Έφυγε η αποστολή για το Ισραήλ-Ρίχνεται στη μάχη με τις φλόγες

Αναχώρησαν για τη Χάϊφα, δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών με τέσσερα άτομα πλήρωμα, για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του ο Στέλιος Κοτζίκας, Προϊστάμενος της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι η Μονάδα έλαβε εντολή από το Υπουργείο Γεωργίας να μεταβεί στο Ισραήλ για να βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών. Ήδη αναχώρησαν με πολιτικό αεροσκάφος άλλα τέσσερα πρόσωπα προσωπικό του Τμήματος.
 
Ο κ. Κοτζίκας είπε πως υπάρχουν πολλές διάσπαρτες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία του Ισραήλ και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα τους δοθούν από τις ισραηλινές αρχές όταν φθάσουν.
 
Ερωτηθείς πως προβλέπεται η σημερινή ημέρα, απάντησε ότι «συνήθως σε περιπτώσεις όπου καλείται βοήθεια, οι πυρκαγιές έχουν φτάσει σε επίπεδο που υπάρχει αρκετή δραστηριότητα. Γνωρίζουμε πως θα υπάρχει κάποιος  βαθμός δυσκολίας που είναι αναμενόμενος από τα πληρώματα, γιατί» όπως εξήγησε «παρόμοιες πυρκαγιές έχουμε και στην Κύπρο που σε ορισμένες φορές εξελίσσονται σε καταστροφικές».
 


Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Ισραήλ είπε πως «σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πάρα πολύ ξηρός καιρός και αυτό αναμένεται να εντείνει τις πυρκαγιές. Το καλό στοιχείο είναι ότι υπάρχουν χαμηλής έντασης άνεμοι για την ώρα αλλά αναμένεται να ενταθούν κυρίως το απόγευμα, ενώ η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέλθει στους 44 βαθμούς (Κελσίου) στην περιοχή που θα επιχειρούμε».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κοτζίκας απάντησε πως «λόγω της θέσης της Κύπρου, η βοήθεια προς τρίτες χώρες, είτε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, είτε από την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ σημαντική. Υπάρχει ήδη μια συνεργασία με τις χώρες της περιοχής δηλαδή Ελλάδα, Λίβανος και Ισραήλ και σε περίπτωση πυρκαγιών υπάρχει αλληλοβοήθεια».
 
Πρόσθεσε πως η γεωγραφική θέση της Κύπρου «αποδεικνύει την στρατηγική θέση της χώρας μας στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών. Με ένα καινούργιο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση  το Rescue EU, ευελπιστούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια και άλλα πτητικά μέσα πυρόσβεσης, τόσο για ιδίαν χρήση όσο και για άλλες χώρες της περιοχής που χρειάζονται βοήθεια».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί