Ξανά στο Δικαστήριο ο «Ορέστης»-Ένα βήμα πριν βρεθεί αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγείται εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, κατά το 2016-2018 στη Λευκωσία.

Οι ανακριτές, αναμένεται να ζητήσουν την ανανέωση της κράτησης του υπόπτου, ενώ πριν εκπνεύσει το νέο διάταγμα προσωποκράτησης του, αναμένεται να καταχωρήσουν την υπόθεση και να παραπέμψουν τον 35χρονο σε απευθείας δίκη.

Όπως είχαμε μεταδώσει, η καταχώρηση της υπόθεσης, αναμένεται να γίνει ακόμα κι αν τα άλλα δύο πτώματα που αναζητούνται, αυτά των Μαρικάρ Βαλντέζ και της εξάχρονης Σιέρρα, δεν εντοπιστούν από τις Αρχές, αφού εκτός από το ότι ο ύποπτος έχει παραδεχθεί τους φόνους τους, υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με την υπόθεση.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νομική Υπηρεσία, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε η μέχρι σήμερα πορεία των ερευνών, δόθηκαν οδηγίες για τα επόμενα βήματα. 
 
Ο 35χρονος, θεωρείται ύποπτος για επτά φόνους εκ προμελέτης, και ως εκ τούτου είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα και τα θύματα του, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι θα είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα χρονικά.

Σημειώνεται ότι ο ύποπτος φέρεται να ομολόγησε στους ανακριτές και σε θεληματική κατάθεση που έδωσε στις 25/4/2019 τη διάπραξη επτά συνολικά φόνων με θύματα πέντε αλλοδαπές γυναίκες και δύο παιδιά.

Πρόκειται για τη Mary Rose (Φιλιππίνες) και την ανήλικη κόρη της Sierra – Graze, την Arian Palanas (Φιλιππίνες), τη Maricar Valdez (Φιλιππίνες), την Livia Florentina (Ρουμανία) και την ανήλικη κόρη της Elena Bunea και Khadha Anu (Νεπάλ).

Όλα τα θύματα είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως ελλείποντα πρόσωπα εκτός από τη γυναίκα από το Νεπάλ για την οποία είχε γίνει καταγγελία στο γραφείο του λειτουργού μετανάστευσης ότι εγκατέλειψε το χώρο εργασίας της.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πέντε σοροί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων δύο θυμάτων στη Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ομάδα από το εξωτερικό, με εξιδεικευμένο προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό, η οποία κλήθηκε για να συμβάλει στις έρευνες, προς εντοπισμό, των δύο σορών που αναζητούνται, τόσο στην Κόκκινη Λίμνη, όσο και στη λίμνη του Ξυλιάτου.
 
Παράλληλα, από σήμερα αρχίζει και η σηματοδότηση στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, σε μια προσπάθεια εντοπισμού της σορού, της εξάχρονης Σιέρρα.

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά στην καταγγελία για βιασμό από 19χρονη, η οποία, μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση του «Ορέστη» μίλησε στις Αρχές, ο 35χρονος ισχυρίζεται ότι δεν τη βίασε και ότι ήρθαν σε σεξουαλική επαφή με τη θέλησή της, θέση την οποία προέβαλε και πριν από δύο χρόνια, όταν προέβη σε καταγγελία αντιπερισπασμού εναντίον της νεαρής, υποστηρίζοντας ότι δεχόταν απειλές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι έρευνες σε νέο προφίλ, το παζλ της φρικτής δράσης και η ομολογία με δόσεις

Αντιμέτωπος με επτά δολοφονίες
 
Από νομικής πλευράς πάντως, ο 35χρονος είναι αντιμέτωπος με επτά δολοφονίες και σε περίπτωση που δεν αλλάξει την ομολογία του, η διαδικασία αναμένεται να είναι σύντομη και η ποινή είναι μονόδρομος.
 
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο αφού στο παρελθόν, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, όπου μετά την καταχώρηση της υπόθεσης, κατηγορούμενοι άλλαξαν θέση από παραδοχή σε μη παραδοχή.
 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του διπλού φονικού στο Στρόβολο, όπου ο Λοΐζος Τζιωνής, βασικός κατηγορούμενος για το στυγερό έγκλημα, αρχικά είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε το ζεύγος Χατζηγεωργίου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δίκη εντός δίκης και η υπόθεση να συνεχίζει να εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
 
Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος αλλάζει θέση θα πρέπει να αποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος που αποσύρει την ομολογία του.
 
Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύει ότι η παραδοχή του λήφθηκε είτε παράνομα, είτε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, είτε με αθέμιτη ανακριτική πρακτική (προϊόν υπόσχεσης, ή εξαπάτησης του ή απειλής). Αν αυτή λήφθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, τότε μπορεί το Δικαστήριο να μην αποδεχθεί την ομολογία του και τότε το Δικαστήριο αποφασίζει για την  ενοχή του με όλο το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό που υπάρχει ενώπιον του. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι το θύμα έχει πεθάνει και ότι φονεύθηκε από τον κατηγορούμενο.
 
Παρότι το ενδεχόμενο αλλαγής ομολογίας πιθανόν να βάζει πίεση στις Αρχές, για τον εντοπισμό των άλλων δύο σορών που αναζητούνται, οι ανακριτές δεν φαίνεται να ανησυχούν αφού από τη μια το ένα πρόσωπο που αγνοείται είναι η εξάχρονη Σιέρρα, κόρη της Μάρι Ρόους, η σορός της οποίας είχε εντοπιστεί στο φρεάτιο λατομείου στο Μιτσερό και η οποία είχε εξαφανιστεί μαζί με τη μητέρα της.
 
Από την άλλη, για την Μαρικάρ Βαλντέζ, οι Αρχές έχουν στο χέρι μεταξύ άλλων,  συνομιλίες του υπόπτου με την 29χρονη στις οποίες μαρτυρείται ότι είχαν συναντηθεί πριν την εξαφάνιση της το Δεκέμβριο του 2017.
 
Στο μεταξύ, ως προς το ενδεχόμενο κάποιος να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, χωρίς να έχει εντοπιστεί πτώμα, αυτό δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθώς το 2006, ένα διπλό φονικό οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, χωρίς την ανεύρεση ενός εκ των πτωμάτων.

Επίσης με βάση τα υπόλοιπα πέντε θύματα, οι σοροί των οποίων ανευρέθηκαν, παρουσιάζεται μαρτυρία όμοιων γεγονότων για το modus operandi του συγκεκριμένου δράστη, με όλα τα άλλα στοιχεία.
 
Τα δεδομένα σε περίπτωση καταδίκης
 
Ο 35χρονος θα είναι πάντως, ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά που θα είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα δηλαδή και τα θύματα του, αφού μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού της Αγίας Νάπας και ακολουθεί η καταδίκη του Χριστάκη Θωμά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2015 στη Λεμεσό.
 
Με βάση τη σχετική νομοθεσία, εάν κάποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, έχει δικαίωμα αίτησης για αποφυλάκιση (χωρίς να σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί) στα 12 χρόνια, ενώ αν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερα ισόβια (διαδοχικές ποινές) ανεξαρτήτως αν είναι δύο ή δέκα φορές ισόβιας κάθειρξης, το αίτημα αποφυλάκισης θα του επιτραπεί στα 25χρόνια, χωρίς πάντα αυτό να σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί.
 
Ενδεικτική είναι για περίπτωση ισοβίτη που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τριάντα χρόνων και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε δίκη ακόμη και χωρίς τις δύο σορούς, δρόμος… μονόδρομος η ποινή

Δειτε Επισης

Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο