Προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά την ανταλλαγή καταζητούμενων στα κατεχόμενα

 Τρεις μέρες υπό κράτηση θα παραμείνει στα κατεχόμενα ο πακιστανικής καταγωγής Μουχάμαντ Σαλμάν που παραδόθηκε χθες μέσω των ΗΕ στην «αστυνομία» καθώς καταζητείτο για την δολοφονία του γνωστού τ/κ καλλιτέχνη Χασάν Ισίκ Οζγκιοτσμέν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η σορός του 53χρονου είχε εντοπιστεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 σε δασική έκταση κοντά στο Τρίκωμο. Γι’ αυτό ο Σαλμάν παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» Τρικώμου.

Σε σημερινή του γραπτή δήλωση ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για την «αμοιβαία παράδοση εγκληματιών μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς», ευχόμενος αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και συγχαίροντας όσους βοήθησαν να συμβεί αυτό, προεξέχοντος του «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι. «Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις πραγματικότητες που υπάρχουν στην Κύπρο. Εμείς, ενεργώντας με βάση αυτές τις πραγματικότητες, έχουμε εκφράσει εδώ και καιρό τη θέση ότι βλέπουμε θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταζητούνται άλλοι τέσσερις της ρωσικής μαφίας για το φόνο του Λεωνίδη (pics)

Ευχή και προσδοκία μας είναι αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ κάνοντας λόγο σε «ε/κ γείτονες» που «εάν εγκαταλείψουν την στάση της επιβολής εμπάργκο και απομόνωσης σε πολλά θέματα, και κυρίως στις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο». Πρέπει να καταλάβουν (οι Ε/κ), πρόσθεσε, ότι χωρίς να αποδεχθούν τις πραγματικότητες, αρνούμενοι τα δικαιώματά μας, δεν είναι εφικτή μια συμφωνία, η οποία θα είναι εφικτή – όπως είπε – εάν βασίζεται στις πραγματικότητες και είναι προς όφελος και των δύο «λαών», κατά την έκφρασή του.

Σε τηλεφωνική του παρέμβαση σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι η ανταλλαγή των εγκληματιών είναι το αποτέλεσμα των ανεπίσημων επαφών που είχε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η παράδοση του καταζητούμενου για τον φόνο του Οζγκιοτσμέν, είπε, έγινε κατορθωτή μετά από συνομιλίες μηνών. Μέχρι σήμερα, πρόσθεσε, μέσω της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής (για το έγκλημα και την εγκληματικότητα) γινόταν ανταλλαγή μόνο πληροφοριών. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε αμοιβαία παράδοση υπόπτων και εγκληματιών είχε δημιουργήσει ένα πρόβλημα.

Το αποτέλεσμα αυτό, συνέχισε, είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου που ο ίδιος είχε συστήσει με την ε/κ πλευρά εκτελώντας το καθήκον του στο όνομα της «κυβέρνησης» από την περίοδο της προηγούμενης «κυβέρνησης». Εξέφρασε δε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί ο διάλογος που είχε για μήνες με τον ε/κ συνομιλητή του – όπως είπε εννοώντας τον Ανδρέα Μαυρογιάννη – μπόρεσε να έχει αυτή την ανεπίσημη συμφωνία. «Γιατί σήμερα έχουμε στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει ένα έγκλημα στην μια πλευρά και μετά να νομίζει ότι θα καταφύγει στην άλλη πλευρά, θα ζει τη ζωή του όπως θέλει και το έγκλημα που διέπραξε θα μείνει ατιμώρητο. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά την αποθάρρυνση αυτών που έχουν πρόθεση να πραγματοποιήσουν ένα έγκλημα».

Θεωρεί επίσης, συνέχισε, ότι είναι θετικό το ότι έγινε δυνατό τώρα να δημιουργηθεί ένας πρακτικός μηχανισμός με τον διάλογο μεταξύ των πλευρών μέσω των ΗΕ ώστε να παραδίδονται στην άλλη πλευρά όσοι διαπράττουν εγκλήματα ή είναι ύποπτοι γι’ αυτά,

Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης, ανέφερε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι σε θέματα κοινή ωφελείας και προς τις δύο κοινότητες πρέπει να υπάρχει διάλογος και συνεργασία. Πρόσθεσε δε ότι με τον ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη βρίσκεται σε διάλογο εδώ και καιρό, γι’ αυτό το θέμα αλλά και γι’ άλλα.

Τον Κουντρέτ Οζερσάι συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο Τουρφάν Ερχιουρμάν όπως δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή στον «Μπαϊράκ» λέγοντας ότι αυτό ήταν στόχος για την προηγούμενη «κυβέρνηση» και γι’ αυτό το θέμα, της ανταλλαγής εγκληματιών και υπόπτων, ο «υπεξ» είχε καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια. Το ΡΤΚ, είπε ο πρόεδρός του, θα κάνει αντιπολίτευση, αλλά εκεί που χρειάζεται θα στηρίζει σε κάποια θέματα την «κυβέρνηση».

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας