Στο Γραμματικό, 14 χρόνια μετά… «Χωρίς να λένε τίποτα, λένε όλοι τόσα πολλά»

Δεκατέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη επέτειο της «Ήλιος», που στοίχισε τη ζωή σε 121 συνανθρώπους μας. Μητέρες, πατέρες, παππούδες και παιδιά, έφυγαν άδικα και πρόωρα από τη ζωή σ' εκείνη τη μοιραία πτήση του Βοeing-737, το πρωινό της 14ης Αυγούστου 2005.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Το αεροσκάφος πάει για το έδαφος-Έχει προσ... προσ... προσκρούσει...»
 
Έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους παιδιά ορφανά, γονείς ντυμένους στα μαύρα και χιλιάδες αναπάντητα γιατί. Έφυγαν αφήνοντας όνειρα και φιλοδοξίες ανεκπλήρωτες, στο μαύρο, όπως το ονόμασαν κάποια χρόνια αργότερα, βουνό. Στο Γραμματικό.
 
Έκτοτε, οι οικογένειες των θυμάτων μεταβαίνουν κάθε χρόνο σε εκείνο το καταραμένο γι' αυτούς μέρος. Πηγαίνουν στο Γραμματικό για να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής στους δικούς τους ανθρώπους.
Μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Επιτροπής των συγγενών των θυμάτων της «Ήλιος», Σωτήρης Σωτηριάδης, ανέφερε πως και φέτος θα βρίσκονται στο Γραμματικό, στο σημείο όπου συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος, όπου θα τελεστεί σήμερα το μνημόσυνο των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.
 
«Στο σημείο εκεί, έχει χτιστεί ένα εκκλησάκι εις μνήμη των θυμάτων.  Πάμε για τιμήσουμε τη μνήμη τους. Ανελλιπώς είναι μαζί μας ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, οι τοπικές αρχές, η κοινότητα του Γραμματικού που αναλαμβάνει το μνημόσυνο, όπως επίσης και ο Πάτερ-Δημήτρης. Τα τελευταία χρόνια, από τον καιρό που χτίστηκε το εκκλησάκι, βρίσκεται και ο Μητροπολίτης Κηφισίας».
 
«Όταν πλησιάζει το λεωφορείο
επικρατεί βουβαμάρα...»
Η θλίψη των συγγενών των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας, 14 χρόνια μετά την τραγωδία, τεράστια. Και γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, κάθε φορά που καλούνται να ανεβούν το βουνό. Ένα βουνό όπου χάθηκαν οι ψυχές των δικών τους ανθρώπων, όπου ο χρόνος σταμάτησε. Όχι μόνο γι' αυτούς που χάθηκαν, αλλά και γι' αυτούς που έμειναν πίσω... 
 
«Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα με το που πλησιάζει το λεωφορείο στην περιοχή. Επικρατεί μια βουβαμάρα, μια σιωπή. Χωρίς να λένε τίποτα, λένε όλοι τόσα πολλά. Μπορεί να είναι μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο, όμως τη ζούμε κάθε φορά με την ίδια ένταση. Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Κρατούν τα λουλούδια τους, άλλοι βουρκώνουν, άλλοι το κρατούν ακόμη μέσα τους αυτό που συνέβη», αναφέρει ο κ. Σωτηριάδης. 
 
Παρά τον αβάστακτο πόνο, ποτέ δεν παρεκτράπηκαν. Έστω κι αν βίωσαν στο πετσί τους, όπως σημειώνει ο κ. Σωτηριάδης, την ατιμωρησία των ηθικών αυτουργών. «Αντίθετα, το βιώνουν όλο αυτό με αξιοπρέπεια. Δεν ξεφεύγουν και δεν κάνουν ποτέ κάτι ακραίο, αφού δεν θέλουν να προκαλέσουν περισσότερο πόνο», επισημαίνει. 
Η σύνδεση με τους κατοίκους του Γραμματικού
Με τους κατοίκους της περιοχής του Γραμματικού, αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια μεγάλη σύνδεση, αφού κάποιοι από αυτούς, ήταν οι πρώτοι που έτρεξαν στο σημείο, μετά την τραγωδία.
 
«Τα πρώτα χρόνια κάποιοι μας το έλεγαν και το βλέπαμε, ότι μας υποδέχονταν με μεγάλη συγκίνηση και αγάπη. Υπάρχει μια τακτική επαφή και κάποιοι έχουν συνάψει κουμπαριές με τους κατοίκους. Αλλά αυτό που βίωσα εγώ με τους κατοίκους, είναι ότι εκείνες οι αναμνήσεις που έχουν από εκείνη τη μέρα των πρώτων στιγμών που έτρεξαν στο σημείο και είδαν την τραγωδία να εκτυλίσσεται μπροστά τους, τους στιγμάτισε».
 
Όπως τους ανέφεραν αργότερα, προσπαθούσαν να βρουν κάποιο επιζώντα. Μετακινούσαν τα συντρίμμια και προσπαθούσαν να αντιληφθούν κάποια κίνηση.
 
«Αυτό που βίωσαν οι συγγενείς στο νεκροτομείο, εκείνοι το βίωσαν στο χώρο που έγινε η τραγωδία. Και στη συνέχεια προσπάθησαν να μας βοηθήσουν και να συνεισφέρουν. Το ότι κτίστηκε το εκκλησάκι στο Γραμματικό, οφείλεται στον Μητροπολίτη της περιοχής και στους κατοίκους».
 
Νιώθουν, εξηγεί ο κ. Σωτηριάδης, ότι ο πόνος των συγγενών είναι και δικός τους πόνος.
«Για κάποια χρόνια ερχόταν και ο ένας ο πιλότος του μαχητικού, για να αφήσει λουλούδια να είναι μαζί μας, να κλάψει μαζί μας. Και ο ίδιος περίμενε κάτι σαν τάμα να βρεθεί εκεί».
 
O κ. Σωτηριάδης, αναφέρθηκε εκτενώς και στο γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια ακόμα νιώθουν ότι δεν δικαιώθηκαν, αφού όσοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης, δικάστηκαν σε ελληνικά Δικαστήρια και όχι σε Κακουργιοδικείο, αλλά σε Πλημμελειοδικείο με τις ποινές που επιβλήθηκαν να ήταν εξαγοράσιμες.
 
*Το μνημόσυνο των θυμάτων της «Ήλιος» θα τελέσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωροπού Κύριλλος στις 9:30 σήμερα το πρωί.

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»