Στη Βουλή τα νομοσχέδια για αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις

Eνώπιον της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής τα νομοσχέδια για αύξηση των ποινών στις τροχαίες παραβάσεις, τα οποία είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάρτιο.
 
Η συζήτηση του πακέτου νομοσχεδίων που έχει προωθηθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων θα διεξαχθεί στις 9:30, στην παρουσία εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Νομικής Υπηρεσίας, της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου και άλλων υπηρεσιών.
 
Τα νομοσχέδια
 
Στην ατζέντα περιέχονται το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί άδειας οδήγησης νόμο, σκοπός του οποίου είναι η μείωση της ραγδαίας αύξησης των τροχαίων συγκρούσεων.
 
Ειδικότερα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αυξάνονται μεταξύ άλλων οι ποινές για την οδήγηση χωρίς άδεια και παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο, κατόπιν μονομερούς αίτησης, αφού ικανοποιηθεί ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως μαρτυρία εναντίον οδηγού για τη διάπραξη συγκεκριμένων σοβαρών αδικημάτων να εκδώσει διάταγμα απαγόρευσης οδήγησης οποιουδήποτε μηχανοκίνητου οχήματος εκκρεμούσης της διερεύνησης της υπόθεσης.
 
Το νομοσχέδιo για ασφάλιση έναντι τρίτου, σκοπός του οποίου είναι η αύξηση των χρηματικών ποινών που προβλέπονται σε περίπτωση πρώτης και δεύτερης καταδίκης, αντίστοιχα, για το αδίκημα της οδήγησης μηχανοκινήτου οχήματος χωρίς ασφαλιστήριο που αφορά κινδύνους έναντι τρίτου.
 
Το νομοσχέδιο που τροποποιεί τους περί εξώδικου ρυθμίσεως αδικημάτων νόμους και στο οποίο προβλέπεται προβλέπεται η αύξηση των επιβαλλόμενων εξώδικων προστίμων, για αδικήματα για τα οποία έχει καταδειχθεί ότι αποτελούν παράγοντες πρόκλησης σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων που επιφέρουν βαριές σωματικές βλάβες ή θάνατο, όπως η οδήγηση χωρίς ελεύθερα χέρια (κινητό τηλέφωνο), η οδήγηση μηχανοκινήτου οχήματος χωρίς ζώνη ασφαλείας, η οδήγηση χωρίς προστατευτικό κράνος καιη παραβίαση των φώτων τροχαίας.
 
Επίσης, το νομοσχέδιο που τροποποιεί τους περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κινήσεως νόμους στο οποίο αυξάνονται μεταξύ άλλων οι ποινές για τροχαίες παραβάσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών.
 
Επιπρόσθετα, θα συζητηθεί και δεύτερο νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου οδικής ασφάλειας, στο οποίο αυξάνονται οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ανάλογα με την κατηγορία στην οποία εμπίπτει ο κάθε οδηγός και το εύρος της παράβασης, αυξάνεται η ποινή για οδήγηση μηχανοκινήτου οχήματος χωρίς ζώνη ασφαλείας και εφαρμόζονται μειωμένα όρια αλκοόλης για οδηγούς που στερούνται της άδειας οδήγησής τους λόγω συμπλήρωσης 12 βαθμών ποινής ή λόγω απόφασης Δικαστηρίου.
 
Θα συζητηθεί επίσης και το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί ποινικού κώδικα νόμο, σκοπός του οποίου είναι η αύξηση των ποινών των αδικημάτων που αφορούν την εγκατάλειψη του τόπου ατυχήματος, χωρίς ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος να παρέχει βοήθεια.
 
Παράλληλα, πρόσωπο που καταδικάζεται για τη διάπραξη ενός τέτοιου αδικήματος, αποστερείται του δικαιώματος να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης μηχανοκίνητου οχήματος για καθορισμένο χρονικό διάστημα.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια θα χρειαστούν ακόμα κάποιο χρόνο, έως ότου ολοκληρωθεί η συζήτηση τους στην Επιτροπή, πριν οδηγηθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Οι ποινές
 
Σε ότι αφορά τις ποινές που με βάση τα νομοσχέδια θα αυξηθούν κατακόρυφα, σε μια προσπάθεια αποτροπής σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, είναι οι εξής:
  • Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: Πρόστιμο €300
  • Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (κινητό τηλέφωνο) : Πρόστιμο €300»
  • Οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (άλλο αντικείμενο εκτός κινητού τηλεφώνου): Πρόστιμο €85
  • Οδήγηση χωρίς ασφαλιστήριο ευθύνης έναντι τρίτου: Πρόστιμο €200
  • Οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας λεωφορείου ή φορτηγού μηχανοκίνητου οχήματος βαρέως τύπου: Πρόστιμο €300
  • Οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας οποιουδήποτε άλλου οχήματος: Πρόστιμο: €150
  • Οδήγηση ακινητοποιημένου οχήματος: Πρόστιμο €85
  • Προσπέρασμα σε διάβαση πεζών: Πρόστιμο €150
  • Στάθμευση σε μικρή απόσταση από συμβολή δρόμων  ή φωτεινό σηματοδότη Τροχαίας: Πρόστιμο €100
  • Για διάβαση πεζών, στάση λεωφορείων: Πρόστιμο €150
Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ:
  • Σε περίπτωση που η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα υπερβαίνει το καθορισμένο στο νόμο όριο και είναι μικρότερη των 36 μg/100ml ή των 82 mg/100ml: Πρόστιμο €125
  • Σε περίπτωση που η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα υπερβαίνει τα 35 μg/100ml ή των 81 mg/100ml, αντίστοιχα και είναι μικρότερη των 56 μg/100ml ή των 127 mg/100ml: Πρόστιμο €250
  • Σε περίπτωση που η αναλογία αλκοόλης στην εκπνοή ή στο αίμα υπερβαίνει τα 55 μg/100ml ή τα 126 mg/100ml αντίστοιχα αλλά είναι μικρότερη των 71 μg/100ml ή των 161 mg/100ml: Πρόστιμο €500
     

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό