Πώς οπλίζονται τα χέρια των γονιών και το προφίλ των μητέρων παιδοκτόνων

«Είναι παράξενο, έως και ανήκουστο για την κοινωνία να αντιληφθεί πώς ένας γονιός και δη μία μητέρα μπορεί να τερματίσει τη ζωή του ίδιου της του παιδιού. Είναι γεγονός ότι δεν είναι καθόλου σύνηθες φαινόμενο για τα κυπριακά δεδομένα, εξού και δεν υπάρχουν στατιστικές που να διασαφηνίζουν τέτοιων ειδών εγκλήματα, όπως και τα ποσοστά τους», εξήγησε στον REPORTER η εγκληματολόγος-κοινωνιολόγος Δήμητρα Τσίτση.
 
Σύμφωνα με την κ. Τσίτση, σε άλλες χώρες, η παιδοκτονία ή η ανθρωποκτονία ανηλίκου είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έρευνες και στατιστικές.
 
Ως παράδειγμα έφερε την έρευνα του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της Αυστραλίας, η οποία έδειξε ότι περίπου το 10% θυμάτων ανθρωποκτονίας είναι παιδιά ηλικίας 0-17 ετών από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.
 
«Σύμφωνα με την εγκληματολογία, ο ποινικός κώδικας ορίζει ως παιδοκτονία μόνο το έγκλημα κατά του βρέφους από την μητέρα του. Τα υπόλοιπα εγκλήματα ονομάζονται ανθρωποκτονία ανηλίκου μέσα στην οικογένεια», εξήγησε.
 
Οι βασικοί παράγοντες
Ερωτηθείσα ποιοι παράγοντες μπορεί να ωθούν μία μητέρα να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί, η κ. Τσίτση ανέφερε πως ένα μεγάλο μέρος της παιδικής θνησιμότητας οφείλεται σε ατυχήματα ή σε παιδοκτονίες με δράστες τους γονείς και συγκεκριμένα την μητέρα. «Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο, έτσι ώστε ένας γονιός και δη μία μητέρα να φτάσει στην δολοφονία του ίδιου της του παιδιού», είπε.
 
Ο πρώτος παράγοντας, σύμφωνα με την κ. Τσίτση, είναι όταν η δράστης αντιμετωπίζει μία σοβαρή ψυχική ασθένεια, διαγνωσμένη. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το περιβάλλον της οικογένειας του δράστη (ενδοοικογενειακή βία, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση ή ακόμη και οι ναρκωτικές ουσίες). Ο τρίτος παράγοντας είναι όταν ο δράστης διαπράττει το έγκλημα για λόγους εκδίκησης ή ζήλιας.
 
«Επιπλέον, μητέρες που δεν έχουν αντίληψη των πράξεών τους, μπορεί να κακοποιούν τα παιδιά τους για εκδίκηση στον πατέρα, κάτι που θεωρείται προμελετημένο έγκλημα», εξήγησε.
 
Συνήθως υπάρχει διακριτή διαφορά μεταξύ γυναικών ανθρωποκτόνων και μητέρων παιδοκτόνων. «Το προφίλ των μητέρων παιδοκτόνων συνήθως σκιαγραφείται από γυναίκες μικρότερης ηλικίας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους παιδοκτονίας στα βρέφη από τις μητέρες τους είναι ο στραγγαλισμός ή η ασφυξία. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό παιδοκτόνων χρησιμοποιούντα χέρια τους για να επέλθει ο θάνατος. Ενώ οι γυναίκες ανθρωποκτόνοι, συνήθως χρησιμοποιούν την κακοποίηση για να αφαιρέσουν τη ζωή του ανηλίκου», ανέφερε η Δήμητρα Τσίτση.  
 
Μητέρες και πατέρες
Ερωτηθείσα αν είναι πιο κοινές οι δολοφονίες των παιδιών από τη μητέρα ή τον πατέρα τους, η εγκληματολόγος απάντησε ότι ο Boyd, που είναι επικεφαλής του Τμήματος Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Simon Fraser στην Βρετανική Κολομβία αναφέρει ότι είναι πιο πιθανό μια μητέρα να σκοτώσει το παιδί της στην ηλικία των έξι ή επτά ετών, σε σύγκριση με έναν πατέρα και ο λόγος είναι ότι, όπως ανάφερε, οι γυναίκες περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδία τους παρά οι άντρες. «Επίσης σημείωσε πώς μετά τα έξι ή τα επτά τους χρόνια, οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να γίνουν οι δράστες», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή