Αυξάνονται τα μέτρα προστασίας για αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο βαθμός ετοιμότητας όλων των υπηρεσιών του κράτους για αντιμετώπιση πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, επιβεβαιώθηκε σε σημερινή ευρεία σύσκεψη στην παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά την σύσκεψη της εξ’ Υπουργών Επιτροπής που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Σαββίδης, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας και εκπρόσωποι άλλων κρατικών υπηρεσιών.
 
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αυξάνονται από δύο σε τρία τα ελικόπτερα κατάσβεσης πυρκαγιών, μέσω της υφιστάμενης μίσθωσης, ότι θα δοθούν επιπλέον €3,5 εκατομμύρια στις επαρχιακές διοικήσεις για καθαρισμό αγροτικών δρόμων και ότι προωθείται τροποποίηση της νομοθεσίας για επιβολή προστίμων σε όσους αρνούνται να καθαρίσουν χωράφια ή οικόπεδα τους.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη της εξ’ Υπουργών Επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού σημείωσε ότι κατά την σύσκεψη έχουν εξεταστεί και όλα τα απορρέοντα από την σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο Προεδρικό Μέγαρο, ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Δασών που έχουν την υπηρεσιακή ευθύνη, ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που εξελίσσεται η κάθε πυρκαγιά, ούτως ώστε να είναι καθορισμένος ο ρόλος και οι αρμοδιότητες όλων, χωρίς γκρίζα σκιά.
 
Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της υφιστάμενης μίσθωσης δύο ελικοπτέρων, έχει εξασφαλιστεί ακόμη ένα ελικόπτερο και έτσι θα είμαστε ενισχυμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν περαιτέρω.
 
Αναφορικά με θέματα καθαρισμού χωραφιών και οικοπέδων, για το οποίο υπάρχουν φέτος κάποιες ιδιαιτερότητες λόγω της πολυομβρίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι για αυτό το θέμα «έχουν δοθεί περισσότερα κονδύλια και έχουν κινητοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες» με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, όπως είπε.  
 
Σημείωσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει ήδη εξασφαλιστεί επιπλέον ποσό ύψους €3,5 εκατομμυρίων που θα δοθεί στις επαρχιακές διοικήσεις για καθαρισμό αγροτικών δρόμων.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι αν και οι  επαρχιακές διοικήσεις έχουν ήδη κονδύλια και τα χρησιμοποιούν, επειδή φέτος το πρόβλημα και με τις καταστροφές των αγροτικών δρόμων από τις βροχές φαίνεται να είναι μεγαλύτερο, έχει εξασφαλιστεί αυτό το κονδύλι και παράλληλα «έχει ζητηθεί από το Τμήμα Δασών προτεραιοποίηση όσον αφορά ποιους αγροτικούς δρόμους πλησίον δασικών περιοχών πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα».  
 
Ανέφερε επίσης ότι έχει αυξηθεί και το κονδύλι που αφορά την επικοινωνιακή εκστρατεία σε σχέση με την πρόληψη και πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις αστικές περιοχές σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων θα εκδοθεί ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν τις πόλεις.
 
Είπε ακόμη ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις και με την Αστυνομία για να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλους τους δρόμους την καλοκαιρινή περίοδο, σε περιόδους που γίνονται φεστιβάλ στα χωριά.
 
Πρόσθεσε ότι επιπλέον έχει γίνει επισκόπηση όλων των θεμάτων στελέχωσης για το οποίο δεν τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα αυτή την στιγμή.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι προωθείται τροποποίηση της νομοθεσίας με την μορφή του κατεπείγοντος για να επιβάλλεται πρόστιμο από τις επαρχιακές διοικήσεις σε αυτούς που αρνούνται να καθαρίσουν χωράφια ή οικόπεδα τους.
 
Για το θέμα αυτό, ο κ. Πετρίδης είπε ότι παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες του κράτους διατηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό αυξημένη ετοιμότητα, πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, προσθέτοντας ότι ο λόγος που θεωρούνται οι πυρκαγιές φυσικές καταστροφές είναι ότι «παρά το γεγονός ότι μπορεί να προέρχονται από τον ανθρώπινο παράγοντα, τις πλείστες φορές, όταν εκδηλωθούν δεν μπορούν να προληφθούν και μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλες καταστροφές».
 
«Είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ως ενεργοί πολίτες αυτού του κράτους, να προστατέψουν την φύση, τα δάση και την ύπαιθρο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που είμαστε όλοι στην ύπαιθρο, γιατί η καταστροφή μπορεί να είναι μεγάλη», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι αυτό το βλέπουμε σε μεγάλες χώρες με πολύ δυνατά επιχειρησιακά προγράμματα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για θέματα εξοπλισμού, ο κ. Πετρίδης είπε ότι για αυτό το θέμα δεν έχουν τεθεί κάποιες ελλείψεις από καμιά υπηρεσία μετά την ανανέωση που έγινε και γίνεται τα τελευταία χρόνια.
 
Αναφορικά με επικαιροποίηση των Σχεδίων Δράσης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτό έχει γίνει «και είναι υπό συνεχή αξιολόγηση», προσθέτοντας ότι το Σχέδιο «Ίκαρος» έχει δοκιμαστεί στην πράξη την περασμένη εβδομάδα στην πυρκαγιά που ξέσπασε στην επαρχία Πάφου, με την συμμετοχή επτά πτητικών μέσων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι