Π. Χατζηβασιλείου: Οι στόχοι, η ασφάλεια του πολίτη και όσα τον στιγμάτισαν

Ψηλά τον πήχη για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει θέσει ο νέος Διευθυντής του Σώματος Πολύβιος Χατζηβασιλείου, ο πρωταρχικός στόχος του οποίου είναι η ασφάλεια των πολιτών, ενώ ψηλά στην ατζέντα του είναι και η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, o κ. Χατζηβασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, με τη βοήθεια της Πολιτείας αλλά και των Τμημάτων, η Πυροσβεστική θα αυτονομηθεί, κάτι το οποίο θα συμβάλει θετικά στη λειτουργία της υπηρεσίας. 
 
«Με την αυτονόμηση θα γίνουμε μια υπηρεσία πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική στο έργο που διεξάγουμε, το οποίο δεν είναι άλλο από την ασφάλεια του πολίτη. Είναι διαφορετικό να είσαι αυτόνομη υπηρεσία και διαφορετικό να είσαι κάτω από μια άλλη υπηρεσία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα με την Αστυνομία. Απεναντίας, πολλές φορές λέω ότι είναι ένα προτέρημα, αλλά η αυτονόμηση θα βοηθήσει στην ευελιξία».
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε παράλληλα πως και μετά την αυτονόμηση θα υπάρχει κάποιος δεσμός με την Αστυνομία, αφού δεν μπορεί να υπάρξει ανεξαρτητοποίηση από τη μια μέρα στην άλλη.
 
«Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να μπορέσουμε να “περπατήσουμε και λίγο μόνοι μας χωρίς πατερίτσες”, γιατί στην αρχή σίγουρα θα χρειαστούμε κάποιες πατερίτσες. Έχουμε πολλά πράγματα που μας συνδέουν με την Αστυνομία. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να ετοιμάσουμε τα τμήματα και τις υπηρεσίες μας για να μπορούμε να λειτουργήσουμε μόνοι μας».
 
Ο νέος Διευθυντής της Πυροσβεστικής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος, όπως είπε, έκανε μια πάρα πολύ καλή δουλειά για να εκπονηθεί το νομοσχέδιο της αυτονόμησης, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να φανούν σε βάθος χρόνου.
 
Η εκπαίδευση βοηθά στην εξέλιξη της υπηρεσίας
 
Ένας άλλος στόχος που έχει τεθεί από τον νέο Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πριν από περίπου ένα μήνα, είναι η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας στο κοινό και στα μέλη της υπηρεσίας.
 
«Προς τούτο θα προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε την υπηρεσία, τόσο σε οχήματα, εξοπλισμό και εξάρτηση, όσο και με έμψυχο υλικό, το οποίο μας λείπει. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις, αλλά και αυτές που έρχονται, γιατί τεχνολογικά προχωρούμε και κάθε μέρα βρίσκουμε κάτι νέο μπροστά μας. Αυτά θα μας βοηθήσουν να καταστήσουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία ένα ευρωπαϊκό πυροσβεστικό σώμα», επισήμανε ο κ. Χατζηβασιλείου.
 
Τόνισε επίσης πως για να μπορέσει η Πυροσβεστική να πετύχει το στόχο αυτό, θα πρέπει να αναβαθμίσει την εκπαίδευση της, η οποία θα βασίζεται είτε σε συνεργασίες με εγνωσμένου κύρους πυροσβεστικές ακαδημίες, είτε με άλλα ανώτατα ιδρύματα, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.
 
«Ήδη έχουμε συνεργασίες και με Πανεπιστήμια στην Κύπρο και με πυροσβεστικές ακαδημίες στο εξωτερικό, όπως από την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ελλάδα κλπ. Όταν έχεις την εκπαίδευση ψηλά και η ανταπόκριση μας θα είναι σε υψηλό επίπεδο».
 
Προτεραιότητα η πρόληψη
 
Πέρα από την αυτονόμηση και τον εξευρωπαϊσμό της υπηρεσίας, ο κ. Χατζηβασιλείου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και κατόπιν στην καταστολή, αφού η πεποίθηση του, όπως εξήγησε, είναι ότι η σωστή πρόληψη είναι εκείνη που θα μειώσει τα επεισόδια και τα συμβάντα, αλλά και την ανάγκη ανταπόκρισης για την καταστολή επεισοδίων.
 
«Φέτος έχουμε μείωση 20% στις αγροτικές πυρκαγιές σε σχέση με πέρυσι και για όλες τις πυρκαγιές έχουμε μείωση γύρω στο 15%. Αν καταφέραμε να μειώσουμε τις αγροτικές πυρκαγιές κατά 20%, αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ακόμα έχουμε χρόνο μπροστά μας να μειώσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ποσοστό».
 
Επισήμανε ακόμα, ότι σε αυτή την προσπάθεια για μείωση των πυρκαγιών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είναι μόνη της, αλλά αγωνίζεται με όλους τους πολίτες, με όλα τα οργανωμένα σύνολα, τα οποία πρέπει να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να αποφεύγετε το άναμμα πυρκαγιάς και οι άλλες ενασχολήσεις που εμπεριέχουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς.
 
Προβληματισμός για τους εμπρησμούς
 
Παρά το γεγονός ότι οι αγροτικές πυρκαγιές μειώθηκαν, αυτό δεν εφησυχάζει τον νέο Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις κακόβουλες ενέργειες πίσω από αρκετές πυρκαγιές.   
 
«Κατ’ αρχάς για τις πυρκαγιές υπαίθρου και τους εμπρησμούς, το θέμα της διερεύνησης το έχει η Αστυνομία. Σίγουρα όμως το θέμα μας προβληματίζει, κυρίως όταν μια πυρκαγιά εκδηλώνεται τις αυγινές ώρες ή τις βραδινές ώρες ή οποιαδήποτε ώρα που δεν δικαιολογείται», εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου.
 
Ως εκ τούτου, ζήτησε τη βοήθεια του κόσμου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά της η Πυροσβεστική αύξησε τις περιπολίες της σε συνεργασία με την Αστυνομία, το Τμήμα Δασών, την Υπηρεσία Θήρας και άλλες υπηρεσίες.
 
«Παράλληλα, διατηρούμε παρατηρητήρια για εντοπισμό και προσέγγιση των πυρκαγιών έτσι ώστε να κατασβήνονται έγκαιρα. Οι απλοί πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα για οτιδήποτε αντιληφθούν, έτσι ώστε να ανταποκρινόμαστε έγκαιρα. Ειδικά αυτή την περίοδο που ξεκινά το κυνήγι και τα κλαδέματα πρέπει να είμαστε διπλά προσεχτικοί γιατί είναι το περιβάλλον που ζούμε και πρέπει να το διατηρούμε ως κόρη οφθαλμού. Μακάρι να μην έχουμε καμία πυρκαγιά και οι πυροσβέστες μας να είναι μέσα στο σταθμό και να κάθονται».
 
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω αυτό που συνέβαινε στη Σολιά»
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου βρίσκεται για τριάντα χρόνια στην υπηρεσία και σε αυτά δύο ήταν τα περιστατικά που τον στιγμάτισαν ως άνθρωπο.
 
Η φονική πυρκαγιά στη Σολέα το 2016 και ένα διπλό θανατηφόρο, στο οποίο κλήθηκε στις αρχές της καριέρας του.
 
«Στη Σολιά έβλεπες το περιβάλλον να χάνεται με ταχύτητα που δεν μπορώ να την περιγράψω. Έπρεπε να την δεις για να καταλάβεις. Ήμουν για τριάντα συνεχής ώρες εκεί πάνω και χάθηκε ένα δάσος για τις οποίο έκλεγε η ψυχή σου. Τόσο για το δάσος, όσο και για τις ψυχές που χάθηκαν».
 
Σε ότι αφορά την δεύτερη στιγμή που τον είχε συγκλονίσει, ήταν ένα διπλό θανατηφόρο δυστύχημα στο οποίο κλήθηκε να μεταβεί ως νέος πυροσβέστης.
 
«Μου έμεινε στη μνήμη, γιατί ήταν η πρώτη φορά που έζησα κάτι τέτοιο και όταν χάνεις μια ζωή, ιδίως ενός 20χρονου που δεν έζησε ακόμα τη ζωή είναι από τα χειρότερα βιώματα που μπορείς να έχεις».
 
Η υπόθεση Μεταξά συμβαίνει κάθε πενήντα χρόνια
 
Για την υπόθεση Μεταξά που είχε συγκλονίσει το παγκύπριο και στην οποία η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε μαζί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες μάχη για τον εντοπισμό των θυμάτων, ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι, «ήταν μια υπόθεση που συμβαίνει κάθε πενήντα, εκατό χρόνια, και ίσως να μην συμβεί ποτέ ξανά. Εμείς ανταποκρινόμασταν, αλλά δεν είμασταν μόνοι μας εκεί. Αν φανήκαμε εμείς περισσότερο ήταν καθηκόντως, όμως την πλήρη ευθύνη την είχε η Αστυνομία».
 
Όπως συνέδραμε η Πυροσβεστική, σημείωσε ο κ. Χατζηβασιλείου συνέδραμαν και άλλες υπηρεσίες κυβερνητικές και ιδιωτικές.
 
«Αν δεν ήταν η ιδιωτική εταιρεία ίσως να μην είχαμε το αποτέλεσμα που έχουμε. Δούλεψαν εξαιρετικά και μας βοήθησαν και εμάς και την Αστυνομία που συντόνιζε τις ενέργειες».

Δειτε Επισης

LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι
Συνελήφθη 19χρονος που εντοπίστηκαν στην κατοχή του κροτίδες