Τα πρώτα ευρήματα οδήγησαν σε ανεξάρτητη έρευνα για το θάνατο του 14χρονου

Τα πρώτα ευρήματα της έρευνας για το θάνατο του 14χρονου, που βρέθηκε νεκρός την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, ήταν αυτά που οδήγησαν την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να προχωρήσει τις διαδικασίες πειθαρχικών και ποινικών ερευνών για οποιεσδήποτε ευθύνες ενδεχομένως να προκύπτουν, εναντίον του οποιουδήποτε γνώριζε τις συνθήκες διαβίωσης τόσο του ανήλικου όσο και των αδελφών του και δεν έκανε κάτι για να προλάβει τα χειρότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Ζητά ανεξάρτητη έρευνα για το θάνατο του 14χρονου η Ζέτα-Συγκλονίζουν τα νέα στοιχεία

Παρότι αρχικά οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας διαμήνυαν ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα λόγω άρνησης της οικογένειας, εντούτοις στη συνέχεια αναδιπλώθηκαν. Αποτέλεσμα ήταν να απομακρύνουν τα δύο παιδιά της οικογένειας.
 
Σε δηλώσεις στην εκπομπή «Alpha Ενημέρωση» η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Ευημερίας Μαρία Κυρατζή ανέφερε ότι, από την Παρασκευή ζητήθηκε η συλλογή των δεδομένων για την υπόθεση, τα οποία τέθηκαν χθες ενώπιον της Υπουργού Εργασίας, η οποία αποφάσισε μετά από μακρά σύσκεψη να πάρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Όπως σημείωσε η κ. Κυρατζή, «τίθενται σοβαρά ζητήματα, τα οποία πέρα από την κοινωνία έχει συγκλονίσει και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Ως εκ τούτου, η ανεξάρτητη έρευνα που θα διενεργηθεί θα καταδείξει τυχόν ευθύνες από οποιοδήποτε και θα αναληφθούν».
 
Κληθείσα να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, η κ. Κυρατζή τόνισε ότι για την Υπουργό Εργασίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα και θα ζητήσει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
 
Στο μεταξύ, η κ. Κυρατζή κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εργασίας για το τραγικό περιστατικό με τον 14χρονο.
 
Ωστόσο, υπό την ομπρέλα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η συνεδρία αποφασίστηκε όπως διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και έτσι παρέμεινε μετέωρο το πώς τελικά οι ΥΚΕ χειρίστηκαν την υπόθεση.
 
Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της οικογένειας, αντίθετα η κ. Κυρατζή φέρεται να παρέπεμψε στο αποτέλεσμα της έρευνας που έχει διατάξει η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Περαιτέρω πληροφορίες αναφέρουν ότι η παρακολούθηση της οικογένειας είχε ανατεθεί σε έκτακτη κοινωνική λειτουργό η οποία δεν είχε αφενός την εμπειρία για χειρισμό τέτοιων καταστάσεων και αφετέρου δεν έτυχε της ανάλογης στήριξης από άλλους έμπειρους λειτουργούς.
 
Μετέφεραν τα παιδιά από το σπίτι
 
Σε ότι αφορά στο κατά πόσον ο 14χρονος πήγαινε σχολείο, οι μαρτυρίες δίνουν και παίρνουν, με τους συγγενείς να υποστηρίζουν ότι βρισκόταν κανονικά στα μαθήματα του και από την άλλη συγχωριανούς να υποστηρίζουν ότι λόγω της δουλειάς στη φάρμα δεν πήγαινε συχνά στο σχολείο του.
 
Αυτό ωστόσο που δεν αμφισβητείται από κανένα, είναι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης του ανήλικου, αλλά και των αδελφών του, τα οποία μετά το θάνατο του μετακινήθηκαν από το χώρο διαμονής τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, κάτι που αποδεικνύει τα προβλήματα που υπήρχαν και κάποιοι προσπάθησαν να τα αποκρύψουν.
 
Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την υπόθεση
 
Την ίδια ώρα, συγκλονισμό προκαλούν τα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Πολίτης» και αφορούν κάποιες φρικτές ιστορίες από τη ζωή-κολαστήριο του 14χρονου, όπως ότι ο πατέρας του για να τον τιμωρήσει είχε σφάξει μπροστά στα μάτια του ανήλικου το αγαπημένο του αρνί.
 
Παρότι ο μικρός εκείνη την ώρα δεν μίλησε, ξέσπασε την επόμενη μέρα στο σχολείο του και είχε πει σε φίλο του ότι «είτε θα τον σκοτώσω ή θα αυτοκτονήσω».
 
Επίσης, ο ανήλικος φαίνεται να ντρεπόταν για τη μητέρα του, η οποία πήγαινε στο χωριό και ζητούσε φαγητό και ρούχα για τα παιδιά της και κάποια μέρα που πήγε στο σχολείο του 14χρονου εκείνος θύμωσε και άρπαξε μια σύριγγα που χρησιμοποιούσαν στη φάρμα για να την καρφώσει, ωστόσο τελικά μετάνιωσε και δεν το έκανε.
 
Σε ότι αφορά τον τόπο διαμονής του άτυχου 14χρονου και των αδελφών του ζούσε σε ένα σπίτι που θύμιζε περισσότερο τρώγλη και είχε εκμυστηρευτεί επίσης σε συμμαθητή του ότι τα βράδια άκουγε ποντίκια.
 
Σε μια άλλη περίπτωση, ο πατέρας του 14χρονου είχε απειλήσει λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας ότι αν ξαναπήγαινε στο σπίτι τους ότι θα τον περίμενε με όπλο, γιατί του είχε προτείνει να βρουν σπίτι για να μεταφερθεί ο 14χρονος.
 
Επιπρόσθετα, για τον ανήλικο είχε γίνει στο παρελθόν καταγγελία στην Αστυνομία για τις συνθήκες διαβίωσης του, καθώς και για το γεγονός ότι είχε εξαφανιστεί από το σπίτι, με τις Αρχές μετά τον εντοπισμό του να ενημερώνουν τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη