Αδειάζει η πρωτεύουσα, γεμίζουν οι παραλίες-Αυξημένα μέτρα από την Αστυνομία

Κορυφώνονται οι εορτασμοί ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, με την πρωτεύουσα να θυμίζει εγκαταλελειμμένη πόλη και τα παράλια να είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο που απολαμβάνουν τις διακοπές τους.
 
Οι πλείστοι Κύπριοι επέλεξαν και φέτος τις παράλιες περιοχές για τις διακοπές τους, έτσι ώστε να γεμίσουν τις μπαταρίες τους, πριν τον δύσκολο Σεπτέμβριο που έπεται.
 
Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτοί που επέλεξαν τις ορεινές περιοχές για στιγμές ξεγνοιασιάς μακριά από τις πόλεις.
 
Για το λόγο αυτό, η Αστυνομία έχει καταστρώσει και εφαρμόσει σχέδια δράσης για αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, λόγω της μετακίνησης εκδρομέων από τις πόλεις προς τα παράλια και τα ορεινά.
 
Το πενθήμερο σχέδιο δράσης τέθηκε σε εφαρμογή από τις 14 Αυγουστού και θα ισχύσει μέχρι τις 19 Αυγούστου, με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών που προκύπτουν.
 
Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της Αστυνομίας, περιλαμβάνει αυξημένη αστυνομική παρουσία στις κύριες αρτηρίες του οδικού δικτύου, για σκοπούς παροχής διευκολύνσεων στους εκδρομείς, αλλά και για σκοπούς πρόληψης τροχαίων συγκρούσεων.
 
Μέλη της Τροχαίας Αρχηγείου, αλλά και των Επαρχιακών Τμημάτων Τροχαίας, βρίσκονται επίσης σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου, με σκοπό την άμεση επέμβαση και διευκόλυνση της ομαλής διεξαγωγής της τροχαίας κίνησης, όπου χρειάζεται, αλλά και τη διενέργεια συχνών ελέγχων, για την αποτροπή τροχαίων αδικημάτων, που αποδεδειγμένα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων. 
 
Οι έλεγχοι και τα μέτρα για τις κλοπές
 
Κατά τους τροχονομικούς ελέγχους, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, την υπερβολική ταχύτητα και το επικίνδυνο προσπέρασμα, την παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους και την επικίνδυνη/αμελή οδήγηση.
 
Παράλληλα, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων διαρρήξεων και κλοπών, που παρατηρούνται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα και για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους.
 
Στο σχέδιο δράσης προβλέπονται επίσης και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, ενώ επιπρόσθετα λαμβάνονται αυξημένα μέτρα και σε χώρους μαζικής διακίνησης του κοινού, όπως εμπορικοί δρόμοι, πολυσύχναστα μέρη και θέρετρα, με σκοπό την πρόληψη και πάταξη κάθε μορφής παρανομίας.
 
Έκκληση και στο κοινό για τις περιουσίες του
 
Πέραν όμως των μέτρων που λαμβάνει η Αστυνομία, το κοινό καλείται να λαμβάνει τα δικά του μέτρα, τόσο για τη δική του ασφάλεια, όσο και για προστασία της περιουσίας του. Συγκεκριμένα οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπομονετικοί στις διακινήσεις τους και να τηρούν πιστά τον κώδικά οδικής κυκλοφορίας, για αποτροπή τροχαίων συγκρούσεων. Επίσης, η Αστυνομία καλεί το κοινό, κατά την απουσία του να λαμβάνει τα δικά του μέτρα φύλαξης της περιουσίας του, ώστε με την επιστροφή του να μην βρεθεί προ αρνητικών εκπλήξεων.
 
H Aστυνομία καλεί επίσης το κοινό να μην εμπλέκεται σε συζητήσεις και να αποκαλύπτει το πρόγραμμα των διακοπών του σε αγνώστους. Όπως αναφέρει η Αστυνομία, δεν ενδείκνυται και η ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι φεύγετε ή βρίσκεστε ακόμα σε διακοπές. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικά πρόσκληση για τους διαρρήκτες.
 
Ως εκ τούτου, η Αστυνομία καλεί το κοινό να μην κοινοποιεί μέσω διαδικτύου φωτογραφίες, εμπειρίες και αναμνήσεις από τις διακοπές του ενόσω απουσιάζουν σε διακοπές.
 
Επιπρόσθετα, το κοινό, σύμφωνα με την Αστυνομία καλεί το κοινό φεύγοντας για τις διακοπές του, να αποφεύγει να γράφει στις αποσκευές του τη διεύθυνσή του, αφού «ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να δει και να χρησιμοποιήσει αυτή την πληροφορία. Για το φόβο να μην χαθούν οι αποσκευές σας, είναι αρκετό να αναγραφεί στις ειδικές καρτέλες των αποσκευών, το όνομα, το τηλέφωνό και τη χώρα διαμονής σας».
 
Περαιτέρω ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας της περιουσίας των πολιτών, μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία «Καλοκαίρι 2019 – Συμβουλές/ Μέτρα Προστασίας».
 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον