Οι οδηγίες για το κρυφτούλι, οι μεταθέσεις και τα… checkpoints στο facebook

Ακόμα και με μεταθέσεις από την τροχαία για όσους αστυνομικούς δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις για τερματισμό του... κρυφτού στους δρόμους, προειδοποιεί ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου Γιαννάκης Γεωργίου, ο οποίος ξεκαθαρίζει και διαμηνύει πως οι οδηγίες της ηγεσίας είναι σαφείς για το συγκεκριμένο θέμα.
 
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Γεωργίου, σε συνεννόηση πάντα με την ηγεσία της Αστυνομίας, έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες στα μέλη της τροχαίας, όπως να έχουν εμφανή θέση κατά τους ελέγχους ραντάρ και να μην προσπαθούν να παγιδεύσουν τους οδηγούς, κρύβοντας τα περιπολικά ή διενεργώντας ελέγχους σε σημεία που αλλάζει απότομα το όριο ταχύτητας.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Γεωργίου επισήμανε ότι, «δεν είναι αυτοσκοπός μας οι εξώδικες καταγγελίες, αλλά ο προβληματισμός των οδηγών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, ώστε να αντιληφθούν τις διαστάσεις και προεκτάσεις που έχει το τροχαίο πρόβλημα. Θα είμαστε εμφανείς στους δρόμους και δεν θα επιδιώκουμε να έχουμε εξώδικες καταγγελίες. Μόνο εκεί που επιβάλλεται. Έχουν κρίση οι αστυνομικοί και θα κάνουν τις ανάλογες καταγγελίες».
 
«Θα δω και το τελευταίο μέλος για να μεταφέρω τις οδηγίες»
 
Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι οι οδηγίες για τον τερματισμό του «κρυφτού» στους δρόμους ήταν πάγιες, ωστόσο μπορεί να μην έχει ελεγχθεί, όσο θα έπρεπε, το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, προς το παρόν, όπως αναφέρει, δεν θα προστρέξουν να κάνουν παρατήρηση σε οποιοδήποτε μέλος της Αστυνομίας.
 
«Ίσως να μην επέμεινε η ηγεσία στο παρελθόν, λόγω των πολλών προβλημάτων που υπήρχαν στην Αστυνομία. Πλέον, το έχω θίξει και έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το σημείο, γι’ αυτό έδωσα και τις οδηγίες. Κάποιοι αστυνομικοί δεν υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή και για το λόγο αυτό, έχω κανονίσει συναντήσεις με όλους τους υπεύθυνους των επαρχιακών τροχαίων, καθώς και με όλα τα μέλη. Έχω ορίσει συναντήσεις σε μια-μια επαρχία ξεχωριστά για να δω ακόμα και το τελευταίο μέλος και να του μεταφέρω τις οδηγίες της ηγεσίας και τις δικές μας και θα τις επιβάλουμε αυτές τις οδηγίες. Όπου δεν εισακουστούν, έχουμε τις οδηγίες του Αρχηγού, ακόμα και να μετατίθενται μέλη από την τροχαία».
 
Το Cy Police Checkpoints είναι πρόληψη
 
Στο παρελθόν έγινε πολύς λόγος για τη σελίδα Cy Police Checkpoints που λειτουργεί μέσω facebook και στην οποία οι πολίτες ενημερώνουν τους χρήστες, για το πού υπάρχει ραντάρ.
 
Για τον κ. Γεωργίου, η συγκεκριμένη σελίδα δεν αποτελεί τροχοπέδη για την Αστυνομία, αλλά αντίθετα είναι ένα μέτρο πρόληψης των οδικών συγκρούσεων, όπως αναφέρει.
 
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ως Αστυνομία να βάζουν οι πολίτες οτιδήποτε στο διαδίκτυο, για το πού υπάρχουν ραντάρ. Κύριος στόχος μας είναι η πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων. Μόνο και μόνο αυτό που κάνουν είναι πρόληψη», τόνισε ο κ. Γεωργίου.
 
Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι, «δεν υπάρχει συναγωνισμός ποιος θα κάνει τις περισσότερες καταγγελίες, ούτε κανένας υπεύθυνος δεν είπε ποτέ στους αστυνομικούς πηγαίνετε φέρτε μου 100 ή 1000 καταγγελίες. Εμείς δεν λέμε ποτέ αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε μια φοροεισπρακτική εταιρεία για να κάνουμε αυτό το πράγμα».
 
Οι προτεραιότητες της Αστυνομίας στους δρόμους
 
Πέραν από τον τερματισμό του «κρυφτού», η Αστυνομία θεωρεί ότι πρέπει να κάνει τα πάντα για να μειωθούν οι θανατηφόρες και σοβαρές τροχαίες οδικές συγκρούσεις, με τον κ. Γεωργίου να αναφέρει ότι δόθηκαν οδηγίες για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε όσους παραβιάζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.  
 
Επίσης, στα πλαίσια της προληπτικής πολιτικής θα υιοθετήσουν την εμφανή παρουσία τους στο κύριο και δευτερεύον οδικό δίκτυο. «Για παράδειγμα στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Λευκωσίας τώρα μπορεί να βλέπουν οι πολίτες ένα περιπολικό, πλέον θα έχουμε δύο, τρία και τέσσερα ακόμα περίπολα για να κάνουν ελέγχους. Κατά τους τροχονομικούς ελέγχους θα δίνετε έμφαση στην ευγένεια, στη σταθερότητα και στην εμφάνιση του τροχονόμου απέναντι στους οδηγούς».
 
Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν και οι στοχευμένες εκστρατείες, που στόχο θα έχουν την πρόληψη και τη μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.
 
Κομβική η εγκατάσταση της φωτοεπισήμανσης
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της εγκατάστασης της φωτοεπισήμανσης στους δρόμους, θεωρείται μείζονος σημασίας για την Αστυνομία, καθώς θεωρεί οτι θα μειωθούν τα θανατηφόρα και σοβαρά τροχαία ατυχήματα.
 
Ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα εγκατασταθεί το νέο σύστημα και θα γίνει ένα από τα κυριότερα εργαλεία στα χέρια των Αρχών, ως μέτρο πρόληψης.
 
«Έχουμε επιμείνει πάρα πολύ έτσι ώστε να εγκατασταθούν οι φωτοκάμερες στους κύριους δρόμους και το αστικό δίκτυο. Γιατί η ταχύτητα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων. Γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι με την εγκατάσταση προς το τέλος του έτους, με αρχή του επόμενου, των 90 σταθερών και 20 κινητών καμερών, θα μειωθούν στο ήμισυ, πιστεύω, οι τροχαίες συγκρούσεις».
 
Προτεραιότητα και η εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών
 
Ανάμεσα στους στόχους που έχουν τεθεί, είναι και η δραστηριοποίηση της Αστυνομίας για επιμόρφωση των επαγγελματιών οδηγών, αφού όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, «η σωστή και διαρκής επιμόρφωση τους, διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο κατά την οδήγηση των οχημάτων τους σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Θα προσπαθήσουμε να επιμορφώσουμε τους ντελιβεράδες, τους οδηγούς ταξί, τους οδηγούς λεωφορείων, τους οδηγούς φορτηγών και βαρέων οχημάτων. Επίσης οδηγούς που είναι σε οργανωμένα σύνολα όπως στην ΑΗΚ ή στη CYTA».
 
Ο λόγος που επικεντρώνεται η Αστυνομία στη συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού, είναι γιατί αυτοί χρησιμοποιούν περισσότερο το οδικό δίκτυο, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργίου, καθώς οι υπόλοιποι οδηγοί κάνουν περιορισμένη χρήση, κυρίως το δρομολόγιο σπίτι, δουλειά και αντίστροφα.
 
«Οι επαγγελματίες οδηγοί, συνήθως έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλη αυτοπεποίθηση που πιστεύουν ότι δεν θα τους συμβεί ένα τροχαίο ποτέ, επειδή είναι έμπειροι οδηγοί, αλλά ως συνήθως είναι σε αυτούς που συμβαίνουν τα ατυχήματα». 
 
Την ίδια ώρα, θα επιχειρηθεί και η καλλιέργεια κουλτούρας στη σχολική κοινότητα και στα οργανωμένα σύνολα, σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη κυκλοφοριακής συνείδησης. Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείο επισημαίνει πως προϋπόθεση είναι οι δυναμικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες δραστηριότητες, με ανάλογο περιεχόμενο.
 
Για το λόγο αυτό ο κ. Γεωργίου έδωσε οδηγίες στο γραφείο πρόληψης, όπως ετοιμαστούν σχετικά φιλμάκια και αφίσες, τα οποία θα μεταδίδονται και θα αναρτώνται σε όλα τα στρατόπεδα, τα σχολεία και τα οργανωμένα σύνολα, ώστε να τα βλέπουν καθημερινά οι πολίτες.
 
«Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Άμυνας για να τοποθετήσουμε τις αφίσες και να αυξήσουμε τις διαλέξεις μας στους στρατιώτες. Στα σχολεία και κυρίως στα λύκεια όπου μπορούν οι μαθητές να αποκτήσουν άδεια οδήγησης, θα τοποθετήσουμε σε κάθε αίθουσα και μια αφίσα που θα τους προβληματίσει».
 
Ο Διευθυντής της Τροχαίας θεωρεί επίσης καθοριστική για την πρόληψη των οδικών συγκρούσεων, την συμβολή των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ως εκ τούτου, η Αστυνομία θα ζητήσει από τα ΜΜΕ τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την κοινωνία, ώστε να αντιμετωπιστεί το τροχαίο πρόβλημα.
 
Πετυχημένα κατά 75% τα νάρκοτεστ
 
Ένα άλλο εργαλείο που έχει δώσει λύσεις στην Αστυνομία για την πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων, και φαίνεται ότι αποφέρει καρπούς, είναι το νάρκοτεστ. Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει παρουσιαστεί μείωση στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, ωστόσο κάτι τέτοιο θα συμβεί σε βάθος χρόνου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, από τη μέρα εφαρμογής του νάρκοτεστ έχουν γίνει 401 έλεγχοι και από αυτούς, οι 315 ήταν θετικοί, δηλαδή περίπου το 75%. Ωστόσο, είναι ένα δαπανηρό εργαλείο, κοστίζει γύρω στα είκοσι ευρώ το ένα και για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να γίνεται σε όλους τους οδηγούς νάρκοτεστ.
 
Ως εκ τούτου, η Αστυνομία έχει εκπαιδεύσει τους αστυνομικούς για το πότε πρέπει να κάνουν νάρκοτεστ ή όχι, και πλέον, σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, έχουν αποκτήσει την κατάλληλη πείρα και εκπαίδευση για να διακρίνουν σε ποιους πρέπει να κάνουν νάρκοτεστ και σε ποιους όχι.
 
«Σε δύο χρόνια είδα περισσότερους νεκρούς απ’ ότι σε 26 χρόνια»
 
Ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στα Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, όπου υπηρέτησε για 26 ολόκληρα χρόνια.
 
Στο συγκεκριμένο διάστημα βρέθηκε απέναντι σε πολλές υποθέσεις δολοφονιών, ωστόσο τα δύο χρόνια που είχε υπηρετήσει ως μέλος της τροχαίας, ήταν αυτά που τον στιγμάτισαν.
 
Όπως είπε, «έχω ζήσει πάρα πολλούς φόνους, όμως τα δύο χρόνια που έχω κάνει στην τροχαία, είδα περισσότερους θανάτους από τους φόνους στα 26 χρόνια. Φανταστείτε πώς νιώθουμε ως αστυνομικοί. Νιώθεις πολύ πολύ χειρότερα. Γιατί βλέπεις νεαρά παιδιά, παππούδες, πατέρες και είναι τα χειρότερα συναισθήματα που διακατέχουν κάποιο που μεταβαίνει σε ένα τροχαίο».
 
Ο κ. Γεωργίου έστειλε το δικό του μήνυμα στους οδηγούς, κάνοντας έκκληση σε όλους να αντιληφθούν ότι προτού πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι, πρέπει να σκεφτούν και τις συνέπειες που θα έχει μια οδική σύγκρουση.
 
«Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ πειθαρχημένοι και συγκεντρωμένοι και να μην ασχολούμαστε με οτιδήποτε άλλο. Ούτε να καπνίζουμε, ούτε να καταναλώνουμε ποτά ή φαγητά για να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα. Επίσης ούτε να μιλάμε πρέπει. Ακόμα και όταν μιλάμε μέσω ακουστικών ή Bluetooth πάλι μας επηρεάζει το τηλέφωνο. Μπορεί να νευριάσουμε αν μας πει κάποιος κάτι και μπορεί να χάσουμε τη συγκέντρωση μας».
 

Δειτε Επισης

Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάτων
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις