, ο κ. Σαμαρτζής εξήγησε ότι κατά τη χρήση η κάνναβη δεν διώχνει την κατάθλιψη, απλώς προσφέρει ανακούφιση εκείνη την ώρα και κάποιες ώρες μετά.
 
Μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας ρωτήθηκε εάν είναι φυσιολογικό κάποιο άτομο που πριν 15 μήνες ζύγιζε 30-40 κιλά σήμερα να ζυγίζει 60 κιλά και κατά πόσον από τη χρήση ναρκωτικών μπορεί να υπέστη νευρική ανορεξία και κατ’ επέκταση κατάθλιψη, με τον μάρτυρα να απαντά πως «είναι πιθανόν αλλά μπορεί και να είχε λίγα κιλά λόγω κάποιας άλλης ασθένειας».
 
Ο συνήγορος υπεράσπισης, αναφέρθηκε στον Λοΐζο Τζιωνή αναφέροντας στο μάρτυρα ότι προσευχόταν μπροστά σε αγαλματάκια με αναμμένα κεριά και έλεγε ότι γεννήθηκε «νίτζα».
 
Ερωτηθείς εάν ένας άνθρωπος που κάνει κάτι τέτοιο και πήγε να διαπράξει φόνο με ένα στιλέτο 24 εκατοστών και ένα σπαθί, το οποίο άφησε στο σημείο, φέρει  σημάδια παράνοιας, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν μπορεί να διαγνώσει αυτό το πράγμα, χωρίς να εξετάσει τον ασθενή.
 

Η κατάθεση Κούμεττου
Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος, Κούμεττος Κουμέττου αρχικά ανέγνωσε την κατάθεση του και έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο δράσης της ανακριτικής ομάδας κατά τη διάρκεια των ερευνών.
 
Η υπεράσπιση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι ο κ. Κούμεττος είναι Μαρωνίτης, όπως και η μητέρα αλλά και η νονά της Σάρα Σιαμς, θέτοντας στον μάρτυρα ότι υπάρχει αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σμικρυνθεί.
 
Ο μάρτυρας απάντησε πως «μακάρι να ήταν έτσι».
 
Αρμόδιος να αποφασίσει αν θα καταστεί κάποιος μάρτυρας κατηγορίας είναι μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας, λέει ο Κ. Κούμεττου
 
Ο κ. Γεωργίου αφού υπέδειξε στον μάρτυρα ότι σε τέτοιου είδους υποθέσεις είναι φυσιολογικό η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία να ψάχνουν εμπλεκόμενους για να τους θέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας, ρώτησε κατά πόσον αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον μάρτυρα να απαντά πως αρμόδιος γι’ αυτό είναι  μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας».
 
Επίσης, ρωτήθηκε κατά πόσον η Αστυνομία μπορεί να κάνει εισήγηση για το ποιος θα τεθεί ως μάρτυρας κατηγορίας, με τον μάρτυρα να απαντά πως μπορεί να συμβεί αυτό, αλλά δεν έγινε στην παρούσα υπόθεση.
 
«Δεν υπήρχε εισήγηση και ένας λόγος που δεν υπήρχε ήταν λόγω και της καταγωγής της μητέρας της Σάρας για να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια ότι ευνόησα μέλος της κοινότητας. Η δουλειά εν δουλειά και η καταγωγή, καταγωγή», είπε.
 
Σε ό,τι αφορά στα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε στον μάρτυρα ότι ο Λευτέρης και η Σάρα «έκαναν το ίδιο σφάλμα στις καταθέσεις τους»,  αφού όπως εξήγησε έλεγαν ότι ήταν στο σπίτι του παππού του Τζιωνή το βράδυ του φόνου, ενώ τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα τοποθετούσαν το Λευτέρη στην περιοχή της Κοφίνου.
 
«Δεν ασχολήθηκα με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα. Απ’ ότι θυμάμαι στο σπίτι του παππού του Τζιωνή ήταν ο Λοΐζος, η Σάρα και μετά πήγε ο κατηγορούμενος Μάριος Χατζηξενοφώντος και περίμεναν τον Λευτέρη. Άρα γι’ αυτό συνέβη αυτό που λέτε», είπε.
 
Σε σχέση με το τάμπλετ, το οποίο μετέφερε στα αστυνομικά κρατητήρια Ομορφίτας κάποιος συγγενείς του Τζιωνή,  το οποίο το παρέδωσε στη Σάρα Σιαμς και εκείνη με τη σειρά της το έδωσε στον πατέρα της, ο οποίος το κατέστρεψε, ο κ. Κούμεττος απάντησε πως δεν γνωρίζει τέτοιο πράγμα και πως σήμερα το ακούει για πρώτη φορά.
 
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Αύγουστο το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε ποινή δύο διαδοχικών ισοβίων στον 33χρονο Λοΐζο Τζιωνή, καθώς και την άμεση ποινή φυλάκισης έξι χρόνων, χωρίς αναστολή, στον αδελφό του Λευτέρη Σολωμού.
 
Σημειώνεται, ότι η πρώην συμβίας του Λοΐζου Τζιωνή και μάρτυρας κατηγορίας, Σάρα Σιάμς, κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο, κατόπιν δικής της παραδοχής, στη μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε για συνωμοσία για διάπραξη ληστείας, για την οποία της επιβλήθηκε ποινή άμεσης φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή.
 
Η ίδια είχε αρχικά αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζε από κοινού, με τους άλλους τρεις κατηγορούμενους και στη συνέχεια άλλαξε την απάντηση της στην κατηγορία της συνωμοσίας για ληστεία από μη παραδοχή σε παραδοχή, με την κατηγορούσα Αρχή να αναστέλλει όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας