Χάρτης: Η πορεία του S-200, oι βάσεις στη Συρία και τα αποτυχημένα χτυπήματα

Κλειδώνει το σενάριο ότι πρόκειται για πύραυλο S-200, πίσω από την έκρηξη στα κατεχόμενα, η οποία συντάραξε χθες βράδυ ολόκληρη την Κύπρο και έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τη χώρα.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες και πληροφορίες που κατέχουν οι κατοχικές αρχές, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως, το αντικείμενο είναι ένας πύραυλος S-200 ο οποίος είχε εκτοξευθεί από τη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ και κλειδώνουν στον S-200

Πύραυλος με βεληνεκές τα 300 χιλιόμετρα
Οι S-200 σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1960, με σκοπό την υπεράσπιση περιοχών από αεροπορικές επιθέσεις και πιο συγκεκριμένα των σημαντικότερων διοικητικών, βιομηχανικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ είναι ένα σύστημα παντός καιρού που μπορεί να λειτουργήσει σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες.

Μέχρι το 1966, οι S-200 εγκρίθηκαν επίσημα για να αντικαταστήσουν τον αποτυχημένο αντιβαλλιστικό πύραυλο RZ-25 / 5V11 «Dal».

Κάθε πύραυλος εκτοξεύεται με τέσσερις ενισχυτές πυραύλων στερεών καυσίμων και έχει μέγιστο βεληνεκές 150 km και 300 km, ανάλογα με το μοντέλο, ενώ η μέγιστη επιδιωκόμενη ταχύτητα είναι περίπου «Mach 6» για το νέο μοντέλο και «Mach 4» για το προηγούμενο μοντέλο.

Το πραγματικό υψόμετρο είναι 300 m (980 πόδια) έως 20.000 m (66.000 πόδια) για πρώιμα μοντέλα και έως 35.000 m (115.000 πόδια) για τα πιο εξελιγμένα μοντέλα.

Η κεφαλή του πυραύλου έχει βάρος 217 kg, ενώ κάθε βλήμα ζυγίζει περίπου 7,108 kg κατά την απογείωση.

Το ραντάρ πυρανίχνευσης του συστήματος S-200 είναι το ραντάρ συνεχούς κύματος 5N62 (NATO: Square Pair) H, ενώ το εύρος του είναι 270 χιλιόμετρα (170 μίλια).

Oι βάσεις στη Συρία
H Συρία διαθέτει τέσσερις βάσεις S-200 από τις οποίες πιθανό να έγινε η εκτόξευση πυραύλων για να αντικρούσουν τα πυρά  των ισραηλινών δυνάμεων. Ειδικότερα οι S-200 παρέχουν αεροπορική άμυνα μεγάλου βεληνεκούς κατά μήκος των δυτικών συνόρων και στη Μεσόγειο.

Όπως θα δείτε και στο χάρτη μόνο από τις δύο βάσεις που βρίσκονται δυτικά της πόλης Χομς, θα μπορούσε να γίνει η εκτόξευση των πυραύλων και να φτάσει μέχρι τον Πενταδάκτυλο (πράσινο χρώμα).

*Με πράσινο χρώμα το βεληνεκές των πυραύλων S-200 
*Mε κόκκινο χρώμα η πορεία που ενδεχομένως να ακολούθησαν ο πύραυλος

Σύμφωνα με το ιστορικό των συγκεκριμένων πυραύλων και στο παρελθόν υπήρξαν και άλλα ατυχήματα. Συγκεκριμένα το 2017 ένας πύραυλος S-200 προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά στην κοιλάδα του Ιορδάνη, όταν έχασε τον στόχο του.

Το 2018 σε άλλη περίπτωση πύραυλος S-200 προκάλεσε αεροπορικό ατύχημα όταν αντί το F-16 που ακολουθούσε, χτύπησε πολιτικό αεροσκάφος προκαλώντας τη συντριβή του.

Σύμφωνα με τις αναφορές που υπάρχουν το 2017 αρκετοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία κατά ισραηλινών αεροσκαφών, έχασαν τους στόχους τους και χτύπησαν αγροτικές περιοχές του Ισραήλ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις τουλάχιστον οι S-200 πέτυχαν τον στόχο τους και κατέρριψαν ισραηλινά αεροσκάφη.

H Συρία παρέλαβε τους πρώτους πυραύλους από τη Σοβιετική Ένωση το 1983. Αρχικά τους πυραύλους διαχειρίζονταν Ρώσοι οι οποίοι βρίσκονταν στη χώρα ενώ ακολούθως πέρασαν καθαρά σε συριακό έλεγχο. Η Συρία αποτέλεσε την πρώτη χώρα που προμηθεύτηκε τους συγκεκριμένους πυραύλους εκτός Σοβιετικής Ένωσης.

Τα πυραυλικά συστήματα πέρασαν στα χέρια των ανταρτών κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου. Το 2016 ξαναπέρασαν στην κατοχή του συριακού καθεστώτος το οποίο σε συνεργασία με τη Ρωσία προχώρησε σε επιδιόρθωση και αναβάθμιση του συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν