Κενά στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους-Γιατί δεν λογοδότησε ο Μόρφου

Κενά στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους σε βάρος της κοινότητας των ΛΟΑΤΙ ατόμων διαπίστωσε η κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη χθεσινή της συνεδρία, αντικείμενο της οποίας ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην απαλλαγή του μητροπολίτη Μόρφου από τις κατηγορίες ότι με τις δηλώσεις του ενάντια στους ομοφυλόφιλους ενέσπειρε το μίσος και την ομοφοβία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άφεση αμαρτιών στον Μητροπολίτη Μόρφου και από τον Γενικό Εισαγγελέα
 
Το θέμα συζητήθηκε αυτεπάγγελτα μετά από πρόταση των βουλευτών του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά, Ευανθίας Σάββα και Ειρήνης Χαραλαμπίδου και στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία κλήθηκε να λογοδοτήσει αναφορικά με τους λόγους που δεν προχώρησε η ποινική δίωξη του μητροπολίτη.
 
Ο υπεύθυνος του Γραφείου για Θέματα Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων του Αρχηγείου, Κώστας Βέης, υπέδειξε ότι για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της ρητορικής μίσους θα πρέπει, βάσει της νομοθεσίας, να αποδειχθεί ότι υπήρχε πρόθεση να υποκινηθεί κάτι τέτοιο, πράγμα που στην περίπτωση του μητροπολίτη, όπως είπε, δεν αποδείχθηκε ώστε να μπορούσε να φθάσει η υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου.
 
Μάλιστα ο κ. Βέης σημείωσε ότι «κρίθηκε με μεγάλη ευκολία» ότι οι δηλώσεις του μητροπολίτη δεν συνιστούσαν υποκίνηση σε μίσος και αυτό, όπως εξήγησε, επειδή δεν διαπιστώθηκε να υπήρχε έστω «ψέγμα τέτοιας πρόθεσης».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι πέρα από την ελευθερία της έκφρασης υπάρχει και η θρησκευτική ελευθερία, ενώ απάντησε και στις κατηγορίες ότι η Αστυνομία ενήργησε με τη μέθοδο του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε».
 
Ουδέν αναληθέστερο, είπε ο κ. Βέης, σημειώνοντας ότι η απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων του μητροπολίτη ήταν έκτασης 33 σελίδων.
 
Ο σύμβουλος του προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, εντόπισε την αδυναμία για ποινικές διώξεις στον όρο «πρόθεση» που υπάρχει στον νόμο, για να εισηγηθεί ότι αυτή η έκφραση θα πρέπει να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με όρο που δεν θα περιορίζει τις ποινικές διώξεις όταν ο λόγος είναι ομοφοβικός.
 
Πληροφοριακά σημειώνεται ότι στην υφιστάμενη νομοθεσία, η υποκίνηση βίας ή μίσους λόγω γενετήσιου προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου ορίζεται ως εξής:
 
«Πρόσωπο το οποίο εκ προθέσεως, δημόσια και κατά τρόπο που έχει απειλητικό ή υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα προτρέπει ή υποκινεί βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων…, είναι ένοχο αδικήματος και σε  περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια, ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ».
 
Στη νομοθεσία ορίζεται επίσης ότι ποινική δίωξη για ομοφοβικό λόγο ασκείται μόνο κατόπιν έγκρισης του Γενικού Εισαγγελέα.
 
Η εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Διοίκησης, Δέσποινα Μέρτακκα, συμφώνησε ότι δυνατόν να υπάρχει κενό στη νομοθεσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα χαιρέτιζαν τυχόν τροποποίηση του νόμου. Έσπευσε όμως να υπενθυμίσει ότι το γραφείο της Επιτρόπου τοποθετήθηκε εξαρχής, κρίνοντας ότι ο λόγος του μητροπολίτη ήταν ρατσιστικός.
 
Σοκαριστική καταγγελία από ΛΟΑΤΙ
Συγκλονισμό προκάλεσε η τοποθέτηση της προέδρου της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, Μόνικας Παναγή, η οποία ανέφερε ότι υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιστατικά βίας σε βάρος της κοινότητας των ομοφυλοφίλων που δεν αντιμετωπίστηκαν από τις Αρχές, ασχέτως εάν κάποια από τα θύματα, όπως είπε, κατέληξαν ακόμα και στο νοσοκομείο.
 
«Πώς μπορούμε να βρούμε δίκιο και συμπαράσταση όταν η πολιτεία δεν μας προστατεύει;», διερωτήθηκε η κ. Παναγή, για να υποδείξει ότι δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί να εκστομίζονται φράσεις όπως «βρωμάς» ή «είσαι ξετσίπωτος».
 
«Είναι καθημερινότητα για μας τα περιστατικά βίας και όταν θρησκευτικοί ηγέτες στέκονται με τέτοιο τρόπο απέναντι στη ΛΟΑΤΙ κοινότητα, αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες», πρόσθεσε η πρόεδρος της Accept.
 
Εντέλει υπήρξε ομοφωνία, τόσο ανάμεσα στους βουλευτές όσο και ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη συνεδρία, ότι η νομοθεσία χρήζει τροποποίησης, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Άριστο Τσιάρτα, να αναφέρει ότι θα μεταφέρει τις εισηγήσεις στον υπουργό Δικαιοσύνης για τους δικούς του χειρισμούς.
 
Ουσιαστικά εκείνο που προέκυψε μέσα από τη συζήτηση ήταν η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ελευθερία της έκφρασης και της ρητορική μίσους.

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας