Γάγγραινα η ενδοοικογενειακή βία-Δίπλα στα θύματα το «Σπίτι της Γυναίκας»

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Αστυνομίας για τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βίας στην οικογένειά τους, την τετραετία 2014-2018, με το 2015 να καταγράφεται το θλιβερό ρεκόρ, καθώς ενώπιον των Αρχών καταγγέλθηκαν 951 υποθέσεις.  
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, 4363 γυναίκες έπεσαν θύματα βίας στην οικογένεια, με το 2018 να είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά για την τετραετία, μετά το 2015, καθώς καταγράφηκαν 898 περιστατικά.
 
Μιλώντας στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρία Κυρατζή, σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει το «Σπίτι της Γυναίκας», ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποία θα είναι φιλικό σε γυναίκες, που έπεσαν θύματα βίας.

Όπως εξήγησε η κ. Κυρατζή, «στο Σπίτι της Γυναίκας τα θύματα θα μπορούν να δέχονται βοήθεια από επαγγελματίες που θα βρίσκονται στο χώρο, όπως ψυχολόγοι, Αστυνομία, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κτλ. Ο σκοπός είναι να εργάζονται όλοι οι επαγγελματίες μαζί, ώστε ο καθένας να παρέχει βοήθεια από τη δική του οπτική, λόγω επαγγέλματος», ενώ τόνισε παράλληλα πως η απόφαση για τη λειτουργία του πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου και όρισε διυπουργική ad hoc επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί τις ενέργειες για τη λειτουργία του.

«Είμαστε σε στάδιο, όπου χρειάζεται να μελετηθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους κέντρου και έχει εντοπιστεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με την οποία θα γίνει συνεργασία και είναι σε εξέλιξη οι περαιτέρω ενέργειες για να μπορέσει το κέντρο να λειτουργήσει περί τα τέλη του χρόνου», ανέφερε η κ. Κυρατζή, προσθέτοντας πως «η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην οικογένεια, θα αναλάβουν ρόλο συντονιστή για τη λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας».

Απευθύνεται σε ενήλικες γυναίκες
Η Μαρία Κυρατζή σημείωσε πως το «Σπίτι της Γυναίκας» θα απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες γυναίκες, καθώς για τα ανήλικα άτομα υπάρχουν άλλα προγράμματα.

«Για να επιτύχει ένα πρόγραμμα και να λειτουργήσει σωστά, ώστε να βοηθήσει το άτομο, ένα σημαντικό σημείο είναι η στόχευση. Επειδή, όταν υπάρχει ένα περιστατικό, στόχο είναι να ενδυναμωθεί και να στηριχθεί το θύμα, να ανακτήσει δηλαδή την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της για να μπορέσει να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής της».

Τι είδους υπηρεσίες που θα προσφέρονται στις γυναίκες
Το «Σπίτι της Γυναίκας» θα προσφέρει συμβουλευτική στήριξη στα θύματα, ενώ θα τα υποστηρίζει ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες της ζωής τους.

«Ευθύνες εννοούμε ότι όταν ένας άνθρωπος έχει περάσει πολλές δυσκολίες και είναι θύμα τέτοιας κατάστασης, μπορεί να έχει χάσει τις δυνάμεις του σε άλλα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κοινωνική συναναστροφή, η επαγγελματική δραστηριότητα κλπ», εξήγησε η κ. Κυρατζή, σημειώνοντας ότι «θα βοηθηθούν να βγουν από την απομόνωση και να καταλάβουν πως δεν είναι μόνες τους, ότι υπάρχει ένα δίκτυο που μπορεί να τις βοηθήσει και να τις απενοχοποιήσει για τη βία που δέχθηκαν».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό