Κυριακή 12 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Μ. Τράγκολας: Χρειάζεται κουλτούρα από όλους για την αποφυγή τραγικών γεγονότων

  12/07/2019 13:13
Μ. Τράγκολας: Χρειάζεται κουλτούρα από όλους για την αποφυγή τραγικών γεγονότων

Μ. Τράγκολας: Χρειάζεται κουλτούρα από όλους για την αποφυγή τραγικών γεγονότων

  12/07/2019 13:13
Το μήνυμα προς τους πολίτες αλλά και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη δημιουργία κουλτούρας που θα προστατεύει τους ίδιους αλλά και το περιβάλλον, στέλνει ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας.
 
Παράλληλα, ο κ. Τράγκολας τόνισε πως κατά τα τελευταία τραγικά γεγονότα με την αναζήτηση των θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου, όπου η συνεργασία ΜΜΕ και Υπηρεσίας ήταν άψογη και οι δημοσιογράφοι έδειξαν την ανθρώπινη και ευαίσθητη τους πλευρά.
 
Μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ με θέμα τη συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής και των Μέσων για έγκαιρη, σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, ο κ. Τράγκολας τόνισε την ανάγκη δημιουργίας κουλτούρας και συνείδησης από τους πολίτες ως ένα πρώτο μέτρο αποτροπής δυσάρεστων γεγονότων και καταστροφών, όπως θανάτους από ακραία φυσικά φαινόμενα και πυρκαγιές.
 
Ο κ. Τράγκολας εξήγησε πως πλέον το φαινόμενο των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι και θα είναι ακόμα πιο συχνό και έντονο και ως εκ τούτου, οι πολίτες θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί και να αφουγκράζονται τα μηνύματα και τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο συναγερμό. Ο κάθε πολίτης πρέπει πλέον να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις και να λαμβάνει τις προειδοποιήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, είπε.
 
Κανείς, όπως σημείωσε, δεν μπορεί αν σταθεί μπροστά στη φύση και στα ακραία φυσικά φαινόμενα, και το πιο ορθό που μπορεί ο καθένας από εμάς να κάνει είναι να αντιδράσει σωστά στις προειδοποιήσεις και να προστατευθεί. «Θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μηνύματα, να αναπτυχθεί κουλτούρα ότι υπάρχουν στην καθημερινότητα μας ακραία καιρικά φαινόμενα και να πειθαρχούμε ως πολίτες με τις υποδείξεις», είπε ο κ. Τράγκολας σημειώνοντας πως εξίσου σημαντική είναι και η εμπέδωση αυτής της κουλτούρας προς τους πολίτες από τα ΜΜΕ.
 
Η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Σόφη Μιχαηλίδου, στον δικό της σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, είπε πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να φέρει σε πέρας την αποστολή της με επιτυχία θα πρέπει να έχει την υποστήριξη και αρωγή άλλων υπηρεσιών, οργανωμένων φορέων, του κοινού και των ΜΜΕ.
 
Αναμφισβήτητα, όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, τα ΜΜΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, και η σημερινή συνάντηση έχει ως στόχο την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον τρόπο αντίδρασης, την εφαρμογή σχεδίων δράσης και τις επιχειρησιακές διαδικασίες που ακολουθούνται, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Πυροσβεστικής, ΜΜΕ, κοινού και εθελοντών.
 
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις επιχειρησιακές δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας  της Υπηρεσίας, ο κ. Τράγκολας αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα που σημάδεψαν την κυπριακή κοινωνία με τις κατά συρροή δολοφονίες και την αναζήτηση των θυμάτων, γυναικών και παιδιών.
 
Όπως είπε η πρόσφατη υπόθεση με τα τραγικά γεγονότα και τις κατά συρροή δολοφονίες, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πέραν όμως από αυτό, σημείωσε, η υπόθεση ανέδειξε και την ανθρώπινη πλευρά και την ευαισθησία τόσο των μελών της Πυροσβεστικής και των αρμοδίων στις επιχειρήσεις όσο και των δημοσιογράφων  καθώς η αγωνία τους δεν εστιαζόταν μόνο στην αναζήτηση της είδησης αλλά και στο αποτέλεσμα των ερευνών και των προσπαθειών εντοπισμού των θυμάτων.
 
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας τόνισε την ανάγκη αυτονόμησης της Πυροσβεστικής από την Αστυνομία. Προς αυτή τη κατεύθυνση, είπε, θα αρχίσει τον Σεπτέμβρη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής η συζήτηση για την αυτονόμηση, ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτή ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε η Υπηρεσία να γίνει πιο αποτελεσματική.
 
Ο κ. Τράγκολας, ο οποίος διανύει το τελευταίο του διάστημα στην ηγεσία της Πυροσβεστικής καθώς σε λίγες ημέρες αφυπηρετεί από το Σώμα, ευχαρίστησε στο τέλος τους εκπροσώπους του Τύπου για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα για τη συνεργασία κατά τα τελευταία γεγονότα. «Είμαι σίγουρος ότι η Υπηρεσία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί πολύ σωστά, υπάρχουν επάξια στελέχη που θα συνεχίσουν την πορεία της Πυροσβεστικής, και ο απώτερος σκοπός είναι η προσφορά ποιότητας και βοήθειας στον πολίτη», κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας