Τρίτη 2 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Με την αντεξέταση του Κώστα Πουλλή συνεχίστηκε η δίκη της Focus

  20/06/2019 16:38
Με την αντεξέταση του Κώστα Πουλλή συνεχίστηκε η δίκη της Focus

Με την αντεξέταση του Κώστα Πουλλή συνεχίστηκε η δίκη της Focus

  20/06/2019 16:38
Με την αντεξέταση του πρώην Ανώτερου Διευθυντής της Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Τραπεζικών Ιδρυμάτων της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κώστα Πουλλή από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων συνεχίστηκε σήμερα η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης για την κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Ο κ. Πουλλής, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, αντεξετάστηκε σήμερα από τον συνήγορο υπεράσπισης της Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG), ο οποίος προέβη σε σειρά ερωτήσεων και υποβολών προς τον μάρτυρα σε σχέση με τα όσα ανέφερε στις συνολικά οκτώ καταθέσεις που είχε δώσει στους ανακριτές της υπόθεσης.  

Ο δικηγόρος του υπέβαλε, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχικές του καταθέσεις πριν το 2016, ο ίδιος παρουσιάζει τον εαυτό του ως κάποιον που είχε τον έλεγχο των αρμοδιοτήτων του και υποστηρίζει τις πράξεις του, ενώ στις καταθέσεις του μετά το 2016 παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν άβουλο υπάλληλο που φοβόταν τον προϊστάμενό του.

Ο μάρτυρας συμφώνησε με την υποβολή ότι η Κεντρική Τράπεζα γνώριζε από το 2005 την πρόθεση της HSBC να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Λαϊκής ή να πωλήσει το μερίδιο των μετοχών της στην τράπεζα και να αποχωρήσει.

Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Τράπεζας πωλήθηκε από την HSBC κατά 9,98% στη Μαρφίν, κατά 8,18% στην Tosca Fund και στη Λαϊκή Nominees κατά 3%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο μάρτυρας είπε ότι δεν θυμάται να πει κατά πόσον το κίνητρο της HSBC να αποχωρήσει από τη Λαϊκή ήταν οι καταθέσεις Μιλόσεβιτς στην τράπεζα.

Ο μάρτυρας συμφώνησε επίσης με τη θέση της υπεράσπισης ότι η Κεντρική Τράπεζα γνώριζε από τον Ιανουάριο του 2006 ότι ανάμεσα στους κύριους μέτοχους της Marfin Financial Group ήταν και το Tosca Fund με ποσοστό 6.12%.

Ο μάρτυρας συμφώνησε ακόμη με τη θέση της υπεράσπισης ότι από μόνο του το γεγονός ότι το Tosca Fund συμμετείχε με ποσοστό 6,12%. στο κεφάλαιο της MIG δεν υποδηλοί συνεννόηση και αλληλεξάρτηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη αλληλεξαρτήσεων. «Ήταν μια ένδειξη και μια υποψία», όπως είπε.

Ο κ. Πουλλής συμφώνησε με τη θέση ότι η Κεντρική Τράπεζα γνώριζε από τον Μάιο του 2006 την πρόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου να διεκδικήσει θέση εκτελεστικού μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας.

Σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας δεν θυμόταν να πει κατά πόσον το Tosca είχε ή όχι εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της MIG, εκφράζοντας τη θέση ότι από τη στιγμή που δεν εκπροσωπείτο στο ΔΣ και δεν είχε πέραν του 10% του μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορούσε να ελέγχει τη MIG με βάση τη σχετική νομοθεσία.   

Ο μάρτυρας είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον το Tosca και η MIG είχαν υποχρέωση να δηλώσουν τη συνεργασία τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο ΧΑΚ.

Η υπεράσπιση του υπέβαλε τη θέση ότι τα δύο αυτά σώματα προέβησαν σε έρευνα και κατέληξαν ότι δεν υπήρξε σύμπραξη μεταξύ τους με τον μάρτυρα να απαντά «δεν γνωρίζω».

O δικηγόρος του υπέδειξε, επίσης, σχετικό δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο το οποίο μιλούσε για πιθανή δίωξη του κ. Χριστοδούλου και άλλων, μεταξύ των οποίων και του ίδιου, με τον μάρτυρα να απαντά ότι δεν θυμόταν το εν λόγω δημοσίευμα λέγοντας πως ο ίδιος δεν είχε καμία αμφιβολία ότι δεν θα εδιώκετο.

Κατά τη χθεσινή δικάσιμο ο μάρτυρας αντεξετάστηκε από τον δικηγόρο του κ. Χριστοδούλου.

Μετά τη διακοπή της ποινικής δίωξης εναντίον του Ανδρέα Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας