Υπεραμύνεται η ΠΑΣΥΔΥ για τον 14χρονο, απόδοση ευθυνών ζητούν τα κόμματα

Την ώρα που η υπουργός Εργασίας έχει διατάξει έρευνα για τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν από το Γραφείο Ευημερίας, σε σχέση με τον τραγικό θάνατο του 14χρονου αγοριού στη Λευκωσία, η ΠΑΣΥΔΥ στήνει ασπίδα προστασίας και εμφανίζεται ενοχλημένη από την κριτική. Παράλληλα, πολιτικά κόμματα ζητούν την απόδοση ευθυνών, ενώ τονίζουν ότι το σύστημα νοσεί και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Τα πρώτα ευρήματα οδήγησαν σε ανεξάρτητη έρευνα για το θάνατο του 14χρονου
 
Σε ανακοίνωσή του ο κλάδος λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών της ΠΑΣΥΔΥ και σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο για το συμβάν εκφράζει «τη βαθιά  λύπη του για το συμβάν, όπως και την ολόπλευρη συμπαράστασή του προς τους Λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών, οι οποίοι ξεπερνούν τον εαυτό τους συμπαραστεκόμενοι στο πλευρό της κοινωνίας, όπου τα προβλήματα αυξάνονται γεωμετρικά και το προσωπικό δίνει μια άνιση μάχη, για την αντιμετώπιση τους ενώ, ο αριθμός του συνεχώς μειώνεται με όλα τα δυσμενή επακόλουθα, τόσο για το ίδιο το προσωπικό όσο και, κατ’ επέκταση, στη διεκπεραίωση των καθηκόντων του».
 
Ο κλάδος θεωρεί ότι «η στόχευση των ΜΜΕ κατά των λειτουργών κοινωνικών υπηρεσιών είναι άστοχη και ατεκμηρίωτη και χαιρετίζει το γεγονός ότι η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί θα είναι πολύπλευρη, θα αναδείξει το ρόλο όλων των εμπλεκόμενων  και θα καταδείξει και την ποιότητα της εργασίας των λειτουργών».
 
Αναμένει επίσης από το Υπουργείο Εργασίας να προβεί σε άμεση πλήρωση όλων των κενών θέσεων Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών που έχουν προκύψει από τη χρόνια υποστελέχωση και τις αφυπηρετήσεις στο τμήμα, ώστε να λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους και αποτελεσματικής στελέχωσης.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μόνο με 8 προσλήψεις τα τελευταία 15 χρόνια δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουσία έχει το γιατί το παιδί οδηγήθηκε στο θάνατο και όχι ο τρόπος-Γνώριζαν εδώ και χρόνια
 
Ευθύνες ζητούν τα πολιτικά κόμματα
 
Απόδοση ευθυνών, εκεί όπου εντοπίζονται, ζητούν τα κόμματα, ενώ μιλούν για τα κενά και τις αδυναμίες που υπάρχουν έτσι ώστε να υπάρχει πρόληψη παρόμοιων τραγικών καταστάσεων.
 
Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «η είδηση για τον θάνατο του 14χρονου, προκάλεσε θλίψη σε όλη την Κύπρο. Κυρίως γιατί καταδεικνύονται μέσα από τα ρεπορτάζ, δεδομένα για τις συνθήκες διαβίωσης του 14χρονου και της οικογένειάς του, που φαίνεται ότι ήταν γνωστά στις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Τα δεδομένα αυτά πρέπει να τύχουν άμεσης εξέτασης μέσα από μια ανεξάρτητη έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, ωστόσο προκύπτει ακόμη ένα σημαντικό μήνυμα.
 
Ότι θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να λάβει πολύ περισσότερο υπόψη το ρόλο της πρόληψης μέσα από τα αρμόδια όργανα και τις δομές που διαθέτει αλλά και ότι οι στρεβλώσεις ή και παραλείψεις αυτών, πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
 
Για να μην γίνεται η κοινωνία μάρτυρας τέτοιων θλιβερών γεγονότων εν έτει 2019».
 
Το ΑΚΕΛ με τη σειρά του σημειώνει ότι «τα τραγικά συμβάντα με τους θανάτους ανηλίκων και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, έχουν συγκλονίσει την κυπριακή κοινωνία και έχουν προκαλέσει έντονους προβληματισμούς για τους χειρισμούς των αρμοδίων τμημάτων.
 
Αναμφίβολα, η κοινωνία διερωτάται για το ρόλο και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και στην αδράνεια που έχουν επιδείξει προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα περιστατικά αυτά, ώστε να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα.
 
Σήμερα, η Κ.Ε. Εργασίας ενημερώθηκε ότι αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει ενώπιον του εισήγηση της αρμόδιας Υπουργού για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το τελευταίο τραγικό συμβάν με το θάνατο ενός ανήλικου παιδιού. Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν όπως τεθούν χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της έρευνας, δεσμευτούν οι αρμόδιοι ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν και υιοθετηθούν τα συμπεράσματα/ εισηγήσεις τις οποίες θα καταδείξει η Επίτροπος μέσα από την έρευνα της.
 
Το ΑΚΕΛ έχει τονίσει και έχει ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης των δομών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), ώστε οι Λειτουργοί του Τμήματος να μπορούν ν΄ ανταποκρίνονται στις σημερινές αυξημένες ανάγκες, να μπορούν να ενεργούν προληπτικά και να παρέχουν την αναγκαία στήριξη στις οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Αντ΄ αυτού διαπιστώνεται σοβαρή καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και ανάλωση του χρόνου των Λειτουργών των ΥΚΕ σε διεκπεραιωτικού χαρακτήρα εργασίες, κύρια για σκοπούς ΕΕΕ.
 
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παθογένειες της Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, διαχέεται από μια ξεκάθαρη φιλοσοφία περιορισμού του ρόλου των δημόσιων υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας σε ένα επιτελικό επίπεδο, και ανάθεσης του ρόλου των παρεμβάσεων και της εφαρμογής κοινωνικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα.
 
Για το ΑΚΕΛ ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας είναι απαραίτητος και θα πρέπει να αποτελεί μια συνεχή διαδικασία με στόχο οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες να μπορούν να διαδραματίζουν το ρόλο τους ως φορείς χάραξης και άσκησης κοινωνικής πολιτική.
 
Ειδικότερα, η αναδιάρθρωση των δομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Αποκέντρωση στις δομές και υπηρεσίες άσκησης κοινωνικής πολιτικής από το κεντρικό κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των ΥΚΕ ως του κατεξοχήν κρατικού φορέα χάραξης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Ο ανασχεδιασμός δομής και λειτουργίας των ΥΚΕ πρέπει να περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών με βάση την κοινότητα και τη δημιουργία εντός των ΥΚΕ εξειδικευμένων υπηρεσιών».

 
Η Αλληλεγγύη από την πλευρά της σημειώνει ότι «ο άδικος χαμός του 14χρονου Στυλιανού αναδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η κυπριακή κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα φτώχειας πολύ σοβαρότερα από αυτά που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση, οι δε αρμόδιες κοινωνικές και άλλες υπηρεσίες δεν διαδραματίζουν το ρόλο που έχουν αναλάβει.
 
Στο άκουσμα της είδησης θυμηθήκαμε το νόημα της ρήσης του Νέλσον Μαντέλα ότι το επίπεδο του πολιτισμού ενός λαού το γνωρίζεις καλύτερα όταν μάθεις πως συμπεριφέρεται στους φτωχούς, στους λιγότερο προνομιούχους, σε αυτούς που δεν μπορούν να διασφαλίσουν μια καλή πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες.
 
Στον τόπο μας αυτό το σύστημα νοσεί και γίνεται ακόμα χειρότερη η κατάσταση από τις στρεβλώσεις που υπάρχουν από την ερμηνεία των νόμων, που ουσιαστικά δένουν τα χέρια εκείνων που θέλουν να προσπαθήσουν.
 
Θεωρούμε θετικό στοιχείο το γεγονός ότι θα διοριστεί ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν, αλλά για να μην χαθούν άλλες ζωές, το όλο θέμα πρέπει να ερευνηθεί τάχιστα, τα δε πορίσματα της έρευνας να μην παραμείνουν, όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις, στα συρτάρια των αρμοδίων».
 
Οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών, επισημαίνει ότι «όσα τις τελευταίες μέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, μετά τον τραγικό περιστατικό με το θάνατο του 14 χρόνου, δείχνουν τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών.
 
Με πραγματική θλίψη διαπιστώνουμε πως οι κοινωνικές υπηρεσίες και το κράτος, παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλες αδυναμίες στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτό μαρτυρεί όχι μόνο το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό αλλά δυστυχώς πολλά  άλλα περιστατικά.
 
Θεωρούμε πως αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με τα δικαιώματα των ανηλίκων, πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, κάθε κράτους που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωπαϊκό. Δυστυχώς όμως, πολλά μένουν να γίνουν προτού η διαχείριση τέτοιων περιστατικών πλησιάσει έστω στο πρότυπο των σύγχρονων κρατών.
 
Η Διενέργεια έρευνας κατά παντός υπευθύνου από ανεξάρτητη αρχή που θα εισηγηθεί η Υπουργός Εργασίας κα. Ζέτα Αιμιλιανίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο δείχνει πως για άλλη μια φορά συμβαίνει το κακό και μετά τρέχουμε να βρούμε ποιος φταίει  και γιατί έγινε.
 
Είναι ντροπή αυτές οι υπηρεσίες να ονομάζονται «κοινωνικές»! Είναι ντροπή ορισμένοι γραφειοκράτες να αμαυρώνουν την εικόνα των υπόλοιπων συναδέλφων τους και του δημοσίου. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι φέρουν προσωπική ευθύνη για τη ζωή των ανθρώπων που απευθύνονται κοντά τους.
 
Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών οφείλουμε να επισημάνουμε πως ο αριθμός των περιπτώσεων – παιδιών , που δεν τυγχάνουν της δέουσας ανταπόκρισης από τις κρατικές υπηρεσίες, δε μπορεί παρά να υποδηλώνει την αδιαφορία του κράτους, μέχρι και σήμερα. Είναι ντροπή να χρειάζεται παρέμβαση βουλευτών και δημοσιοποίηση περιπτώσεων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα».
 
Τέλος, η Συμμαχία Πολιτών αναφέρει ότι «τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ”Φιλελεύθερος” και ”Πολίτης” αναδεικνύουν αρκετές από τις τραγικές πτυχές της ζωής του 14χρόνου, τις οποίες γνώριζαν καλά οι αρμόδιες αρχές.
 
Αναδεικνύουν την αδιαφορία, την αναλγησία και την ανικανότητα των αρμόδιων αρχών να πράξουν αυτά που όφειλαν, αυτά για τα οποία πληρώνονται να κάνουν.
 
Αναδεικνύουν ότι στην Κύπρο του 21ου αιώνα, αν δεν έχεις την τύχη να γεννηθείς σε ένα καλό περιβάλλον, τότε βρίσκεσαι στο έλεος της μοίρας σου γιατί δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας.
 
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοια περιστατικά. Για αυτό και η  Υπουργός Εργασίας αναγκάστηκε να ζητήσει ανεξάρτητη έρευνα για όλους. Και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, οι υπαίτιοι του εγκλήματος, γιατί περί εγκλήματος πρόκειται, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
 
Πέραν τούτου, ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε άμεσα στελέχωση του Γραφείου των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με μεγαλύτερο αριθμό, καταρτισμένων επαγγελματιών, ώστε ποτέ ξανά να μην γίνουμε κοινωνοί τέτοιων περιστατικών. Ζητούμε σχολεία και αστυνομία  με εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανότητες και αντανακλαστικά για να δρουν αποτελεσματικά.
 
Όλοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα παιδιά. Μόνο τότε, θα υπάρχει ελπίδα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»