Με την κατάθεση φωτογραφικού υλικού συνεχίστηκε η δίκη για την ανθρωποκτονία του 39χρονου Βρετανού

Συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την ανθρωποκτονία του Βρετανού Robert James Birch στις 24 Ιουνίου του 2018, στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, που εκδικάζεται ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο με την  προσκόμιση νέων μαρτύρων κατηγορίας.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι 35χρονος ο Δημήτρης Ιλιτζίδης  ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 39χρονου Βρετανού Robert James Birch και το αδίκημα της απόπειρας φόνου σε βάρος 32χρονου που τον συνόδευε το μοιραίο βράδυ.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε με τον μάρτυρα Πολύκαρπου Μουτζούρη υπάλληλο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου επί 27 έτη και σήμερα στην θέση του Βοηθού Διευθυντή στην ΑΗΚ στο τομέα των Δικτύων, η κατάθεση του οποίου κατατέθηκε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο. Ο κ. Μουτζούρης όπως ανέφερε στο Δικαστήριο είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου της Γλασκόβης με ειδικότητα στην Τεχνολογία και στις μετρήσεις του φωτός.

Αναφερόμενος στο σημείο του τραγικού θανάσιμου τραυματισμού του Βρετανού, μετά από υποβολή σχετικής ερώτησης του εκπροσώπου της κατηγορούσας αρχής δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, ο μάρτυρας είπε, πως η ένταση της φωτεινότητας ήταν τέτοια που ο οδηγός είχε την δυνατότητα να διακρίνει πεζούς από απόσταση 60 μέτρων στο σημείο της θανάσιμης σύγκρουσης αφού υπήρχαν στην περιοχή δύο πάσσαλοι της Αρχής Ηλεκτρισμού. Ακόμη και με μαύρα ρούχα να ήταν οι πεζοί, εκτίμησε, ο οδηγός θα μπορούσε να τους αντιληφθεί.

Ο μάρτυρας είπε ότι στις 27.6.2018 μεταξύ των ωρών 23:25 με 23:40 διενήργησε επί τόπου επίσκεψη στους πιο πάνω πασσάλους  για να ελέγξει την ένταση του φωτισμού. Όπως εξήγησε η απόσταση μεταξύ των πασσάλων ήταν 25m και σε αυτούς υπάρχουν εγκατεστημένοι λαμπτήρες ισχύος 150W Ψηλής πίεσης  Νατρίου.Παρόλο συνέχισε, που δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι η ένταση του φωτισμού στους δύο πασσάλους είναι ικανοποιητική , εντούτοις χρησιμοποίησε ειδικά μετρητικό όργανο,LUX για μέτρηση της φωτεινότητας.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, όπως είπε, το όργανο κατέγραψε 50LUX κάτω από τους λαμπτήρες του κάθε πασσάλου και στην άκρη του δρόμου σε απόσταση κάθετα από τους δύο πασσάλους στην άκρη του ασφάλτου 30 LUX. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ένταση της φωτεινότητας είναι η ίδια και στους δύο πασσάλους και κρίνεται ικανοποιητική, συμπλήρωσε. 

Επίσης ο μάρτυρας πληροφόρησε ότι σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, οι λαμπτήρες άναψαν στις 20:22 στις 23.6.2018  και έσβησαν στις 05:05 στις 24.6.2018.Επιπρόσθετα σημείωσε, στην περιοχή δεν παρατηρήθηκε διακοπή ηλεκτρικής ενέργειας στις πιο πάνω ώρες. 

Από την πλευρά  του ο δικηγόρος Σάββας Μάτσας ανέφερε πως όταν  ένας οδηγά το όχημα του δεν βλέπει μόνο την αριστερή πλευρά του δρόμου, προσθέτοντας πως οι λαμπτήρες εκπέμπουν φωτισμό κυρίως μέσα στο κατάστρωμα του δρόμου.
 
Ωστόσο ο μάρτυρας απήντησε ότι βάσει του φωτισμού στην περιοχή οι φιγούρες αναγνωρίζονται. 

Ακολούθησε στο Δικαστήριο η μαρτυρία του 1289 Λοχία Χαράλαμπου Αναστάση που υπηρετεί στην Τροχαία Πάφου. Ο κ. Ανδρέας Χατζηκύρου εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής υπέδειξε στον μάρτυρα φωτογραφικό υλικό και αυτός αναγνώρισε το όχημα που εμπλέκεται στην υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του Robert James Birch στις 24 Ιουνίου του 2018, στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας.
 
Στην αντεξέταση του ο συνήγορος υπεράσπισης του 35χρονου δικηγόρος Σάββας Μάτσας ρώτησε τον μάρτυρα για το σημείο που υπέστη ζημιές το εμπλεκόμενο όχημα με τον κ. Αναστάση να απαντά ότι ζημιές προκλήθηκαν στο αριστερό μέρος του προφυλακτήρα, αλλά και στο μπροστινό καπό.

Ο δικηγόρος υπέβαλε την θέση ότι οι ζημιές προκλήθηκαν από την πρόσκρουση του οχήματος με το θύμα και έχουν σχέση με τη φόρα του αυτοκινήτου. Ζήτησε μάλιστα από τον μάρτυρα να του υποδείξει σε σχετικό φωτογραφικό υλικό τα ακριβή σημεία των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη το όχημα.

Ο μάρτυρας υπέδειξε επιπρόσθετα το μπροστινό φτερό και την μπροστινή αριστερή πόρτα του εμπλεκόμενου οχήματος.

Επόμενος  μάρτυρας κατέθεσε ο αστυφύλακας 1151 Παναγιώτης  Χατζηκυριάκου ο οποίος υπηρετεί στο ΤΑΕ Πάφου.

Ο μάρτυρας αναγνώρισε μέσω φωτογραφικού υλικού που του παρουσίασε η κατηγορούσα αρχή τις υποδείξεις σκηνών από μέρος του κατηγορούμενου Δημήτρη Ιλιτζίδη.  Ακολούθως ο μάρτυρας  αναφέρθηκε στο Δικαστήριο στην διαδρομή που ακολούθησαν αυτός και ο συνάδερφος του  βάση και της διαδρομής που προηγουμένως είχαν ακολουθήσει οι δυο Βρετανοί από την μπυραρία μέχρι το σημείο του θανάσιμου τραυματισμό του ενός και τον τραυματισμό του δεύτερου.

Συγκεκριμένα είπε πως η διαδρομή ήταν 850 μέτρα τα οποία διένυσαν σε χρόνο 11.20  λεπτών περίπου. Στην συνέχεια σημείωσε, επέστρεψαν πίσω με τα πόδια τους προς την αντίθεση κατεύθυνση δηλαδή μέχρι την μπυραρία όπου ξεκίνησε ο καυγάς, όπου, όπως είπε, καθόλη την διάρκεια της διαδρομής παίρνανε μετρήσεις της απόστασης με κορδέλα όπου διαπίστωσαν την απόσταση. Στην συνέχεια σημείωσε ο κ. Χατζηκυριάκου με το υπηρεσιακό όχημα και με μέση ωριαία ταχύτητα 50 km/h διένυσαν την πιο πάνω απόσταση όπου διαπίστωσαν ότι ο χρόνος για να καλύψουν την πιο πάνω υπόθεση ήταν 1.38.

Ακολούθως είπε ο μάρτυρας στις 27.6.18 στις 15.40 μετέβη στην Πέγεια και συγκεκριμένα στον Άγιο Γεώργιο Πέγειας όπου η συνοδός του κατηγορούμενου τους υπέδειξε το σημείο που κτυπήθηκαν οι πιο πάνω Άγγλοι από  το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Δημήτρης Ιλιτζίδης, κατόπιν γραπτής της συγκατάθεσης.  

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, ο 35χρονος κατηγορείται ότι με παράνομη πράξη επέφερε τον θάνατο  στον Robert  James Birch τέως από την Αγγλία. Συγκεκριμένα στις 02:30 της Κυριακής 24ης Ιουνίου 2018, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομία, ότι στην λεωφόρο Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια, άγνωστο όχημα χτύπησε δύο πεζούς οι οποίοι περπατούσαν κατά μήκος της συγκεκριμένης λεωφόρου.

Μέλη της Αστυνομίας , μετέβησαν στην σκηνή όπου εντόπισαν άντρα ηλικίας 39 ετών, νεκρό στο έδαφος και το δεύτερο άνδρα ηλικίας 32 ετών τραυματία. Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε τη σκηνή, ενώ λίγο αργότερα λήφθηκε πληροφορία, ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε στην θάλασσα στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου στην Πέγεια.

Από το εν λόγω όχημα θεάθηκαν να εξέρχονται δύο πρόσωπα, ένας άντρας και μια γυναίκα. Τα δυο πρόσωπα ηλικίας 35 ετών ο άντρας και 23 ετών η γυναίκα, εντοπίστηκαν από μέλη της Αστυνομίας, να περπατούν στον κύριο δρόμο Αγίου Γεωργίου Πέγειας και μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΤΑΕ Πάφου.

Ο 35χρονος δεν παραδέχτηκε καμία από τις δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει.Το αυτοκίνητο του 35χρονου εντοπίστηκε στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου και ανασύρθηκε από μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί και η 23χρονη , ωστόσο στην συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερη , χωρίς να κατηγορηθεί αφού δεν προέκυψαν οποιοδήποτε ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον της.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 18   Ιουνίου του 2019 και το Δικαστήριο διέταξε όπως μέχρι τότε ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»