Παραπέμπει σε Μεταξά ο φονιάς της Κρήτης-Τα κοινά στοιχεία σε δράση και προφίλ

Κοινά στοιχεία με τον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο της Κύπρου Νίκο Μεταξά έχει ο 27χρονος που συνελήφθη και ομολόγησε την άγρια δολοφονία της 60χρονης Αμερικανίδας βιολόγου, Σούζαν Ίτον, στην Κρήτη.
 
Ο 27χρονος εμφανιζόταν ως υπερδραστήριος με πολλαπλά ενδιαφέροντα, με έντονη παρουσία στα social media και τάσεις αυτοπροβολής, όπως και ο Μεταξάς, ο οποίος ψάρευε τα θύματα του μέσα από την σελίδα Badoo, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Ορέστης».

Η ζωή του 27χρονου δολοφόνου της Κρήτης, δεν διέφερε από εκείνη όλων των άλλων δραστήριων νέων. Μάλιστα, το προφίλ που ο ίδιος επιδίωκε να παρουσιάσει στον έξω κόσμο ήταν αυτό του υπερδραστήριου, πολυπράγμονα, καλού και αφοσιωμένου οικογενειάρχη, του ιδιαίτερου ανθρώπου με εντυπωσιακά ενδιαφέροντα. Ο 27χρονος αγρότης, όπως και ο Μεταξάς, είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Social media και αυτοπροβολή

Ο 27χρονος, πάνω από όλα επιδίωκε την προσωπική προβολή, τον εντυπωσιασμό, τη γενική αποδοχή του κοινωνικού συνόλου, έστω και ψηφιακού. Η προσπάθειά του αυτή είχε αποδώσει καρπούς, γιατί είχε καταφέρει να είναι δημοφιλής. Οι ψηφιακοί του φίλοι στο Facebook προσεγγίζουν τους 4.000, ενώ φαίνεται πως ανάλογες επιδόσεις δημοφιλίας διεκδικούσε και από την πλατφόρμα Youtube, όπου διατηρούσε κανάλι με πολλές αναρτήσεις και αρκετές προβολές.

Η συνεχής παρουσία του στα social media περιλάμβανε σκηνές της καθημερινότητας με τη νεαρή σύζυγό του και τα δύο μωρά τους, εξορμήσεις στη φύση, διάφορες κατασκευές με tutorials τύπου «πώς να φτιάξεις ένα αλεξίπτωτο» και φυσικά πλήθος στιγμιότυπων από την αθλητική του δραστηριότητα και τις συναντήσεις του με διάσημους, ηθοποιούς, καλλιτέχνες τους οποίους προφανώς προσέγγιζε – όπως και τόσοι και τόσοι άλλοι νεαροί θαυμαστές – ζητώντας ένα ενσταντανέ που θα εξασφάλιζε likes και σχόλια ενθουσιασμού από τους φίλους του, ψηφιακούς και μη.

Από την άλλη, ο Νίκος Μεταξάς επίσης στο διαδίκτυο ανέβαζε διάφορες φωτογραφίες από τοπία που έβγαζε ως φωτογράφος, ενώ διατηρούσε λογαριασμό στο Youtube, όπου έδινε οδηγίες (tutorial) για πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας. Παράλληλα διατηρούσε portofolio σε διεθνή πλατφόρμα επαγγελματιών φωτογράφων, στην οποία ανέβαζε φωτογραφίες από τη δουλειά του.    

Επίσης, όπως εξήγησαν και οι ειδικοί, ο Μεταξάς ήταν επίσης ένας δολοφόνος που επιδίωκε μετά τη σύλληψη του την αυτοπροβολή, για αυτό και η ομολογία με δόσεις και τα παιχνίδια με τις Αρχές, όπου αρχικά ήθελε πτώμα και τεκμήρια προτού ομολογήσει τους επτά φόνους.

Ο Μεταξάς γνώριζε ότι τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του, για αυτό και κατά την αγόρευση της ποινής του επέλεξε να παίξει την τελευταία του παράσταση.

Ο Νίκος Μεταξάς ενώ ήταν σε πλήρη απάθεια και ήταν αμετανόητος μπροστά στους ανακριτές, εντούτοις κατά την απολογία του, εμφανίστηκε μετανιωμένος, ενώ κλαίγοντας στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ζήτησε συγνώμη από τα θύματα του και τις οικογένειές τους.

Το γεγονός ότι ο 35χρονος έκλαιγε στο Δικαστήριο, δεν ήταν κάτι που ξάφνιασε τους ανακριτές, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που τον είδαν να κλαίει -αφού έκλαιγε όταν ομολόγησε τους πρώτους φόνους- ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε πραγματική μεταμέλεια, αφού δεν συνεργαζόταν με τους ανακριτές και συνέχιζε τα παιχνίδια του. Κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι ο 35χρονος, τρεις εβδομάδες μετά τη δεκασέλιδη ομολογία του, που έγραψε στο χαρτί ισχυριζόμενος ότι δεν κρύβει άλλα μυστικά, ομολόγησε νέο σημείο που είχε κρύψει τεκμήρια, για τα οποία δεν είχε μιλήσει προηγουμένως.

Ο Μεταξάς ισχυρίστηκε επίσης ότι σκότωσε τα παιδιά γιατί θεωρούσε ότι τα εξέδιδαν οι μητέρες τους, κάτι βεβαίως που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, με τον 35χρονο να εμφανίζεται στους ανακριτές ως «ήρωας» που πήρε το νόμο στα χέρια του για να «λυτρώσει» τις ανήλικες και να μην κακοποιούνται σεξουαλικά από «ανώμαλους», όπως ανέφερε χαρακτηρίστηκα.

Κάτι που ο Μεταξάς ενδεχομένως να επιδίωκε να δει το φως της δημοσιότητας, καθώς όπως μας εξηγούν ψυχίατροι, πιθανόν να ήθελε να κερδίσει τη κοινή γνώμη σε σχέση με τα παιδιά, ρίχνοντας το μπαλάκι της ευθύνης στις μητέρες τους, ώστε να ισοζυγήσει το μίσος του κόσμου προς το πρόσωπο του. Μια μέθοδος που χρησιμοποίησαν και άλλοι κατά συρροή δολοφόνοι στον κόσμο, που ήθελαν με τους ισχυρισμούς τους να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη.

Ο Νίκος Μεταξάς χαρακτηρίζεται ως πρόσωπο που αγαπά πάνω από όλα τον εαυτό του, ενώ φαίνεται να του αρέσει η προβολή. Για αυτό και κατά τη διάρκεια της απολογίας του θέλησε να στρέψει τα βλέμματα πάνω του, με τις αιχμές που άφησε κατά την απολογία του, με την αναφορά του περί «οδυνηρών αναμνήσεων, τις οποίες προσπαθούσε εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσει».

Ωστόσο δεν εξήγησε κάτι περαιτέρω, με τους ανακριτές που τον έζησαν να θεωρούν ότι απλά επρόκειτο για άλλο ένα παιχνίδι, αφού από τις εξονυχιστικές έρευνες που διενεργήθηκαν και τις εκατοντάδες καταθέσεις που λήφθηκαν από το περιβάλλον του, δεν προέκυψε κάτι από το οποίο να δικαιολογείτο η πυροδότηση της δολοφονικής του δράσης.
 
«Το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες.»

Με αυτή την αναφορά ολοκλήρωσε την απολογία του, με την οποία και πάλι ο Μεταξάς επιδίωξε να δημιουργήσει συνειρμούς στην κοινή γνώμη, ενώ εμφανίστηκε ως «σωτήρας» που θέλει να βοηθήσει για να βρεθεί η πηγή του κακού, με σκοπό να αποφευχθούν παρόμοια εγκλήματα.

Όπως μας εξήγησε ψυχίατρος, και από αυτή τη δήλωση του ο Νίκος Μεταξάς επιδιώκει να παραμείνει στο προσκήνιο.

Διαβασμένοι και οι δύο για τους τάφους

Ο φερόμενος ως δολοφόνος της άτυχης Σούζαν στη Κρήτη, γνώριζε πάρα πολύ καλά το πρώην γερμανικό καταφύγιο – πολυβολείο που έριξε το άψυχο σώμα της, τη θέση που βρισκόταν αλλά και το εσωτερικό του, το οποίο το 2016 είχε εξερευνήσει, ανεβάζοντας σε τρία διαφορετικά μέρη την εμπειρία του αυτή στο κανάλι του στο Youtube.

Όπως και ο Μεταξάς, ο οποίος ήταν καλά διαβασμένους για τους υγρούς τάφους που έριξε τα θύματα του, τα οποία επισκεπτόταν, τα φωτογράφιζε και ανέβαζε τις φωτογραφίες του στο facebook.

Βιασμός πριν τη δολοφονία

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα ελληνικά ΜΜΕ, ο 27χρονος βίασε πριν δολοφονήσει την άτυχη Σούζαν Ίτον.
«Στη συνέχεια σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δράστη, έχοντας χάσει τις αισθήσεις της (σ.σ. την είχε χτυπήσει αρχικά με το αυτοκίνητό του), την τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ και τη μετέφερε στο φρεάτιο όπου την απέρριψε, αφού προηγουμένως τη βίασε» είπε  η εκπρόσωπος της ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά το έγκλημά του, δε, ο 27χρονος πήγε σε κοντινό νεκροταφείο όπου καθάρισε επιμελώς το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του για να εξαφανίσει τυχόν πειστήρια που θα τον ενοχοποιούσαν.

Πανομοιότυπες ήταν και οι ενέργειες του Νίκου Μεταξά, ο οποίος τοποθετούσε τα θύματα του στο πορτμπαγκάζ ή στο όχημα του και τα μετέφερε στο φρεάτιο του Μιτσερού, στην Κόκκινη λίμνη, στη λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου και στο πηγάδι στην Ορούντα. Στη συνέχεια φρόντιζε να εξαφανίσει τα τεκμήρια που χρησιμοποίησε, τα οποία ομολόγησε ότι έκρυψε σε χωράφι σε περιοχή της Λευκωσίας.

Σε ότι αφορά το βιασμό, οι γυναίκες μπορεί να έρχονταν σε σεξουαλική επαφή με τη θέληση τους με τον Μεταξά, ωστόσο όπως μας εξήγησαν οι ειδικοί, από τη στιγμή που άρχιζε ο στραγγαλισμός, τότε η σεξουαλική πράξη μετατράπηκε σε βιασμό.

Τα ψηφιακά και τα διαδικτυακά ίχνη

Στη σύλληψη του 27χρονου, καθ' ομολογία δολοφόνου της Αμερικανίδας βιολόγου, οδήγησαν ένα ψέμα και δύο λάθη. Ο δράστης χτύπησε με το αυτοκίνητό του και στη συνέχεια μετέφερε μ' αυτό το άψυχο σώμα της γυναίκας, αλλά το αυτοκίνητο καταγράφηκε από κάμερες. Όταν πήγε στο τούνελ όπου πέταξε τη σορό, είχε ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο, αφήνοντας «ίχνη» από την παρουσία του στην περιοχή. Το αυτοκίνητο και το κινητό ήταν τα δύο λάθη.

Έτσι, μία κάμερα ασφαλείας που «έπιασε» το αυτοκίνητο του δολοφόνου να κινείται στην περιοχή του πρώην γερμανικού καταφυγίου όπου βρέθηκε το πτώμα της Αμερικανίδας, φέρεται να «ξεκλείδωσε» τις έρευνες και να οδήγησε την Αστυνομία στα ίχνη του 27χρονου.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με μία εμπιστευτική πληροφορία που αφορά σε κάποιο περιστατικό του παρελθόντος, το οποίο όμως δεν καταγγέλθηκε ποτέ στην Αστυνομία αλλά …ανασύρθηκε τώρα στην επιφάνεια, δρομολόγησε τις εξελίξεις της προσαγωγής του.

Όταν πλέον βρέθηκε ενώπιον των αστυνομικών ο νεαρός, γιος ιερέα, φέρεται να έπεσε στην πρώτη μεγάλη αντίφαση. Ενώ το αυτοκίνητο του είχε καταγραφεί να κινείται στην περιοχή την ημέρα της εξαφάνισης (και δολοφονίας της Σούζαν), εκείνος ισχυρίστηκε ότι είχε να επισκεφθεί την περιοχή περίπου ένα μήνα. Η απάντηση αυτή χτύπησε «καμπανάκι» στους αστυνομικούς που κατάλαβαν ότι κάτι έκρυβε.

Πέρα από την περιουσία που είχε στην περιοχή ο νεαρός και το γεγονός ότι γνώριζε πολύ καλά την ύπαρξη του γερμανικού καταφυγίου, εντοπίστηκαν πολύ κοντά στο σημείο ίχνη από τους τροχούς του αυτοκινήτου του, ενώ παράλληλα, όταν πέταξε το άψυχο σώμα της Αμερικανίδας στο εσωτερικό του τεχνητού σπηλαίου, το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο είχε μαζί του, βρισκόταν σε λειτουργία, αφήνοντας έτσι ψηφιακά ίχνη που μπορούσαν εύκολα να ανιχνευτούν με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Όταν πλέον έσφιξαν τον κλοιό γύρω του και του έδειξαν ότι είχαν στοιχεία που τον διέψευδαν, ο 27χρονος υποχρεώθηκε να ομολογήσει.

Από την άλλη τον Νίκο Μεταξά πρόδωσαν τα διαδικτυακά ίχνη που άφησε πίσω από τη δημιουργία του λογαριασμού με το όνομα «Ορέστης», ενώ καθοριστική ήταν η μαρτυρία φίλης της 38χρονης Μαρί Ρόουζ (σ.σ πρώτο θύμα που ανευρέθηκε στο φρεάτιο), η οποία είπε στους ανακριτές ότι η φίλη της διατηρούσε δεσμό με κάποιον «Ορέστη», με τον οποίο μητέρα και κόρη είχαν φεύγει μια μέρα πριν την εξαφάνιση τους. Ως εκ τούτου οι Αρχές, ακλουθώντας τα ίχνη του 35χρονου στο διαδίκτυο, δεν άργησαν μα φθάσουν στα πραγματικά του ίχνη και να του φορέσουν χειροπέδες.

Αρχικά αρνείτο κάθε ανάμιξη, ωστόσο όταν άρχισε να σφίγγει ο κλοιός, αφού το Ηλεκτρονικό Έγκλημα ανακάλυπτε όλο και περισσότερα στοιχεία που τον είχαν συνδέσει με το πρώτο θύμα, προέβη σε ομολογία, ενώ λίγες μέρες αργότερα παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των θυμάτων του είναι επτά, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.  
 
Σε ό,τι αφορά στα κίνητρα της δολοφονίας της άτυχης Σούζαν, ο 27χρονος είπε στους ανακριτές: «Κάποιες φορές με πιάνει κάτι και θέλω να κάνω κακό». Παρόμοιος ήταν και ο ισχυρισμός του Μεταξά ο οποίος είπε ότι «απλά ένιωθα ηδονή» και ότι κάποιες «τον έπιανε» να θέλει να σκοτώσει, μέχρι που «κατάφερε να το ελέγξει», αφότου είχε σκοτώσει πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.

Δειτε Επισης

Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»