Αποκαλυπτικός για τη διαφθορά ο Κληρίδης: Δημόσια ζητούσαν τιμωρία και με παραινέσεις επιείκεια

Έξω από τα δόντια μίλησε ο Γενικός Εισαγγελέας για την έκταση της διαφθοράς στη χώρα μας, η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλο το δημόσιο τομέα και πιο συγκεκριμένα όπου υπάρχει οικονομικό συμφέρον. Παράλληλα έριξε τη βόμβα ότι κάποιοι που δημόσια ζητούσαν τιμωρία των ενόχων για κατάρρευση της οικονομίας, τον παρακάλούσαν για επιείκεια.
 
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφέρεται στη μεγάλη σε έκταση διαφθορά που υπάρχει στο δημόσιο τομέα, πυροβολεί πολιτικά πρόσωπα και δικηγόρους, οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στο έργο του σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας με βασικό επιχείρημα την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς στις προσπάθειες βελτίωσης των τραπεζών και της οικονομίας γενικότερα, την ώρα που δημόσια ζητούσαν την τιμωρία των ενόχων. Απαντά επίσης στην κόντρα του με τον Πόλυ Πολυβίου και εξηγεί ποια δεν πρέπει να είναι τα στοιχεία που θα έχει ο διάδοχος του.
 
«Όπου υπάρχει οικονομικό συμφέρον υπάρχει και διαφθορά»
 
Ο Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει την έκταση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλο του σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σχεδόν παντού στο δημόσιο τομέα, όπου υπάρχει θέμα οικονομικού συμφέροντος ή δυνατότητας απόκτησης του, υπάρχει και διαφθορά». Για να συνεχίσει, τονίζοντας ότι «το δημόσιο συμφέρον σπάνια και κατ’ εξαίρεση είναι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πρυτανεύσει του ατομικού συμφέροντος.
 
Αυτό, συνέχισε, «μπορεί εύκολα να τεκμηριωθεί εξετάζοντας τον μακρύ κατάλογο των περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος και διαφθοράς στο δημόσιο και των προσώπων που είχαν αναμιχθεί σ’ αυτές που τελικά οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια». Ο Γενικός Εισαγγελέας, υπενθύμισε τις περιπτώσεις πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, πρώην υπουργού, εν ενεργεία και πρώην δημάρχων, μελών της Βουλής, ανώτερων στελεχών τραπεζών και του Συνεργατισμού, αλλά και άλλων.
 
Όπως εξήγησε ο Γενικός Εισαγγελέας, κατά την άποψη του,  «ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος αποτροπής τέτοιων φαινομένων είναι το να δοθεί το μήνυμα ότι η ατιμωρησία τερματίζεται. Ότι όποιος ενέχεται στη διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και μπορεί να στοιχειοθετηθεί εναντίον του ικανοποιητική υπόθεση θα διώκεται ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου. Και πιστεύω ότι το μήνυμα έχει δοθεί».
 
Αθωώσεις για την οικονομία και… οι παραινέσεις πολιτικών και δικηγόρων
 
O Kώστας Κληρίδης αναφέρθηκε ακόμα και στην κατάρρευση της οικονομίας, για την οποία δεν αναλήφθηκαν οι πολιτικές ευθύνες, με αποτέλεσμα η προσοχή να στραφεί στο γεγονός ότι κάποιοι αθωώθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου.
Όπως ανέφερε, « από το 2013 κατέστησα σαφές και επανειλημμένα έκτοτε είχα προσπαθήσει να γίνει κατανοητό, ότι η κατάρρευση της οικονομίας δεν είναι το αποτέλεσμα της διάπραξης ποινικών αδικημάτων, ούτε και είναι το έργο ποινικών ανακριτών να διερευνήσουν και να εντοπίσουν τους υπεύθυνους της κατάρρευσης».
 
Εξήγησε παράλληλα ότι αυτά τα θέματα ανάγονται στις ερευνητικές επιτροπές. Το 2013 είχε διοριστεί μια τέτοια επιτροπή, υπενθύμισε ο κ. Κληρίδης, «η οποία παρά του;ς κάποιους περιορισμούς στους οποίους υποβλήθηκε προχώρησε στην έκδοση έκθεσης με ξεκάθαρα ευρήματα για ευθύνες. Οι ευθύνες ήταν κατά κύριο λόγο πολιτικές, όπως είπε και «ανάγονται σε θέματα άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, σε ανεπαρκείς εποπτικούς ελέγχους, στη μη έγκαιρη λήψη ορθών ή διορθωτικών αποφάσεων και λοιπά».
 
Σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη «σε μια εμφανή προσπάθεια απέκδυσης πολιτικών ευθυνών  και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης κάποιοι εστίασαν και διοχέτευσαν τα πάντα προς την πλευρά των ποινικών ευθυνών, εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή οργή και απαίτηση για τιμωρία ενόχων, ενώ ουδείς ανέλαβε οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη».
 
Τόνισε επίσης πως ως αποτέλεσμα του ανακριτικού έργου, το οποίο έγινε από πολυμελή ομάδα της Αστυνομίας σε συνεργασία με ξένους εμπειρογνώμονες και με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας ένας περιορισμένος αριθμός υποθέσεων οδηγήθηκαν στα Δικαστήρια με τις μόνες κατηγορίες που κατέστη δυνατόν να στοιχειοθετηθούν.
 
«Κάποιοι τραπεζίτες καταδικάστηκαν και τους επιβλήθηκαν ψηλά πρόστιμα, ενώ εκκρεμεί και έφεση για ανεπάρκεια των ποινών. Κάποιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση, πλην όμως με τη γνωστή απόφαση του Εφετείου αθωώθηκε, ενώ άλλοι απαλλάγησαν σε προδικαστικό στάδιο και για άλλους εκκρεμεί υπόθεση προς εκδίκαση».
 
Ο κ. Κληρίδης αποκάλυψε επίσης ότι μπορεί να μην δέχθηκε παρεμβάσεις για συγκάλυψη σε διάφορες υποθέσεις που είχε ενώπιον του, εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις έγινε δέκτης παρακκλήσεων ως προς επίδειξη επιείκειας όπως επίσης και συμβουλών ως προς τις ενδεχόμενες επιπτώσεις εάν μια απόφαση του έκλινε προς τη μια ή την άλλη πλευρά.
 
«Σε σχέση με τις ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών, θα πρέπει να αναφέρω ότι έγινα δέκτης από διάφορες πλευρές, τόσο άμεσων, όσο και έμμεσων παρεμβάσεων, για μη επίδειξη αυστηρότητας με βασικό επιχείρημα την αποφυγή πρόκλησης ζημιάς στις προσπάθειες βελτίωσης των τραπεζών και της οικονομικής σταθερότητας. Παρεμβάσεις τις οποίες δεν έλαβα υπόψη», ξεκαθάρισε ο Γενικός Εισαγγελέας.
 
Κληθείς να γίνει πιο συγκεκριμένος επί του θέματος, ανέφερε ότι «αυτές οι παρεμβάσεις έγιναν από δικηγόρους και πολιτικά πρόσωπα. Από πρόσωπα τα οποία τις παρουσίαζαν ως παραινέσεις παρά ως παρεμβάσεις και τα οποία, τότε και έκτοτε, απαιτούσαν την τιμωρία όσων ενέχονται στα υπό διερεύνηση αδικήματα.
 
Τα στοιχεία του διαδόχου του       
 
Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ήδη μπει στον τελευταίο χρόνο της θητείας του, αφού στις αρχές Ιουλίου 2020 αφυπηρετεί. Από καιρό έχει αρχίσει μια ονοματολογία γύρω από το διάδοχο του, με τον Κώστα Κληρίδη να δίνει τη δική του θέση ως προς τα στοιχεία που δεν πρέπει να έχει ο νέος Γενικός Εισαγγελέας.
 
«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα πρέπει να προέρχεται από το Δικαστικό Σώμα αν και αυτή είναι σίγουρα η δυνατότητα. Το διορισθησόμενο πρόσωπο θα πρέπει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να κατέχει τα προσόντα διορισμού στη θέση δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Θα πρέπει δηλαδή, να έχει τουλάχιστον 12ετή άσκηση της δικηγορίας ή υπηρεσία σε δικαστική θέση και να είναι υψηλού ηθικού επιπέδου».
 
Όπως ανέφερε, εκείνο το οποίο έχει επανειλημμένα δηλώσει είναι ότι με δεδομένο το γεγονός ότι το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα είναι αξίωμα κατ’ εξοχήν ανεξάρτητου πολιτειακού αξιωματούχου θα πρέπει να αποφεύγεται διορισμός προσώπου το οποίο έχει έντονη πολιτική και κομματική δραστηριότητα, για ευνόητους λόγους, όπως είπε.
 
Τόνισε επίσης ότι «οι καταβολές ενός τέτοιου προσώπου δεν θα μπορούν εύκολα να τον οδηγήσουν με επιτυχία μέσα από τη δοκιμασία των αρχών της φαινόμενης αμεροληψίας ιδιαίτερα σε πολλές περιπτώσεις όπου πρόσωπα ή πράγματα που εμπλέκονται στις αποφάσεις και τις συμβουλές του Γενικού Εισαγγελέα έχουν πολιτική ή κομματική χροιά ή θα μπορούσε να αποδοθεί τέτοια χροιά.
 
Οι σχέσεις με τον Πόλυ Πολυβίου και με τους δικαστές του Ανωτάτου
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης και στη σχέση του με τον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου, η οποία είναι στα χαρακώματα από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τις αποκαλύψεις του αδελφού του Γενικού Εισαγγελέα, Νίκου Κληρίδη, για τα παιδιά Δικαστών του Ανωτάτου που εργοδοτούνται στο γραφείο του κ. Πόλυ Πολυβίου, αλλά και τις αποκαλύψεις του ίδιου του Κώστα Κληρίδη για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς υποθέσεων αξιογράφων μεταξύ στενών συγγενών του Μύρωνα Νικολάτου με τον κ. Πολυβίου.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, «ως αποτέλεσμα των όσων είχαν δημοσιοποιηθεί, αναδείχθηκε η ύπαρξη προβλημάτων και κενών στις υφιστάμενες ρυθμίσεις ως προς το πότε θα πρέπει να εξαιρείται ένας δικαστής από την εκδίκαση υποθέσεων στις οποίες δυνατόν να θεωρηθεί ότι έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον. Ενόψει δε και της εμπλοκής της Επιτροπής Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), η οποία είχε προηγουμένως προβεί σε σχετικές συστάσεις, λήφθηκαν στη συνέχεια κάποια μέτρα κάλυψης των κενών που εντοπίστηκαν».
Τα συγκεκριμένα συμβάντα έχουν, όπως παραδέχθηκε ο Κώστας Κληρίδης, δημιουργήσει ρήγμα στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα  και κάποιων πρώην συναδέλφων του δικαστών. «Εκείνο, όμως, που έχει τελικά μεγαλύτερη σημασία δεν είναι οι καλές προσωπικές σχέσεις αλλά το κοινό όφελος που προκύπτει από την αάδειξη και αντιμετώπιση προβλημάτων που σοβούν εδώ και χρόνια.», κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Σε ότι αφορά την επίθεση που δέχθηκε από τον Πόλυ Πολυβίου σε δικαστική αίθουσα, ο Κώστας Κληρίδης τόνισε ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακό και αυτό το έχω επισημάνει πολλές φορές, το πως μπορεί με κάποια αφορμή να μετατραπεί κάποιος από φίλος σε πολέμιο, από υποστηρικτής του έργου σου σε σφοδρό κατήγορο σου. Και αιτία ασφαλώς, δεν ήταν οι γνωστές αποκαλύψεις που είχαν γίνει εντός Δεκεμβρίου 22018 σχετικά με επαγγελματικές σχέσεις στενών συγγενών δικαστών με το γραφείο του εν λόγω δικηγόρου, καθώς επίσης και σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υποθέσεων στενών συγγενών του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αγωγές εναντίον της Τράπεζας Κύπρου».

Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε την επίθεση ανοίκεια, αήθη και απρόκλητη την οποία το Τριμελές Δικαστήριο δεν έπρεπε να αφήσει απαρατήρητη.

«Δυστυχώς ακόμα και το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου του οποίου κατά νόμο Πρόεδρος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας τήρησε σιωπή».  

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αναφέρθηκε επίσης και στον Κώδικα Δεοντολογίας που συντάχθηκε μετά την κατσάδα του ΕΔΑΔ προς το Ανώτατο Δικαστήριο για την εργοδότηση παιδιών δικαστών στο δικηγορικό γραφείο του Πόλυ Πολυβίου. Ο Κώστας Κληρίδης χαρακτήρισε την σύνταξη του Κώδικα ως θετική εξέλιξη, ωστόσο είπε ότι «δυστυχώς προστέθηκε μια εξαίρεση, ήτοι ότι αυτή δεν ισχύει και δεν εφαρμόζεται σε εμφανίσεις δικηγόρων ενώπιον της πλήρους ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήτοι του οργάνου εκείνου που απαρτίζεται από επτά δικαστές και άνω και επιλαμβάνεται των πλέον σοβαρών υποθέσεων πάσας μορφής».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού