Στην τελική ευθεία η υπόθεση έκδοσης του Τσερκέζ Κορκμάζ-Ανακοινώνεται η απόφαση

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ.
 
Σήμερα υπεράσπιση και Κεντρική Αρχή κατέθεσαν γραπτώς τις τελικές τους αγορεύσεις για την υπόθεση.
 
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχάλης Χαραλάμπους ζήτησε από τον Ευστάθιο Ευσταθίου συνήγορο υπεράσπισης του εκζητούμενου να δώσει συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους το Δικαστήριο θα πρέπει να απορρίψει το αίτημα των Γερμανικών αρχών για έκδοση του στη χώρα.
 
Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως ο εκζητούμενος χαίρει ειδικής προστασίας που απορρέει από τη Νομική Σύμβαση για το καθεστώς των προσφύγων στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης.
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι εναπόκειται στο Δικαστήριο να αποφασίσει κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος δίωξης του εκζητούμενου στη Γερμανία λόγω των διώξεων που υπέστη στην Τουρκία και στηριζόμενη στις πολιτικές του πεποιθήσεις.
 
Είπε ακόμα ότι θεωρούμε πως δεν υπάρχει συνάφεια μεταξύ των περιγραφόμενων και παράνομων πράξεων που αναφέρονται στο Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του εκζητούμενου, με τη συμμετοχή του ως μέλος σε τρομοκρατική οργάνωση. Θεωρούμε επίσης, συνέχισε, ότι τα περιγραφόμενα στο ένταλμα σύλληψης είναι αόριστα και δεν αποδεικνύουν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση της συμμετοχής του εκζητούμενου σε τρομοκρατική οργάνωση.
 
Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι στο Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν αποκλείεται ρητώς ότι ο εκζητούμενος θα επαναπροωθηθεί στην Τουρκία και θεωρούμε πως η δράση του δεν είναι παράνομη. Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι ο εκζητούμενος όντας Τούρκος υπήκοος δεν πρέπει να τύχει από το Δικαστήριο δυσανάλογης μεταχείρισης σε σχέση με ένα Κύπριο πολίτη.
 
Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Αρχής Μαριάννα Τσαγκάρη απαντώντας σε όσα ανέφερε ο κ. Ευσταθίου, είπε πως οι Γερμανικές αρχές ζητούν τον εκζητούμενο για να δικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα και πρόσθεσε ότι ο εκζητούμενος δεν θα δικαστεί στην Κύπρο αλλά στη Γερμανία εάν και εφ’ όσον το παρών Δικαστήριο αποφασίσει να τον εκδώσει.
 
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε από την κ. Τσαγκάρη να τοποθετηθεί στην προσφυγή που καταχώρησε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Τμήμα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) με αφορμή την συμπερίληψη του PΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
 
Η κα. Τσαγκάρη ανέφερε ότι σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το PΚΚ εμπίπτει στον κατάλογο των οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές.
 
Ανέφερε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία δυσανάλογη μεταχείριση του εκζητούμενου αφού και Κύπριοι πολίτες μπορούν να εκδοθούν σε άλλες χώρες.
 
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου όρισε την Παρασκευή 12 Ιουλίου ως ημερομηνία για έκδοση της απόφασης του.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)