Ένα brand name σε παρακμή-Στο έλεος της ασυδοσίας η Αγία Νάπα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η κατάσταση στην Αγία Νάπα, με τους αρμόδιους φορείς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασυδοσία που επικρατεί σε όλους τους τομείς. Ηχορύπανση, αυθαίρετα ωράρια, διακίνηση ναρκωτικών, παραβατικές συμπεριφορές από νεαρούς τουρίστες, κλοπές, ανεξέλεγκτη πώληση αερίου γέλιου, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό, που αν δεν ληφθούν μέτρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία.

Η κορυφή του παγόβουνου, ο
ομαδικός βιασμός της 19χρονης

Η δήλωση του Δημάρχου Αγίας Νάπας Γιάννη Καρούσου ότι θα ήθελε να αφαιρέσει από το ημερολόγιο τον μήνα Ιούλιο, αποδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, που συνεχώς υποβαθμίζεται, λόγω της αδυναμίας ελέγχου και τήρησης κανόνων.
 
Η τελευταία υπόθεση, με την καταγγελία ομαδικού βιασμού 19χρονης από νεαρούς Ισραηλινούς, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με δεκάδες διεθνή μέσα να καλύπτουν επισταμένα το συμβάν, δυσφημίζοντας, όχι μόνο την Αγία Νάπα, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο.
 
Ο Γιάννης Καρούσος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, οι οποίες μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για την περιοχή.

Ο καθένας κάνει ότι θέλει
Δηλώσεις του Δημάρχου φιλοξενούνται σε μια σειρά από διεθνή μέσα, με τον Γιάννη Καρούσο να επικρίνει την μετατροπή του Δήμου του σε έναν προορισμό ασυδοσίας και ανεξέλεγκτων καταστάσεων.
 
Στην Αγία Νάπα, όπως είπε ο Γιάννης Καρούσος, επικρατεί πλήρης ανομία στο θέμα της ηχορύπανσης. Τα περίπτερα μετατράπηκαν σε υπεραγορές και πωλούν αλκοόλ και αέριο γέλιου όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ υπέδειξε ότι ο κάθε ένας λειτουργεί με το ωράριο που θέλει.
 
Επίσης, ο κ. Καρούσος κατήγγειλε πως η Αστυνομία προχωρά σε έκδοση εξωδίκων κατά τουριστών που προβαίνουν σε τροχαίες παραβάσεις, οι οποίες όμως επί της ουσίας παραμένουν ανεξόφλητες, αφού οι τουρίστες αποχωρούν από την Κύπρο χωρίς να τα εξοφλήσουν.

Από τα πυρά του Δημάρχου Αγίας Νάπας για την κατάσταση, δεν ξεφεύγει ούτε η πολιτεία. Ο Γιάννης Καρούσος με άρθρο του, αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις, κάκισε την απόφαση της Βουλής για την αναστολή του Νόμου για την ηχορύπανση. Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, αυτό αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση, τόσο για τον τουρισμό όσο και για τους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους.
 
«Για τρίτη συνεχή χρονιά επισκέπτες και πολίτες αναγκάζονται να υποφέρουν από την ηχορύπανση, χωρίς να μπορεί κανείς να επέμβει, ώστε να ελεγχθεί», αναφέρει σε άρθρο του ο Γιάννης Καρούσος, ο οποίος σημειώνει πως όλους τους μήνες, πλην του Ιουλίου, υπάρχει εξαιρετική ποιότητα τουριστών. Μάλιστα ο κ. Καρούσος κάλεσε το Υφυπουργείο Τουρισμού να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Δήμο του.
 
Κάνει ότι μπορεί η Αστυνομία
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, μίλησε στον REPORTER για τις προσπάθειες που καταβάλλονται κάθε καλοκαίρι στην Αγία Νάπα, με σκοπό να επικρατεί η τάξη και οι πολίτες να νιώθουν ασφάλεια.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, «όπως κάθε καλοκαίρι λόγω της προσέλκυσης μεγάλου αριθμού τουριστών, υπάρχει σχέδιο ενεργείας με ενίσχυση της περιοχής και με άλλα μέλη. Υπάρχουν συστηματικές περιπολίες, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και γίνονται στοχευμένες επιχειρήσεις, ενώ η  Άμεση Δράση ενισχύει τις περιπολίες», ενώ υπογράμμισε ότι η καταγγελία 19χρονης για ομαδικό βιασμό, είναι μεμονωμένο περιστατικό. 
 
Σε ότι αφορά τη μάστιγα με το αέριο γέλιου, ο Χρίστος Ανδρέου τονίζει ότι η Αστυνομία κάνει ότι προνοεί η νομοθεσία, υποδεικνύοντας ότι «όπου εντοπίζονται πρόσωπα να πουλούν παράνομα αέριο γέλιου σε διάφορα πρόσωπα, συλλαμβάνονται. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τώρα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, έγιναν 2919 έλεγχοι και συνελήφθησαν 24 άτομα. Για αυτά τα άτομα, καταχωρούνται άμεσα οι υποθέσεις στο Δικαστήριο και τους επιβάλλεται άμεσα ποινή και παραδειγματικό πρόστιμο. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα γιατί είναι νόμιμο και όχι παράνομο, και αυτή είναι η δυσκολία. Όμως, εμείς επιβάλουμε τη νομοθεσία και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο».
 
Σε σχέση με τα εξώδικα τα οποία μένουν απλήρωτα λόγω της αναχώρησης των τουριστών από την Κύπρο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε πριν από περίπου δύο μήνες, όπου το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, με δική του πρωτοβουλία, πραγματοποίησε συνάντηση με το Τμήμα Μεταφορών, όπου βρέθηκε η χρυσή τομή.
 
«Καταλήξαμε σε μελέτη και πρόταση, ώστε να γίνει νομοθετική ρύθμιση. Εισήγηση μας είναι η άμεση πληρωμή των εξωδίκων για τους μη μόνιμους κατοίκους, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Αλλά για να ήμαστε δίκαιοι, το φαινόμενο είναι στο 20-25% των εξωδίκων που δεν πληρώνονται. Δεν είναι τεράστιο το ποσοστό, είναι όμως πρόβλημα, συμφωνούμε με τον Δήμαρχο».
 
Αναφορικά με την έξαρση των κλοπών σε παραλίες, κυρίως στην Αγία Νάπα, ο Χρίστος Ανδρέου τόνισε ότι έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί τέσσερις αλλοδαποί, για τους οποίους καταχωρούνται την ερχόμενη Δευτέρα οι υποθέσεις, ενώ κάλεσε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ζητώντας παράλληλα και τη βοήθεια του για οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στο έργο της Αστυνομίας.
 
Στα σκαριά η τουριστική Αστυνομία
Ειδικά το ζήτημα της ηχορύπανσης απασχόλησε ουκ ολίγες φορές την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, με τον υφυπουργό Τουρισμό, Τάσο Περδίο, να προσανατολίζεται σε δημιουργία τουριστικής Αστυνομίας, η οποία θα παρεμβαίνει εκεί και όπου χρειάζεται.
 
Ήδη το Υφυπουργείο απέστειλε σχετικές επιστολές προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία, σημειώνοντας πως μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί μόνιμα και ολοκληρωτικά το πρόβλημα που δημιουργείται, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Περδίο, η δημιουργία τουριστικής Αστυνομίας θα αποτελέσει θεμελιώδη παράγοντα για αντιμετώπιση διαφόρων ή ακόμα και όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος που απολαμβάνουν οι εγχώριοι και ξένοι επισκέπτες στην Κύπρο.
 
Αλκοόλ, ναρκωτικά και σεξ
μέχρι τελικής πτώσεως

Η βρετανική Sun με αφορμή το περιστατικό με την 19χρονη που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό, αναφέρει πως εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν κάθε καλοκαίρι στην Αγία Νάπα, με στόχο να καταναλώσουν αλκοόλ μέχρις τελικής πτώσεως και να συμμετέχουν στα ασταμάτητα πάρτι που διοργανώνονται.
 
Επίσης, όπως αναφέρει η Sun, η περιοχή κατακλύζεται από ναρκωτικά, ενώ δεν λείπουν οι εγκληματικές συμμορίες που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος λόγω της ανομίας που επικρατεί. Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και σε παλαιότερα περιστατικά βιασμού ή ξυλοδαρμών Βρετανών πολιτών.
 
Συχνό φαινόμενο ο
διασυρμός της Κύπρου

Τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο που διασύρουν την Αγία Νάπα, δεν είναι φαινόμενο του φετινού καλοκαιριού. Σχεδόν κάθε καλοκαίρι οι βρετανικές εφημερίδες κάνουν εκτενή ρεπορτάζ στα όσα λαμβάνουν χώρα στο παραλιακό θέρετρο.
 
Συχνά πυκνά, κάνουν την εμφάνιση τους δημοσιεύματα που κάνουν λόγο σε  ξέφρενα πάρτι, με παιχνίδια σεξουαλικού περιεχομένου και κορυφώνονται με καυγάδες, ατυχήματα, τραυματισμούς και… όργια.
 
Η εικόνα του νησιού διασύρθηκε ουκ ολίγες φορές από διεθνή μέσα που δημοσιεύουν και σχετικά βίντεο, κυρίως με μεθυσμένους νέους και νέες που προβαίνουν σε σεξουαλικά παιχνίδια και καταλήγουν είτε σε κάποια παραλία είτε σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου.

Δειτε Επισης

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ