Καίνε ένα όχημα κάθε δύο μέρες, κλέβουν πέντε πολίτες ανά εικοσιτετράωρο

Μεγάλη ροπή προς τις διαρρήξεις, τους εμπρησμούς αλλά και τις κλοπές, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, όπου καθημερινά σημειώνονται τέτοιας φύσης αδικήματα, τα οποία θα πρέπει να πονοκεφαλιάσουν τις Αρχές.
 
Κι αν για τις κλοπές και τις διαρρήξεις, η Αστυνομία μπορεί να στηριχτεί σε κλειστά κυκλώματα ή τεκμήρια που μπορούν να αφεθούν από τους δράστες, στους εμπρησμούς τα πράγματα είναι αλλιώς.
 
Είναι ο πλέον εύκολος και αναίμακτος τρόπος για τους δράστες, που θέλουν να χτυπήσουν και να στείλουν μηνύματα, αφού δεν αφήνουν στοιχεία και δύσκολα εντοπίζονται.
 
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Αστυνομία και αφορούν τα αδικήματα κατά περιουσίας την τελευταία τετραετία, όσον αφορά τους εμπρησμούς και τις απόπειρες εμπρησμού παρατηρείται μια αυξομείωση χρόνο με το χρόνο με τον αριθμό των συγκεκριμένων ενεργειών να κυμαίνεται περίπου στις διακόσιες ανά έτος.
 
Συγκεκριμένα, το 2015 σημειώθηκαν 188 περιστατικά, ενώ το 2016 αυτά μειώθηκαν ελάχιστα και το έτος έκλεισε στα 173 περιστατικά.
 
Αύξηση της τάξης του 34% καταγράφηκε το 2017 με 232 εμπρησμούς και απόπειρες εμπρησμού, ενώ το 2018 σημειώθηκαν 172. Φυσικά οι συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες δεν μπορούν να εξαλειφθούν, ωστόσο, όταν η εξιχνίαση τους διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, θα είναι ο εύκολος τρόπος για τον υπόκοσμο να στέλνει τα δικά του, προειδοποιητικά μηνύματα.
 
Χιλιάδες διαρρήξεις σε τέσσερα χρόνια
 
Σε ότι αφορά τις διαρρήξεις οικιών ή άλλων υποστατικών, την τελευταία τετραετία έχουν ξεπεράσει τις έξι χιλιάδες, γεγονός που θα πρέπει να πονοκεφαλιάσει τις Αρχές αλλά και τους πολίτες.
 
Σίγουρα, η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι σε κάθε γειτονιά για αποτροπή των διαρρήξεων, ωστόσο το γεγονός ότι αυτές ξεπερνούν τις χίλιες κάθε χρόνο, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο πρέπει να εξευρεθούν τρόποι έτσι ώστε να μειωθεί το φαινόμενο.
 
Από την άλλη και οι πολίτες, με βάση την εξέλιξη του εγκλήματος, πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
 
Όσον αφορά τις διαρρήξεις που σημειώθηκαν, το 2015 καταγράφηκαν 1948 περιστατικά, το 2016 μειώθηκαν στα 1687, ενώ μείωση παρατηρήθηκε και την τελευταία διετία, όπου το 2017 καταγράφηκαν 1448 και πέρυσι 1217.
Τα νούμερα δείχνουν μείωση ληστειών αλλά…  
 
Άλλο ένα σημαντικό αδίκημα για το οποίο τα νούμερα δεν είναι ελπιδοφόρα, είναι αυτό της ληστείας. Τα 73 περιστατικά του 2018 μπορεί από τη μια να δείχνουν ότι οι ληστείες μειώθηκαν κατά 29%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο είναι ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 
Συγκεκριμένα το 2015 καταγράφηκαν 78 ληστείες, το 2016 είχαν αύξηση 19% και έφθασαν τις 93, ενώ περαιτέρω αύξηση υπήρξε το 2017 με 107 υποθέσεις.
 
Σε αντίθεση με τη διάρρηξη κτιρίου, όπου οι ποινή μπορεί να φθάσει τα επτά χρόνια κάθειρξης, η ληστεία είναι σοβαρότερο αδίκημα, με τους παραβάτες να υπόκεινται σε φυλάκιση που φθάνει μέχρι και δια βίου, ανάλογα με τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος.
100% αύξηση στις κλοπές ζώων και τις ζωοκτονίες
 
Ραγδαία αύξηση παρατηρήθηκε κατά το 2018 και τις κλοπές ζώων αλλά και τις ζωοκτονίες, αφού καταγράφηκαν συνολικά 18 υποθέσεις από την Αστυνομία.
 
Το 2017, οι Αρχές διερεύνησαν μόλις εννέα τέτοιες υποθέσεις, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό της τετραετίας καταγράφηκε το 2016 με 20 υποθέσεις.
 
Όσον αφορά το 2015, η Αστυνομία διερεύνησε 14 υποθέσεις.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τα αδικήματα αφορούν κλοπή ζώων αξίας άνω των 1000 ευρώ, καθώς και τη ζωοκτονία με σκοπό την κλοπή.

Δειτε Επισης

Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις