Ελεύθερος με απόφαση ιατροσυμβουλίου ο Χρίστος Ορφανίδης

Με απόφαση ιατροσυμβουλίου αφέθηκε ελεύθερος, με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, ο επιχειρηματίας Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης για ακάλυπτες επιταγές.
 
Συγκεκριμένα, καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 14 μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €400.000, τον Ιανουάριο του 2018 σε 28 μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €1.062,616 και σε 30 μήνες φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €2.310,550 (επρόκειτο για 53 ιδιωτικές ποινικές υποθέσεις όπου παραδέχθηκε 166 κατηγορίες που αφορούσαν 169 επιταγές ύψους €6.549,532) και τον Μάρτιο του 2018 σε δύο χρόνια φυλάκιση για ακάλυπτες επιταγές ύψους €189.083,12.
 
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στον Χρίστο Ορφανίδη είναι διαδοχικές και όχι συντρέχουσες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο Χρίστος Ορφανίδης, το ιατροσυμβούλιο απεφάνθη όπως αποφυλακιστεί με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο το ιατροσυμβούλιο θα επαναξιολογήσει την κατάστασή του.
 
Από την αυτοκρατορία στη φυλακή
Ήταν Δεκέμβριος του 2012. Η Κύπρος διέγραφε ήδη πορεία προς το Μνημόνιο, η ύφεση και η οικονομική κρίση έδειξαν για τα καλά τα δόντια τους στη χώρα και η αλυσίδα υπεραγορών Ορφανίδη ανέστειλε τη λειτουργία δέκα καταστημάτων της. Ήταν το πρώτο επεισόδιο από το σήριαλ κατάρρευσης της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης αλυσίδας υπεραγορών της Κύπρου.
 
Μερικές εβδομάδες αργότερα η αλυσίδα τέθηκε υπό διαχείριση, προκειμένου να αποπληρωθούν οι πιστωτές της εταιρείας Ορφανίδη, κυρίως προμηθευτές από το κυπριακό εμπόριο αλλά και η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία επίσης έβαλε λουκέτο μέσω Eurogroup μόλις μερικούς μήνες αργότερα.
 
Εκτότε, άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για τον επιχειρηματία Χρίστο Ορφανίδη… Η πορεία του ξεκίνησε την δεκαετία του ‘80 στη Λάρνακα. Ο απόφοιτος της Σχολής Μιτσή, ο Χρίστος Ορφανίδης, άνοιξε την πρώτη του υπεραγορά στις 21 Μαρτίου 1988. «Από ταμίας μέχρι πωλητής, από λογιστής μέχρι marketing manager», δήλωσε στα ΜΜΕ περιγράφοντας τους ρυθμούς της δουλειάς του.
 
Η πρώτη υπεραγορά Ορφανίδης έκλεψε τις εντυπώσεις και οι ουρές έξω από την επιχείρηση του ήταν άνευ προηγουμένου και κάτι πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα.
 
Ο κ. Ορφανίδης πέρασε με στερήσεις τα παιδικά και φοιτητικά του χρόνια. Πήρε μαθήματα ζωής από τον πατέρα του, όπως έλεγε, ο οποίος λειτουργούσε κατάστημα τροφίμων, φούρνο και καφενείο στην Μαραθάσα. Από την ηλικία των έξι χρόνων άρχισε να διεισδύει στον κόσμο του εμπορίου, κάτι που τον βοήθησε στην μετέπειτα πορεία του.
 
Για δέκα χρόνια η Εταιρεία Ορφανίδη ήταν ιδιωτική εταιρεία, από το 1998 όμως, εντάχθηκε στο ΧΑΚ ως Δημόσια Εταιρεία. Τον Νοέμβριο του 1995 η εταιρεία λειτούργησε την μεγαλύτερη υπεραγορά της Κύπρου, η οποία βρίσκεται στη Λεμεσό κι αμέσως μετά, την Υπεραγορά Ορφανίδης στη Λευκωσία. Παράλληλα, εξαγόρασε επτά υπεραγορές: Ωμέγα στο Παραλίμνι, την Υπεραγορά Σ.Π.Ε. Ορμήδειας, Κλείτος στη Λάρνακα, Philips και Αντωνέσκος στην Πάφο και
Βαβατσινιώτη και Joladex στη Λεμεσό. 
 
Με το πέρασμα των χρόνων ο Ορφανίδης έγινε ο κυρίαρχος της αγοράς και το όνομα του κατατασσόταν στους μεγαλύτερους εργοδότες στην Κύπρο. Απέκτησε 29 υπεραγορές, 11 Orphanides Supermarket και 18 Orphanides Express. Επίσης, λειτουργούσε τρία κέντρα, Shopping Malls, σε Λευκωσία, Λεµεσό και Πάφο.
 
Τα μοιραία λάθη 
Ανεπιτυχές κρίνεται το πλάνο της αλυσίδας Ορφανίδη να καταστεί εθνικός πρωταθλητής σε επίπεδο εμπορίου. Με χρήματα από τις τράπεζες αλλά και τις μεγάλες πιστώσεις των προμηθευτών της, η αλυσίδα Ορφανίδη «έτρεξε» με ιλιγγιώδη ταχύτητα, ωστόσο, το τέρμα της διαδρομής ήταν ο γκρεμός.
 
Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια εξασφάλισης μεγαλύτερου τζίρου, η αλυσίδα Ορφανίδη πίεσε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις τιμές της, περιορίζοντας το κέρδος της, πιέζοντας ταυτόχρονα τους προμηθευτές τη,ς ζητώντας όλο και μεγαλύτερες πιστωτικές διευκολύνσεις.
 
Παρά τις όποιες λανθασμένες κινήσεις έκανε η αλυσίδα Ορφανίδη, σημαντικός λόγος για την κατάρρευση της εταιρείας ήταν και η συνεργασία - που αποδείχτηκε εξάρτηση - με μία μόνο τράπεζα. Η Λαϊκή υπό την ασφυκτική πίεση των κεφαλαιακών αναγκών της, πίεσε με τη σειρά της την αλυσίδα Ορφανίδη, οδηγώντας την στην κατάρρευση. 
 
Ο Χρίστος Ορφανίδης σύρθηκε στα Δικαστήρια από άλλους επιχειρηματίες και βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο επιχειρηματίας καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών και οδηγείται στις Κεντρικές φυλακές. Η υπόθεση αφορούσε έκδοση τεσσάρων ακάλυπτων επιταγών συνολικού ποσού €400.000, επιταγές οι οποίες ήταν οφειλόμενα ποσά για τη διαφημιστική καμπάνια των υπεραγορών το 2012.
 
Ένα χρόνο προηγουμένως, το 2016, ο Χρήστος Ορφανίδης κρίθηκε ένοχος, κατ’ έφεση, για ομοειδή αδικήματα. Η υπόθεση αφορούσε ακάλυπτες επιταγές πολύ μικρότερου ποσού και συγκεκριμένα €40.000. Ωστόσο η καταδίκη του επιχειρηματία το 2017 δεν ήταν το τέλος της περιπέτειας του, αφού εναντίον του εκκρεμούσαν και άλλες ποινικές υποθέσεις.
 
Αποτέλεσμα η μια ποινή να διαδέχεται την άλλη. Τον Ιανουάριο του 2018 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 28 μηνών και λίγες μέρες αργότερα του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών. 
 
Κάποιες ποινές που επιβλήθηκαν στον επιχειρηματία ήταν συντρέχουσες, ωστόσο με απόφαση του Ανωτάτου οι ποινές επικυρώθηκαν ως διαδοχικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό