Υπ. Δικαιοσύνης: Φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο η διαφθορά δημόσιων υπαλλήλων

Η διαφθορά «ιδίως δημόσιων λειτουργών, αποτελεί δυστυχώς φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στην κυπριακή πολιτεία ενώ είναι φανερό ότι έχουμε καθυστερήσει τραγικά να αναγνωρίσουμε τη δεδομένη κατάσταση και κυρίως να αρχίσουμε να ενεργούμε συστηματικά και συντεταγμένα για τον περιορισμό του» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ανδρέας Ασσιώτης.
 
Σε ομιλία του σε ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς ο κ. Ασσιώτης είπε ότι «είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που οφείλουμε να αναλάβουμε πλέον ενεργητικά ενέργειες και δράσεις προς αποτροπή της περαιτέρω διολίσθησης μας». 
 
«Θα ήταν φενάκη να υποστηρίξει κάποιος ότι οι προσπάθειες που για πρώτη φορά αναλαμβάνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, με τη δική σας συμμετοχή  και συμπαράσταση, θα οδηγήσουν στην πλήρη εξάλειψη των περιπτώσεων διαφθοράς», σημείωσε ο κ. Ασσιώτης.
 
«Γνωρίζω, όπως και εσείς γνωρίζετε, πως η διαφθορά ιδίως δημόσιων λειτουργών, αποτελεί δυστυχώς φαινόμενο αρκετά διαδεδομένο στην Κυπριακή Πολιτεία.  Πέρα από τις διακηρυκτικές τοποθετήσεις και τις  περιστασιακές αρνήσεις αναφορικά με την έκταση και τη συχνότητα του φαινομένου, προφανώς αντίθετα με όσα το κοινωνικό σύνολο πιστεύει, είναι φανερό ότι έχουμε καθυστερήσει τραγικά να αναγνωρίσουμε τη δεδομένη κατάσταση και κυρίως να αρχίσουμε να ενεργούμε συστηματικά και συντεταγμένα για τον περιορισμό του», δήλωσε επί λέξει ο κ. Ασσιώτης.
 
Παρόλα αυτά, είπε, «πρωταρχικής σημασίας, κοινός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μέσα στον εργασιακό μας χώρο των συνθηκών που θα περιορίσουν τις περιπτώσεις διαφθοράς δημόσιων αξιωματούχων και θα συμβάλουν στην ανατροπή της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης ότι η διαφθορά είναι τόσο εκτεταμένη και γενικευμένη, ώστε να δημιουργούνται και συντηρούνται νέα πρότυπα συμπεριφοράς και ήθους στην δημόσια υπηρεσία».
 
Ο κ. Ασσιώτης δήλωσε ότι είναι σημαντικό όπως δημιουργηθούν και συνθήκες «που θα οδηγήσουν σε δίωξη δημόσιων λειτουργών που θα αποδειχθεί ότι έχουν διαφθαρεί, ώστε να λειτουργήσουν οι αποτρεπτικές αντιδράσεις της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας».
 
Υπενθύμισε ότι «στις 15 Μαΐου 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Εθνικό Οριζόντιο Σχέδιο Δράσης κατά της Διαφθοράς, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει και δράσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα θέματα της διαφθοράς».
 
Όπως είπε ο κ. Ασσιώτης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, «έχει αναλάβει να διοργανώσει και συντονίσει, μεταξύ άλλων δράσεων, και την ενημέρωση και, στη συνέχεια την εκπαίδευση των Λειτουργών Συνδέσμων στα Υπουργεία και στις διάφορες Υπηρεσίες, αλλά και των δημοσίων λειτουργών γενικά».
 
Πρόσθεσε ότι  η ημερίδα αυτή, «αποτελεί την αρχή της ενημέρωσης αυτής και θα ακολουθήσει σειρά άλλων εκπαιδεύσεων για το θέμα, σύμφωνα με το ετήσιο εκπαιδευτικό πλάνο το οποίο έχει καταρτιστεί και το οποίο θα ενισχύεται με τις δικές σας ανάγκες».
 
Καταλήγοντας ο Ανδρέας Ασσιώτης κάλεσε «όλους τους Λειτουργούς Συνδέσμους να εγκύψετε στο θέμα και να συνεργαστείτε στενά τόσο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσο και μεταξύ σας με στόχο να δημιουργηθεί ένα δυνατό  κα μεσοπρόθεσμα αποτελεσματικό δίκτυο Λειτουργών Συνδέσμων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών