Θα ζητηθούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους για την υπόθεση της εντεκάχρονης

Σε εγρήγορση τέθηκε το Συμβούλιο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής «Φωνή», το οποίο έχει την ευθύνη να συντονίζει όλες τις ενέργειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, μετά το χθεσινό δημοσίευμα του REPORTER, που αφορούσε σε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση κατά 48χρονου, που κακοποίησε την 11χρονη κόρη της συμβίας του.
 
Ταυτόχρονα, την πρόθεσή της να αποστείλει επιστολές σε όλους τους εμπλεκόμενους, για να ζητήσει διευκρινίσεις, γνωστοποίησε και η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.
 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την σχετική απόφαση είναι αρκετά, καθώς φαίνεται πως, ενώ το παιδί έσπασε τη σιωπή του και αναζήτησε βοήθεια, οι ενήλικες που έλαβαν γνώση των περιστατικών κακοποίησής του αδράνησαν και δεν προέβησαν, ως όφειλαν βάσει της νομοθεσίας, σε καταγγελία της υπόθεσης στις αρμόδιες Αρχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κακοποίηση 11χρονης, η χειραγώγηση της μητέρας και η καθυστερημένη καταγγελία
 
Μπορούν να διωχθούν
Η απόφαση μητέρας και ψυχοθεραπευτή να μην προβούν σε καταγγελία συνιστά ποινικό αδίκημα. Όπως ανέφερε, σε ανάρτησή της στο Facebook, η πρόεδρος της «Φωνής» Αναστασία Παπαδοπούλου, «η αποκάλυψη έγινε 5-6 μήνες πριν την καταγγελία τόσο στη μητέρα του παιδιού όσο και σε ψυχοθεραπευτή. Κανείς τους προχώρησε σε καταγγελία. Η νομοθεσία του 2014 για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών καθιστά την μη προώθηση καταγγελίας ως ποινικό αδίκημα. Γιατί δεν κατηγορήθηκε η μητέρα, στην οποία όχι μόνο αποκάλυψε το παιδί αλλά και στην οποία παραδέχθηκε ο καταδικασθέντας τις πράξεις του;»
 
Το ερώτημα αυτό συνεχίζει να αιωρείται. Η κ. Παπαδοπούλου προανήγγειλε ότι «ως Φωνή θα ζητήσουμε εξηγήσεις για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε αυτή την υπόθεση και κυρίως γιατί όπως δεν έχουν καταχωρηθεί κατηγορίες έναντι όλων όσων ευθύνονται και όσων φαίνεται να έχουν εσκεμμένα παραβιάσει την νομοθεσία».
 
«Η καθυστέρηση στην καταγγελία από τη μητέρα και τον ψυχοθεραπευτή όχι μόνο άφησε το θύμα ευάλωτο σε περαιτέρω κακοποίηση, αλλά επίσης και ίσως πιο καίρια του στέρησε την προστασία, την στήριξη και την θεραπεία για μήνες κάτι που από μόνο του αποτελεί επιπρόσθετη κακοποίηση με άγνωστες επιπτώσεις στη ζωή και την ανάπτυξη του», τόνισε η πρόεδρος της «Φωνής».
 
Μιλώντας στον REPORTER, η πρόεδρος της «Φωνής» εξήγησε ότι οι κατηγορίες αυτές ακόμη στέκουν και, αν θέλουν, ακόμη και σήμερα μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, τόσο για την μητέρα όσο και για τον ψυχοθεραπευτή. Για τον τελευταίο, μάλιστα, υπάρχει ειδική αναφορά στην νομοθεσία, η οποία αποκλείει την υπεράσπιση του επαγγελματικού απορρήτου, αλλά, αντιθέτως, καθιστά την απόκρυψη από επαγγελματίες υγείας ως επιβαρυντικό παράγοντα, όπως επισήμανε η Αναστασία Παπαδοπούλου.
 
Έσπασε τη σιωπή του αλλά…
Η πρόεδρος της «Φωνής» διερωτήθηκε, στην ανάρτησή της, γιατί δεν ασκήθηκε έφεση από τη Νομική Υπηρεσία για αύξηση της ποινής, η οποία ήταν πεντάχρονη. Όπως τόνισε «η κακοποίηση ήταν επαναλαμβανόμενη, σε παιδί κάτω των 13 ετών από άτομο το οποίο είχε σχέση εμπιστοσύνης και ισχύς έναντι της, όλα γεγονότα τα οποία αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες με βάση τους οποίους θα μπορούσε να επιβληθεί ποινή έως και διά βίου φυλάκισης και όχι μόνο πέντε ετών».  Αυτό είναι άλλο ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τη Γενική Εισαγγελία.
 
«Το θύμα έσπασε τη σιωπή του όπως ακριβώς το προτρέπουμε. Όλο το υπόλοιπο σύστημα, πέραν από την κυρία η οποία τελικά προχώρησε στην καταγγελία (η μόνη η οποία ανέλαβε την ευθύνη της και στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια) φαίνεται να το έχει απογοητεύσει. Παρά τη νομοθεσία η οποία έχει θέσει αυστηρές ποινές και διαδικασίες ακριβώς για να ενθαρρύνονται τα θύματα να σπάζουν τη σιωπή τους, να προστατεύονται και να δικαιώνονται, είναι σαφές βάση τουλάχιστον του ρεπορτάζ, ότι έχουν αγνοηθεί πολλές πρόνοιες αυτής της νομοθεσίας», σημείωσε περαιτέρω.
 
Το αποτέλεσμα είναι για ακόμη μια φορά, το λανθασμένο μήνυμα ότι η ευθύνη που βαρύνει όλους μας για την προστασία των παιδιών μας, νομικά δεν επιβάλλεται και δεν εφαρμόζεται στον βαθμό που οφείλεται, τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.
 
Όσα έγιναν και δεν έγιναν
Ανάρτηση για το ζήτημα έκανε και η βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου, λέγοντας πως προκύπτουν πολύ σοβαρά ερωτήματα, που χρειάζεται να απαντηθούν, μεταξύ άλλων η πολύ χαμηλή ποινή σε σχέση με το τι προνοεί η νέα νομοθεσία και η μεγάλη καθυστέρηση στην καταγγελία, ενώ είχε γνώση και λειτουργός ψυχικής υγείας. Βάσει της νέας νομοθεσίας, επεσήμανε η κ. Κυριακίδου, «είχε ευθύνη να καταγγείλει ο ίδιος, όπως και όλοι οι άλλοι που έλαβαν γνώση για την κακοποίηση.
 
«Οφείλουμε να δούμε όλα τα γεγονότα με προσοχή και να επισημάνουμε όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν, αφήνοντας ένα παιδί που το ίδιο μίλησε σχεδόν αμέσως στη μητέρα του, χωρίς προστασία», τόνισε η κ. Κυριακίδου, προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει εγγράφως διευκρινίσεις.
 
Μιλώντας στον REPORTER, η κ. Κυριακίδου εξήγησε ότι τη Δευτέρα σκοπεύει να αποστείλει επιστολή στη «Φωνή», την οποία θεωρεί το αρμόδιο σώμα, ώστε να ελέγξει την απόφαση και να διευκρινιστεί τι ακριβώς έγινε.
 
Ταυτόχρονα, όμως, η βουλευτής του ΔΗΣΥ προτίθεται να αποστείλει επιστολές σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς, όπως τόνισε, το θέμα αφορά όλους τους εμπλεκόμενους. «Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε τίποτα να περνά ασχολίαστο, αν θα αλλάξουμε πραγματικά πράγματα», είπε.
 
Σημείωσε, ταυτόχρονα, ότι το παιδί αυτό μίλησε, αλλά η διαδικασία δεν κινήθηκε. «Αν δεν πετύχουμε την προστασία των παιδιών, τότε ο καθένας έχει τη δική του ευθύνη», υπογράμμισε στον REPORTER η Στέλλα Κυριακίδου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές