Σάββατο 19 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ποινικό αδίκημα του πελάτη η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών

  12/07/2019 12:29
Ποινικό αδίκημα του πελάτη η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών

Ποινικό αδίκημα του πελάτη η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών

  12/07/2019 12:29

Μετά από μακρά και έντονη συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα  ενέκρινε τροποποίηση  του  νόμου  για  την  πρόληψη  και  την καταπολέμηση  της  εμπορίας  και  εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία των θυμάτων, ώστε να καταστεί εφικτή η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς των πελατών  που ζητούν  και/ή  εισπράττουν  και/ή χρησιμοποιούν υπηρεσίες θυμάτων.
 
Ο νόμος ψηφίστηκε μετά από πρόταση νόμου που κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
 
Όπως διευκρινίζεται οι πελάτες των θυμάτων εμπορίας προσώπων στην ουσία προστατεύονται μέσα από τη διάταξη της ισχύουσας  νομοθεσίας  που  προνοεί  για  «εύλογη υπόθεση»,  με  αποτέλεσμα  να  μην  είναι  εύκολο  να αποτελέσει  τεκμήριο  για  στοιχειοθέτηση  του  σχετικού αδικήματος.
 
Με τον νόμο  αυξάνονται οι ποινές που αφορούν αδικήματα εμπορίας, η ποινικοποίηση της συμπεριφοράς  όσων ζητούν  και/ή  εισπράττουν  και/ή χρησιμοποιούν  υπηρεσίες  θυμάτων  με  σκοπό  τη σεξουαλική εκμετάλλευσή τους, καθώς και ο καθορισμός της  ερμηνείας  και  του  εύρους  της  έννοιας  «της ζήτησης»,  η  οποία  δύναται  να  εκδηλωθεί  από  τον διακινητή  των  θυμάτων,  από  τον  εργοδότη,  από οποιοδήποτε ιδιοκτήτη κέντρου ή άλλου χώρου όπου εκτίθενται τα θύματα προς εκμετάλλευση, καθώς και από οποιοδήποτε   άλλο   πρόσωπο   εμπλέκεται   με οποιοδήποτε  τρόπο  στην  αλυσίδα  αυτή  λαμβάνοντας χρηματικά οφέλη και κέρδη.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Ολομέλεια της Βουλής,  με τον νόμο που ψηφίστηκε αυξάνονται οι ποινές για την εμπορία ενήλικων προσώπων, την εμπορία και εκμετάλλευση ανθρωπίνων οργάνων, την εκμετάλλευση προσώπων στην εργασία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων προσώπων, την εμπορία παιδιών και την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.
 
Η πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε τροπολογία του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου με την οποία ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ επιχειρούσε να μεταθέσει στον κατηγορούμενο το βάρος της απόδειξης κατά πόσο γνώριζε ή δεν γνώριζε αν κάποιο θύμα σεξουαλικής συνεύρεσης ήταν ανήλικο ή ενήλικο θύμα εμπορίας προσώπων. 
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου αναφέρθηκε σε άδικη και ανήθικη επίθεση σε βάρος του Βουλευτή της ΕΔΕΚ από ΜΜΕ. 
 
Περαιτέρω εκφράστηκε δυσφορία από την πλειοψηφία του νομοθετικού σώματος για την αδικία εις βάρος του κ. Ευσταθίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης είπε πως θα επιληφθεί του θέματος  αποστέλλοντας σχετική επιστολή και εξέφρασε αμφιβολία αν το Υπουργείο Εσωτερικών παρευρέθηκε στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Νομικών που συζήτησαν από κοινού την πρόταση νόμου και την τροπολογία Ευσταθίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας