Μνημονεύονται οι δεκατρείς ήρωες και η πληγή παραμένει ανοικτή…

Κανείς δεν θα το ξεχάσει εκείνο το πρωινό της 11ης Ιουλίου. Κανείς δεν μπορεί. Οκτώ χρόνια μετά και η τραγωδία παραμένει ασύλληπτη. Τα ερωτήματα συνεχίζουν να αιωρούνται και ο θρήνος να αντηχεί.
 
Ασθενοφόρα. Εκκλήσεις για αίμα. Θραύσματα παντού. Ζωή χωρίς ηλεκτρισμό. Ονόματα, κεριά, κλάμα. Πόνος. Κόσμος στους δρόμους. Οργισμένα λόγια. Έγγραφα, λάθη, δικαιολογίες. Μια Κύπρος σε κατάσταση πανικού.  
 
Το Μαρί επιστρέφει στη σκέψη μας συχνά. Κάθε φορά που περνούμε μπροστά από τον σταθμό του Βασιλικού στον αυτοκινητόδρομο. Κάθε φορά που πέφτει για λίγα δευτερόλεπτα το ρεύμα. Κάθε φορά που η Κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει μία κατάσταση στα σοβαρά…
 
Μια τεράστια έκρηξη, ένα τεράστιο κενό μέσα στη ψυχή μας. Μια τεράστια έκρηξη, ένα τεράστιο «γιατί» μέσα στο μυαλό μας.
 
Το σοκ ήταν συλλογικό. Κοινωνικό, πολιτικό, ατομικό. Η έκρηξη στο Μαρί έσβησε τα φώτα του σπιτιού μας αλλά έριξε φως στην αδυναμία του κυπριακού κράτους να κάνει το πιο στοιχειώδες: Να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες του. Ντρόπιασε την πολιτεία, την Κυβέρνηση, την Εθνική Φρουρά, το σύστημα ολόκληρο και κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά.
 
Δεκατρείς άνθρωποι μετατράπηκαν σε ήρωες με τον πιο μοιραίο τρόπο. Άνθρωποι που υπηρετούσαν στο στράτευμα έπεσαν εν καιρώ ειρήνης, θυσία στον βωμό της προχειρότητας, της ξεροκεφαλιάς και της επιπολαιότητας.
 
Σήμερα, την Κυριακή πριν από την επέτειο θανάτου τους, τους μνημονεύουμε. Μαυροφορεμένες οικογένειες και άνθρωποι που δεν τους γνώρισαν ποτέ, θυμούνται και τιμούν τον θάνατό τους.
 
Ανδρέας Ιωαννίδης-πλοίαρχος, Διοικητής Ναυτικού, Λάμπρος Λάμπρου-αντιπλοίαρχος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, Κλεάνθης Κλεάνθους-αρχικελευστής, Μιχάλης Ηρακλέους-ΕΠΥ κελευστής, Χρίστος Χριστοφόρου-ναύτης, Μίλτος Χριστοφόρου-ναύτης, Αντώνης Χαραλάμπους-ναύτης, Ανδρέας Παπαδόπουλος-αρχιλοχίας ΕΜΑΚ, Αδάμος Αδάμου-πυροσβέστης, Σπύρος Τταντής-πυροσβέστης, Παναγιώτης Θεοφίλου-πυροσβέστης, Βασίλης Κρόκος-πυροσβέστης, Γιώργος Γιακουμή-πυροσβέστης.
 
Δεκατρία ηρωικά ονόματα. Δεκατρείς συνάνθρωποί μας που τούτο το κράτος επέλεξε να εκθέσει σε κίνδυνο. Δεκατρία μνημόσυνα που κρατούν ανοιχτή την πληγή μας.
 
Το Μαρί δεν θα το ξεχάσουμε. Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε. Δεν μας το επιτρέπει η συνείδησή μας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μαύρο ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου… Επτά χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ