Δευτέρα 21 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

«Ο κατηγορούμενος αναλώθηκε σε εκστρατεία φόνων»-Κόλαφος το Κακουργιοδικείο

Ντίνα Κλεάνθους, Γιώργος Χατζηπαναγή  24/06/2019 14:29
«Ο κατηγορούμενος αναλώθηκε σε εκστρατεία φόνων»-Κόλαφος το Κακουργιοδικείο

«Ο κατηγορούμενος αναλώθηκε σε εκστρατεία φόνων»-Κόλαφος το Κακουργιοδικείο

Ντίνα Κλεάνθους, Γιώργος Χατζηπαναγή  24/06/2019 14:29
Πέντε διαδοχικά και δύο συντρέχοντα ισόβια επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον 35χρονο κατά συρροή δολοφόνο, Νίκο Μεταξά, του οποίου η δίκη άρχισε και ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.
 
Διαβάζοντας την απόφαση του Κακουργιοδικείου, ο πρόεδρος Χάρης Πογιατζής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κατηγορούμενος αναλώθηκε σε εκστρατεία φόνων», ενώ χαρακτήρισε αποτρόπαιες τις πράξεις του.

Μάλιστα, στην απόφαση του, το Δικαστήριο υπέδειξε ότι ο Νίκος Μεταξάς «δεν δίστασε να φονεύσει και δύο παιδιά, στερώντας τους το μεγαλύτερο αγαθό, τη ζωή».
 
To Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Μεταξά για κάθε φόνο δια βίου φυλάκιση, ωστόσο για τους πέντε φόνους οι ποινές είναι διαδοχικές. Σε ότι αφορά τα διπλά φονικά που διέπραξε, με θύματα μητέρες και κόρες, τα ισόβια συντρέχουν, αφού τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τον ίδιο χρόνο.
 
Ο Νίκος Μεταξάς, στο άκουσμα της ποινής, ξέσπασε σε κλάματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με σφραγίδα του ίδιου Δικαστή οι δύο μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ στα χρονικά
 
Τα παραδέχθηκε όλα
 
Η δίκη του Μεταξά άρχισε το πρωί με την απαγγελία των κατηγοριών από την Κατηγορούσα Αρχή, στις οποίες απάντησε «παραδέχομαι», ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά, το Κακουργιοδικείο αφού άκουσε τα γεγονότα και την απολογία του κατηγορούμενου, ανακοίνωσε δίωρη διακοπή, έπειτα από την οποία θα ανακοινώσει την ποινή του.

Κατά την ανάγνωση των γεγονότων από την Κατηγορούσα Αρχή ήρθαν στο φως νέες φρικτές αποκαλύψεις γύρω από τη δολοφονική δράση του Νίκου Μεταξά, ο οποίος ψάρευε τα θύματα του από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης.
 
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο Νίκος Μεταξάς δολοφόνησε τα δύο παιδιά, την οκτάχρονη Έλενα και την εξάχρονη Σιέρρα, γιατί πίστευε ότι τα εξέδιδαν οι μητέρες τους «και κακοποιούνταν σεξουαλικά από ανώμαλους», πράγμα το οποίο βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.  
 
Η ανάγνωση των γεγονότων άρχισε από την ανεύρεση του πρώτου θύματος, στις 14 Απριλίου 2019, στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερό, ενώ έγινε αναφορά στην καθοριστική μαρτυρία της φίλης της Μαρί Ρόουζ, η οποία μίλησε για τον «Ορέστη», με τον οποίο διατηρούσε δεσμό το θύμα και ήταν το πρόσωπο που παρέλαβε μάνα και κόρη πριν την εξαφάνιση τους.
 
Στη συνέχεια η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε στα όσα αποκάλυψε το Ηλεκτρονικό Έγκλημα που οδήγησαν στα ίχνη του 35χρονου Νίκου Μεταξά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 278 λέξεις της απολογίας του Μεταξά, οι φρικτές αποκαλύψεις και τα μάταια συγνώμη
 
Φρικτές αποκαλύψεις
 
Ενώπιον του Κακουργιοδικείου τέθηκαν οι ομολογίες του 35χρονου, ο οποίος αρχικά «έπαιζε» με τους ανακριτές και έδινε αντιφατικούς ισχυρισμούς, πριν την ομολογία του στις 25 Απριλίου, όπου παραδέχθηκε ότι σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, ενώ υπέδειξε τα σημεία που έριξε τα θύματα του.
 
Η Κατηγορούσα Αρχή παρέθεσε τις ημερομηνίες και τις λεπτομέρειες γύρω από την ανεύρεση των σορών των θυμάτων, και μίλησε για μαραθώνιες έρευνες που κράτησαν 68 μέρες μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης.
 
Μάλιστα, σε ότι αφορά τα τσιμπεντομπλόκ που βρέθηκαν στους υγρούς τάφους, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, αναφέρθηκε στην ομολογία του Μεταξά, ο οποίος είπε στους ανακριτές, «είναι δικό μου. Ήταν όπως τα έκανα, έβρισκα πέτρες και έφκαλλα τρύπες για να τις δέσω στις βαλίτσες». 

Αιτία θανάτου των έξι θυμάτων ήταν στραγγαλισμός, ενώ αιτία θανάτου για την 30χρονη που βρέθηκε στο πηγάδι στην Ορούντα ήταν βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.
 
Δολοφονίες Λίβια και Έλενα Μπουνέα
 
Σε ότι αφορά τα πρώτα του θύματα, την 36χρονη Λιβία και την οκτάχρονη κόρη της Έλενα, η Κατηγορούσα Αρχή μίλησε για «φτηνές δικαιολογίες» από την πλευρά του Μεταξά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου, ο κατηγορούμενος γνώρισε την Λίβια Μπουνέα από το Badoo. 
 
Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο κατηγορούμενος «δήθεν προβληματίστηκε από την συμπεριφορά της Λίβια σε σχέση με τη ανήλικη θυγατέρα της». Προς αυτό ανέφερε ότι υποψιάστηκε ότι συγκεκριμένα εκμεταλλευόταν σεξουαλικά την Έλενα Ναταλία, δηλαδή να την εξέδιδε.
 
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, οι υποψίες του επαληθεύθηκαν. Όπως είπε όταν διαπίστωσε το γεγονός αυτό «την έπιασα από το λαιμό, την έβαλα από κάτω μου και έσφιγγα, έσφιγγα μέχρι που πόνεσα τα δάχτυλα μου και έσφιγγα ακόμη παραπάνω. Πέρασαν λεπτά. Δεν ξέρω πόσα. Την είδα επιτέλους νεκρή και μόνο εκείνη την ώρα λειτούργησε ξανά το μυαλό μου».
 
Το παιδάκι, είπε στους ανακριτές ο Νικόλας Μεταξάς στην κατάθεσή του, «κοιμόταν δίπλα. Το παιδάκι που μάνα και πατέρας ήθελαν για τα λεφτά. Λεφτά που τώρα ήταν καθαρό από που πήγαζαν. Πήγα στο δωμάτιο της και το μόνο που σκέφθηκα εκείνη την ώρα ήταν να δώσω λύτρωση».
 
Προς αυτό, υποστήριξε ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν «να πιέσω τα χέρια μου στα πλάγια του λαιμού της» και ότι ήξερε ότι έτσι σταματάει το αίμα να πηγαίνει στον εγκέφαλο και θα «πήγαινε» χωρίς να υποφέρει.
 
Στην ανακριτική κατάθεση που λήφθηκε στις 19/6/2019, ανέφερε η κ. Παπαγαπίου, ο κατηγορούμενος εκφράζει το μίσος που ένοιωθε για την Λίβια μέρες προηγουμένως. Ότι του έγινε εμμονή. Αποζητούσε εκδίκηση γι' αυτό που έκανε η Λίβια στο παιδί της.
 
Την νύχτα που την σκότωσε, ισχυρίστηκε ο ίδιος ότι έβγαλε όλο το μίσος και την εκδικήθηκε, γι αυτό είπε σε προηγούμενη κατάθεσή του ότι «την είδα επιτέλους νεκρή».
 
Ο κατηγορούμενος είπε επίσης ότι έβαλε στη θέση του συνοδηγού τη νεκρή Λίβια και οδήγησε το αυτοκίνητο από το σπίτι της στο δικό του για να παραλάβει βαλίτσα, ενώ την μικρή Έλενα τη είχε ήδη βάλει σε βαλίτσα.
 
Οι φόνοι διαπράχθηκαν στην κατοικία του θύματος.
 
Δολοφονία Μαρικάρ Βαλντέζ
 
Την Μαρικάρ, όπως ανέφερε την γνώρισε ο κατηγορούμενος μέσω του Facebook. Είχε μάθει πως είχε πεθάνει ο φίλος της και θεωρούσε ότι ήταν σε ευάλωτη θέση και ότι θα ήταν πιο εύκολο να συνευρεθεί ερωτικά μαζί της.
 
Όπως είπε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής στην κατάθεση που έδωσε στις 25/4/2019, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι σκότωσε την Μαρικάρ κατά τη διάρκεια του σεξ, γιατί όπως είπε, ένοιωθε τις αναμνήσεις της Λίβιας.
 
Αναφέρει, πρόσθεσε η κ. Παπαγαπίου, ότι την έσφιγγε με τα δύο του χέρια από τον λαιμό όσο αυτή ήταν από κάτω του.
 
Δολοφονίες Μαρί Ρόουζ και Σιέρα Γκράζε
 
Ο κατηγορούμενος ανέφερε στους ανακριτές τις 19/4/2019 ότι την Μάρι Ροούζ γνώρισε μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Badoo. Είχε συναντήσεις μαζί της στις αρχές του 2018 και τρεις σεξουαλικές επαφές διότι, όπως τους είπε, έτρεφε κάποια συμπάθεια προς το άτομό της.
 
Είπε επίσης στους ανακριτές ότι είχε σκεφθεί και το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια σοβαρή σχέση με την Μαρί και γι αυτό επιδίωξε, όπως ισχυρίστηκε, να γνωριστούν και τα παιδιά τους. Στις 4/5/2018 προέβηκε σε διευθετήσεις για να έρθουν στο σπίτι του.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μάρι κατόπιν υπόδειξης του, κοίμισε τη Σιέρρα στο δωμάτιο της κόρης του. Ακολούθως ο κατηγορούμενος μαζί με την Μάρι βγήκαν πάνω στο πατάρι, πάνω από την οικία, όπου ήλθαν σε σεξουαλική επαφή.
 
Σύμφωνα με την κατάθεση του κατηγορούμενου, σε κάποια στιγμή άκουσαν την Σιέρρα να κλαίει. Την καθησύχασε ότι κάποτε αυτό συμβαίνει σε όλα τα παιδιά και μετά από πέντε λεπτά σταμάτησε το κλάμα.
 
Όταν λίγο αργότερα πήγαν να δουν την Σιέρρα, ο κατηγορούμενος δήθεν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, γιατί η Σιέρρα κειτόταν ανάσκελα στο κρεβάτι, είπε η κ. Παπαγαπίου.
 
Στη συνέχεια, πρόσθεσε, ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να την συνεφέρει και της έκανε μαλάξεις, ενώ η Μάρι άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη.
 
«Η ευφάνταστη αφήγηση του κατηγορούμενου συνεχίζει με αυτόν να αναφέρεται σε υπεράνθρωπες προσπάθειες για επαναφορά» της Σιέρρα, ανέφερε η κ. Παπαγαπίου.
 
Σύμφωνα με την ίδια, στην κατάθεσή του ο Νίκος Μεταξάς, ισχυρίστηκε ότι «εκείνη την ώρα είδα ένα νεκρό κοριτσάκι στο κρεβάτι της κόρης μου και δεν μπορώ να περιγράψω πως ένοιωσα».
 
Μέσα σε μια στιγμή, υποστήριξε ο κατηγορούμενος, ένοιωσε πως καταρρέει όλος ο κόσμος του και πανικοβλήθηκε.
 
Στη συνέχεια και αφού η Μάρι συνέχιζε να φωνάζει «την πήρα από το λαιμό και της φώναζα να σταματήσει». Όταν ο ίδιος συνήλθε, σύμφωνα πάντοτε με την κατάθεσή του, αντιλήφθηκε ότι ήταν πεσμένη στο πάτωμα του υπνοδωματίου της κόρης του. Δεν είχα ξανανιώσει τόσο άδειος και χαμένος. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν τι να κάνω, για να κρύψω τα πτώματα», ισχυρίστηκε στους ανακριτές.
 
Επίσης ανέφερε ότι προσπάθησε να ζήσει με τις τύψεις και ότι «δεν περνά μέρα που να μην το σκεφτώ». Ο κατηγορούμενος έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών.
 
Στη συνέχεια, στις 25/4/2019 και αφού είχε μεσολαβήσει η ανεύρεση της σορού της Αριάν, ο κατηγορούμενος δίνει μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή.
 
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, κατά τις συζητήσεις που είχε με την Μάρι, δεν του φαίνονταν κανονικά τα λεγόμενά της.
 
Ανέφερε ότι η ίδια του είπε πως ήταν σε διαμάχη με τον πατέρα της Σιέρα και ότι το πρόβλημα ήταν τα λεφτά. Τον προβλημάτισε το γεγονός ότι η Μάρι ήταν πρόθυμη να τον βάλει στο κρεβάτι που κοιμόταν με την κόρη της για να κάνουν σεξ.
 
Όπως ισχυρίστηκε στους ανακριτές, «μου είχε καρφωθεί η ιδέα ότι και η Ρόουζ μπορεί να προσφέρει την κόρη της όταν της δοθεί αρκετή αμοιβή». 
 
Όταν της πρότεινε να την πάρει σπίτι του για να γνωρίσει και η κόρη της τα παιδιά του, την Παρασκευή 4 Μαΐου, είπε, «ήξερα ότι αυτό το σενάριο θα ήταν ξεκάθαρα μη λογικό», προσθέτοντας ότι κανένα παιδί δεν πάει να παίξει με άλλα παιδιά το βράδυ.
 
Όταν τις πήρε στο σπίτι του και φάνηκε ότι δεν ήταν εκεί τα παιδιά του και έπειτα η Μάρι έβαλε τη Σιέρρα να κοιμηθεί, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ήδη ξεκίνησα να θυμώνω.
 
«Της είπα θα την παντρευτώ αρκεί να συμφωνήσει σε κάτι», ισχυρίστηκε στην κατάθεση του ο Μεταξάς, προσθέτοντας πως «με ρώτησε με χαμόγελο τι ήταν αυτό και της είπα ότι θέλω να με αφήνει να κοιμάμαι με τη μικρή και να μην το κάνει θέμα». 

Σύμφωνα με την κατάθεση του κατηγορούμενου, η Μάρι Ρόουζ απάντησε καταφατικά και ο ίδιος ανέφερε στους ανακριτές ότι «ήξερα μέσα μου ότι θα το έλεγε».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ίδιο είχε ξαναδεί με την Λίβια και περιέγραψε πως έσφιγγε το λαιμό της Μάρι Ρόουζ «για αρκετή ώρα μετά που ξεψύχησε από οργή και μίσος». Ο κατηγορούμενος είπε ότι «έβγαλε πάνω της όλη την αηδία, όλο το θυμό που ένοιωθα, τις ενοχές για το τι είχε συμβεί σε εμένα».
 
Για την μικρή Σιέρρα είπε ότι την κράτησε «από τα πλάγια του λαιμού, όπως έκανα ξανά, ξέροντας ότι θα σταματούσε το αίμα στον εγκέφαλο και θα φύγει χωρίς βάσανο», προσθέτοντας ότι «θυμήθηκε τη σφαγή των Ποντίων το 1922».
 
Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ξεκαθάρισε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι, «οι εν λόγω ισχυρισμοί περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης των ανηλίκων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι έχει διαφανεί πως και οι δύο γυναίκες «αγαπούσαν και φρόντιζαν τα παιδιά τους».
 
Δολοφονία Ασμίτα Μπίστα

Στην κατάθεσή του στις 25/4/2019 ο Νίκος Μεταξάς ανέφερε στους ανακριτές ότι συνέχιζε να συναντά διάφορες γυναίκες περιστασιακά και ότι κράταγε μηνύματα, ενώ μερικές φορές και βίντεο μετά ή κατά την σεξουαλική πράξη.

Η Ανού, όιπως ισχυρίστηκε, αντιλήφθηκε το βίντεο που τραβούσε κατά τη σεξουαλική τους επαφή, και με έφτυσε.
 
«Μου ήρθε στο μυαλό η Λίβια, με νευρίασε τόσο πολύ που την έπιασα από τον λαιμό και την έσφιξα μέχρι που πέθανε», ενώ σε προηγούμενη κατάθεση του, στις 19/6/2019, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι σκότωσε την Ασμίτα την ώρα που τέλειωνε μέσα της και την έπνιξε με τον ίδιο τρόπο που έπνιξε και τις άλλες.
 
Δολοφονία Αριάν Παλάνας Λοζάνο
 
Στην κατάθεση 20/4/2019 ο κατηγορούμενος είπε ότι γνωρίστηκε με το θύμα μέσω του Badoo τον Ιούλιο 2018 και διευθέτησαν συνάντηση.

«Ενώ κάναμε σεξ, την ώρα που τέλειωνα, ένιωσα την ανάγκη να την σκοτώσω», είπε στους ανακριτές. «Την άρπαξα με τα δύο μου χέρια και την κρατούσα δυνατά μέχρι την ώρα που σταμάτησε να κουνιέται, ενώ ταυτόχρονα τέλειωνα. Ήμουν που πάνω της και την έβλεπα την ώρα που την έπνιγα».

Είπε επίσης στους ανακριτές ότι «μετά που έκανα τον φόνο της Μάρι Ρόουζ, περιστασιακά ερχόταν στο νου μου η στιγμή που την σκότωνα και αντί να νοιώθω άσχημα και απέχθεια, ένοιωθα ωραία. Έκτοτε όποτε έκανα σεξ με γυναίκα ένοιωθα ότι ήθελα να το ξανακάνω».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ισόβια και δια βίου… Η ίδια ποινή, τα ίδια δικαιώματα-Η ερμηνεία της ποινής του Μεταξά  

Έσπασε ο Μεταξάς, σπάραξε στο κλάμα

Μετά την ανάγνωση των γεγονότων, τα οποία άκουγε με σκυφτό το κεφάλι ο 35χρονος, το λόγο πήρε ο Νίκος Μεταξάς, ο οποίος κλαίγοντας ασταμάτητα, ζήτησε συγνώμη στα θύματα του και στις οικογένειες τους.

«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και αποδέχομαι τις συνέπειες», ανέφερε αρχικά ο κατηγορούμενος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει μετανοήσει για τις πράξεις του, ωστόσο δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω.  

«Αυτά που μπορώ να κάνω, πρώτον είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των υποθέσεων, παρέχοντας ότι πληροφορίες μου ζητηθούν και παραδεχόμενος ενοχή, να μη ζημιώσω και άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας. Δεύτερον, να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, πρώτα προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τον άδικο πόνο που προκάλεσα και να ελπίζω ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα ελάχιστο βάλσαμο.

Έπειτα, προς τα παιδιά μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια μου για την στεναχώρια που περνούν και θα περάσουν, χωρίς κανείς τους να έχει φταίξει ποτέ σε τίποτα.

Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι διερωτάται γιατί και πώς ένας άνθρωπος, μέλος της, έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση.

Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθούσα εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω.

Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Οπότε, το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες.»
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας