Συνεχίστηκε και σήμερα η δίκη για τις πινακίδες στην Πάφο

Με την αντεξέταση του μάρτυρα κατηγορίας Κώστα Λιασίδη, Λογιστικού Λειτουργού στο Δήμο Πάφου από το 2012, συνεχίστηκε και σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης πινακίδων του Δήμου Πάφου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου.

Στη σημερινή δικαστική διαδικασία ο δικηγόρος Κωστής Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ανδρέα Νικολάου, ρώτησε τον μάρτυρα, αντεξετάζοντάς τον κατά πόσο οι καταθέσεις του, που αναφέρονται στην έρευνα που διεξήγαγε,  αφορούν συμπεράσματα δικά του ή εάν αφορούν έρευνα δική του επί των γεγονότων, με τον μάρτυρα να απαντά πως την έρευνα την ξεκίνησε μετά από εντολή που έλαβε από  τον Εσωτερικό Ελεγκτή του Δήμου Πάφου Ιωάννη Χατζηπαναγιώτου.

Πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της έρευνας εξακρίβωσε κάποια στοιχεία που του έφερναν και πως είδε όλα τα τιμολόγια των επίδικων εταιρειών τα οποία έλεγξε ένα προς ένα.

Αναφερόμενος στην έρευνα που διεξήχθη, ο μάρτυρας είπε πως ο τότε Επιστάτης των Τεχνικών υπηρεσιών του Δ. Πάφου Χριστάκης Κυπριανού εκεί που εντόπιζε κάποιες διαφορές, έβγαζε φωτοτυπία και πάνω σ’ αυτές σημείωνε τις διαφορές που εντόπιζε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του Δήμου Πάφου με τις δύο εταιρείες κατασκευής πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ είπε πως αυτή θεσμοθετήθηκε στα πλαίσια διαγωνισμών προσφορών για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών και υπηρεσιών προς τον Δήμο Πάφου.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του κ. Ευσταθίου είπε πως τα υλικά τα οποία αναγράφονται στα σχετικά διατακτικά δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος του Δήμου Πάφου και εξήγησε πως με αυτό που προανέφερε, εννοεί πως εντοπίστηκαν υλικά, που χρησιμοποιήθηκαν και αδίκως κατέληξαν στις εταιρείες.

Ο κ. Λιασίδης είπε πως σε έλεγχο που έγινε στα εντάλματα που συμπλήρωσε ο Ανδρέας Νικολάου για εξασφάλιση πιστώσεων ύψους 24.195 ευρώ εξακριβώθηκε ότι σε όλα η αίτηση και οι λεπτομέρειες, είτε αφορούσαν αγορές υλικών για τα οποία δεν υπήρχε η ανάγκη αγοράς τους, είτε γίνονταν αναφορά υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο Πάφου απλά για εξασφάλιση του ποσού των πιστώσεων.

Σε διευκρινιστική ερώτηση και πάλι του δικηγόρου, ο μάρτυρας κατηγορίας απήντησε ότι αναφέρεται σε υλικά που δεν υπήρχε η ανάγκη αγοράς τους, διότι δεν υπήρχε η υποχρέωση να προμηθεύει ο Δήμος Πάφου τις επίδικες εταιρείες με τα υλικά.  

Σε άλλη περίπτωση ο μάρτυρας είπε πως παρατηρήθηκε το φαινόμενο ότι άλλα ανέφερε ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου ότι θα αγόραζε και άλλα υλικά τα οποία ζητούσε και παραλάμβανε από την Υπηρεσία Κρατικών αγορών και προμηθειών. Πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο μέρος των υλικών παραλήφθηκε από τις κρατικές αποθήκες στην Αχέλεια με ημιφορτηγό. Ωστόσο σημείωσε δεν μπορεί να προσδιορίσει την ποσότητα  των υλικών και το κόστος τους.

 Σε σχέση με το κόψιμο των λαμαρινών ο κ. Ευσταθίου είπε πως συμπεραίνει πως το κόψιμο των λαμαρινών είτε συμπεριλαμβάνεται στη τιμή των προσφορών είτε οι εταιρείες δεν χρέωναν τον Δήμο Πάφου.

Από την πλευρά του ο μάρτυρας κατηγορίας παραδέχτηκε ότι για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών πιθανόν να συνέβαινε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως στο πλαίσιο της έρευνας του δεν είχε καμία μαρτυρία ενώπιον του.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η έρευνα έγινε αρχές του 2013 και πως από την αρχή της έρευνας έγιναν πολλές συζητήσεις και συναντήσεις.
Ο μάρτυρας ανέφερε πως οι αναφορές του κάθε εμπλεκόμενου συνήθως είναι για να μετακινήσει τις ευθύνες σε άλλους. Πρόσθεσε ωστόσο πως ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου δεν ανέφερε ποτέ ότι κάποιος υφιστάμενος του οικειοποιήθηκε υλικά που ήταν υπό τον έλεγχο του.

Είπε πως όλοι οι εργαζόμενοι στο Συνεργείο Οδοσήμανσης είχαν πρόσβαση στις αποθήκες ωστόσο ποτέ, συνέχισε, ο Ανδρέα Νικολάου δεν αναφέρθηκε σε κλοπή υλικών.

Σε ερώτηση του κ. Ευσταθίου αν μετά από όλη αυτή την υπόθεση που εκδικάζεται υπάρχει αποθηκάριος ως υπεύθυνος για την φύλαξη των υλικών ο μάρτυρας είπε πως υπάρχει για ορισμένα υλικά. 

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως βασικό στοιχείο της έρευνας θα ήταν να υπήρχε σαφής βάση των υλικών.

Ο μάρτυρας ωστόσο διαφώνησε λέγοντας πως τα αποθέματα που δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη και δεν μπορούν να προσδιοριστούν δεν συμπεριλήφθηκαν  στα αμφισβητούμενα τιμολόγια της έρευνας.

Ακολούθως ο κ. Ευσταθίου υπέβαλε τη θέση ότι με βάση την αδυναμία από τις αποθήκες στους τομείς παραλαβής και παράδοσης είναι αδύνατο να διαφανεί αν τα υλικά των τιμολογίων έχουν παραληφθεί, με τον μάρτυρα να συμφωνεί. 

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι διευθυντές των εταιρειών πινακίδων ΕΤΝΑ και ΑΛΜΑ, Χρίστος Ιωάννου και Σωτήρης Αντωνιάδης και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή στα αδικήματα που αντιμετωπίζουν αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδής παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψης.    
     
Το Δικαστήριο διέκοψε λόγω άλλης προγραμματισμένης δίκης και  όρισε την υπόθεση για  σκοπούς συνέχισης της  αντεξέτασης του μάρτυρα  από τους υπόλοιπους συνηγόρους υπεράσπισης στις 19.6.2019 στις 09:00 το πρωί .

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου