Το σατανικό ζευγάρι που σκότωσε το τετράχρονο παιδί του με βελόνες στην Πάφο

«Τη 19η Ιουλίου η Μαρία Στυλλή, θήλυ, ετών τεσσάρων και κόρη της Ζωίτσας Παναγή από την Κάτω Αρχιμανδρίτα απεβίωσε ξαφνικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η Ζωίτσα και ο σύζυγος της Ηλίας Σολωμού μου εδήλωσαν ότι η Μαρία ήταν άρρωστη εδώ και οκτώ ημέρες με βήχα και πρήξιμο του λαιμού. Την Μαρία δεν την είδε κάποιος γιατρός. Ο αγροφύλακας αρ.53 είδε την Μαρία στις 18 Ιουλίου και ήταν άρρωστη και την πονούσε ο λαιμός της. Το θέμα ερευνήθηκε και δεν προκύπτουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Η μητέρα και ο πατέρας του παιδιού δεν έχουν διαφορές με κανένα. Ούτε αυτοί ούτε κανένας άλλος κτύπαγε το παιδί. Δεν υποπτεύονται πως κάποιος έβλαψε το παιδί. Πήγα και είδα το νεκρό παιδί. Δεν φέρει πληγές ή μώλωπες ή οποιοδήποτε σημάδι βίας στο σώμα της. Διακρίνεται μόνο κάποιο πρήξιμο στο λαιμό. Παρόλο που από την έρευνα προκύπτει πως το παιδί απεβίωσε από φυσιολογικά αίτια, απαγόρευσα την ταφή, τοποθέτησα φρουρά και ενημέρωσα τον ιατρό».

Αυτά είχε γράψει στην αναφορά του ο αστυνομικός που κλήθηκε να διερευνήσει το θάνατο της τετράχρονης Μαρίας, η οποία σύμφωνα με την μητέρα της να καταθέτει ότι πιστεύει ότι το παιδί της πέθανε από βήχα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να απεβίωσε γιατί την χτύπησε κάποιος.
 
Ο Ηλίας ήταν χήρος με δύο παιδιά και η Ζωίτσα, επίσης χήρα, με τέσσερα παιδιά. Όταν γνωρίστηκαν σύναψαν ερωτική σχέση και στη συνέχεια αποφάσισαν να παντρευτούν.  Ο Ηλίας είχε μαζί του το ένα παιδί και το άλλο, ένα κορίτσι, το είχε στείλει στο Κτήμα για να δουλέψει, ενώ η Ζωίτσα κράτησε μαζί της μόνο το ένα της παιδί, την τετράχρονη Μαρία.  
 
Το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 1931 αστυνομικός ενώ βρισκόταν στο σπίτι του μουχτάρη, άκουσε τον πατριό της μικρής, να φωνάζει «πέθανε». Αμέσως ο αστυνομικός και ο μουχτάρης έτρεξαν προς το σπίτι τους, όπου ο Ηλίας Σολωμού τους είπε ότι «πέθανε εκείνη η κόρη της γυναίκας μου, πέθανε». Τον ρώτησαν πώς πέθανε και αυτός απάντησε ότι δεν ήξερε και ότι θα μετέβαινε να φέρει τον ιερέα για να την θάψει.
Τον έκαψε ο ξάδελφος του
 
Και ενώ όλα έδειχναν αρχικά ότι η τετράχρονη Μαρία απεβίωσε από παθολογικά αίτια, σιγά σιγά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας φρικτής δολοφονίας.
Ο ξάδελφος του πατριού της Μαρίας κατέθεσε στην Αστυνομία ότι το βράδυ της ημέρας που πέθανε η μικρή, τον επισκέφτηκε ο πατριός της όπου του ζήτησε 5-6 σελίνια, καθώς όπως το ανέφερε είχε πεθάνει η μικρή και επειδή κάποιοι είπαν πως τον είδαν να την χτυπά με τη λαβή ενός τσεκουριού, η Αστυνομία απαγόρευσε την ταφή της.

Επίσης, ανέφερε στην κατάθεση του ότι όταν του είπε εάν είναι αλήθεια θα βρει τον μπελά του, τότε αυτός απάντησε «εγώ δεν τη χτύπησα και αν κάποιος τη χτύπησε, θα ήταν η μητέρα της». Τότε όταν του είπε ότι εάν ισχύει θα πρέπει να το πει στην Αστυνομία, αυτός ανέφερε ότι δεν έχει δει την μητέρα της να την χτυπά.
 
Στη συνέχεια, όπως παραδέχθηκε ο ξάδελφος του, ο πατριός της Μαρίας τον ρώτησε αν ήξερε κάποιον που μπορεί να επηρεάσει το γιατρό για να πει πως το παιδί δεν πέθανε από τα χτυπήματα, ενώ του είπε πως θέλει να φύγει από το χωριό.
 
Τον έδωσε ζεύγος
 
Σε κατάθεση της κάτοικος ανέφερε στην Αστυνομία ότι λίγες ημέρες πριν πεθάνει το τετράχρονο κοριτσάκι, είδε τον Σολωμού να χτυπά την μικρή Μαρία με τη λαβή ενός τσεκουριού, ενώ το παιδάκι έκλαιγε.
 
«Την χτύπησε δύο τρεις φορές στα δεξιά πλευρά και δύο τρεις φορές στα αριστερά πλευρά με όλη του τη δύναμη», ανέφερε η Μαρία Μηνά η οποία όπως είπε, όταν ο Σολωμού την είδε, σταμάτησε να χτυπά την μικρή.
 
Ο σύζυγος της Μαρίας Μηνάς, Χριστόφορος Σοφοκλέους, είπε στην Αστυνομία ότι το επόμενο πρωινό μετά το θάνατο της τετράχρονης, τον επισκέφθηκε ο Σολωμού και του ζήτησε να πει στη σύζυγο του να μην πει στην Αστυνομία πως τον είδε να χτυπά το κοριτσάκι, πράγμα το οποίο όπως αρνήθηκε να κρατήσει μυστικό.
 
Ενώπιον της Αστυνομίας υπήρξαν και άλλες μαρτυρίες που έκαιγαν τον Σολωμού ο οποίος τα έριχνε στη σύζυγο του.
 
Οι αποκαλύψεις από τον γιατρό
 
Ο γιατρός Χρύσανθος Βώλου που διενήργησε δύο μέρες μετά τη νεκροτομή επί της σορού της τετράχρονης, διαπίστωσε ότι το κοριτσάκι ήταν υποσιτισμένο αλλά δεν διέκρινε εξωτερικά σημάδια κακοποίησης. Το παιδί ήταν νεκρό πάνω από 24 ώρες και η νεκρική ακαμψία είχε παρέλθει, ενώ υπήρχαν σημάδια προϊούσης αποσύνθεσης.  
 
Ο γιατρός διαπίστωσε επίσης ότι στο δεξί αυτί της μικρής υπήρχε αίμα, κάτω από το πηγούνι υπήρχε μια περγαμηνοειδής αλλοίωση της επιδερμίδας στο μέγεθος μικρού κέρματος, δύο παρόμοιες αλλοιώσεις υπήρχαν κάτω από τη δεξιά σαγόνα, πέντε ακόμα στο δεξί μάγουλο και τρεις στο αριστερό. Επίσης διαπίστωσε ότι στο αριστερό μάγουλο υπήρχε και ένας μώλωπας
 
Η κοιλιακή χώρα της τετράχρονης είχε μελανό χρώμα με εξαίρεση ένα σημείο κάτω από τον ομφαλό της, ενώ υπήρχε μια μικρή πληγή στο μέγεθος καρφίτσας.
 
«Γύρω από την πληγή υπήρχε κοκκινίλα και γύρω από αυτή την κοκκινίλα υπήρχε μια μαυριδερή χροιά περίπου στο μέγεθος κέρματος του ενός γροσιού. Παρόμοια χροιά και στο ίδιος μέγεθος υπήρχε και κάτω από τον ομφαλό στα δεξιά και μια τρίτη κοντά στην αριστερή θηλή», ανέφερε στο πόρισμα του ο γιατρός.
 
Στη συνέχεια κατά την νεκροτομή αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε εσωτερική αιμορραγία και ότι η τετράχρονη τρυπήθηκε από βελόνες οι οποίες μάλιστα
εγκαταλείφθηκαν στο σώμα της.
 
«Πεποίθηση μου είναι πως συμμετείχαν δύο άτομα σε αυτή την πράξη. Είναι δυνατό ο δράστης να ήταν ένας, όμως δεδομένης της όλης εικόνας, αυτό το θεωρώ απίθανο», κατέληξε στο πόρισμα του ο γιατρός.   
Οι συλλήψεις και η πρώτη ομολογία της μάνας
 
Μετά το πόρισμα της νεκροτομής η Αστυνομία φόρεσε χειροπέδες στους γονείς της μικρής Μαρίας.
 
Η μητέρα της τετράχρονης ομολόγησε ότι το πρωί της 19ης Ιουλίου ο σύζυγος της, Ηλίας Σολωμού έδιωξε τον γιο του, Προκόπη, να παίξει με τα άλλα παιδιά, λέγοντας της «θα κάνω αυτό που σου είπα τόσες φορές», με την ίδια να αναφέρει ότι του είπε «φοβάται».
 
«Την ώρα που πήγα να πάρω την κούζα, τον είδα να παίρνει μια από τις βελόνες που έχω για να πλέκω κάλτσες. Μου είπε θα χώσει τη βελόνα στην κοιλιά της για να τη σκοτώσει. Εγώ του είπα είναι κρίμα. Αν δεν τη θέλει να την δώσουμε αναγιωτή. Εκείνος όμως που είπε πως θα την σκοτώσει και θα πούμε ότι πέθανε».

Τα έριχνε στην μάνα ο Σολωμού
 
Ανακρινόμενος ο Ηλίας Σολωμού επαναλάμβανε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και δεν έκανε τέτοιο πράγμα, ενώ έλεγε «αν το έκανε κάποιος, αυτή ήταν η Ζωή».
 
Όπως ισχυρίστηκε, τη μέρα που πέθανε η μικρή Μαρία αυτός απουσίαζε από το σπίτι και όταν επέσρεψε βρηκε τη σύζυγο του να κλαίει, λέγοντας του ότι το παιδί πέθανε.
 
«Με κοροϊδεύεις; της είπα… Πότε πέθανε; Πριν μια ώρα μου είπε. Εγώ της είπα μα το παιδί ήταν καλά το πρωί πριν φύγω. Τι έπαθε και πέθανε; Μήπως της έκανες τίποτε; Εκείνη μου απάντησε πως η μικρή είχε βγει έξω να παίξει και μπορεί να της έκαναν κάτι οι γείτονες ή τα άλλα παιδιά. Εγώ ύστερα έφυγα, για να βρω μια γυναίκα που θα ετοίμαζε το παιδί για την ταφή», ανέφερε στην κατάθεση του ο Σολωμού.
 
Ομολόγησε τελικά και την εμπλοκή της η μάνα
 
Σε Τρίτη κατάθεση που έδωσε η μητέρα της τετράχρονης παραδέχθηκε ότι εκείνο το πρωινό τα παιδιά τους άρχισαν να μαλώνουν και ο Σολωμού θύμωσε, έδιωξε το γιο του και άρπαξε τη μικρή. Όπως ανέφερε, όταν ο σύζυγος της όταν θύμωνε φώναζε στην ίδια, ενώ εκνευριζόταν όταν η μικρή έκλαιγε. Άλλες φορές έλεγε πως θα την διώξει και άλλες πως θα σκότωνε την ίδια, εάν δεν έδιωχνε την μικρή.  
 
Όταν άρπαξε την μικρή Μαρία, την ρώτησε εάν θα τον βοηθήσει, με την ίδια όπως ισχυρίστηκε να αρνείται. Τότε, ο Σολωμού άρχισε να φωνάζει και να της λέει ότι αν δεν τον βοηθήσει, θα την δείρει.
 
Στη συνέχεια ο Σολωμού έχωσε την βελόνα στη κοιλιά της τετράχρονης, ενώ η ίδια κρατούσε το παιδί από το πρόσωπο.
 
Καταδικάστηκαν σε θάνατο
 
Το έγκλημα αυτό, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ποιο σατανικά και φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ στην Κύπρο.
 
Εκτιμάται ότι στόχος του ζευγαριού ήταν να σκοτώσει και το άλλο παιδί, αφού φαίνεται να ήθελαν να «ξεφορτωθούν» τα παιδιά τους από του προηγούμενους, για να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια.
 
Αρχικά το σατανικό ζευγάρι σκέφτηκε να μην δίνει φαγητό στα παιδιά για να φανεί ότι πέθαναν από την πείνα, για αυτό κα τα σημάδια ασιτίας στο κορμάκι της μικρής Μαρίας.  
 
Οι δύο οδηγήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου εμφανίστηκαν αμετανόητοι και αρνήθηκαν ενοχή.
 
Και οι δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Σολωμού εφεσίβαλε την απόφαση του Δικαστηρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ η Ζωίτσα επικαλέστηκε εγκυμοσύνη και έτσι η εκτέλεση της αναβλήθηκε.
 
Ωστόσο στη συνέχεια εξετάστηκε από ιατρό όπου διαπίστωσε πως δεν ήταν έγκυος, αλλά προκειμένου να μην γίνει κάποιο λάθος ζήτησε όπως εξεταστεί σε δύο μήνες. Έτσι κα έγινε και διαπιστώθηκε ότι τελικά είπε ψέματα και διατάχθηκε ο απαγχονισμός της.
 
Η Ζωίτσα Παναγή ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στην Κύπρο από το 1878. Τα τελευταία της λόγια όταν της πέρασαν την θηλιά ήταν «αχ κόρη μου».

*Πληροφορίες από το βιβλίο Μήδειες και Κλυταιμνήστρες στην Κύπρο της Αγγλοκρατίας, του Στέφανου Ευαγγελίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών