Σε δίκη ακόμη και χωρίς τις δύο σορούς, δρόμος… μονόδρομος η ποινή

Την ώρα που οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυτών για τον εντοπισμό της σορού της 29χρονης Μαρικάρ Βαλντέζ,συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς στην Κόκκινη Λίμνη και ενώ οι έρευνες για την εξάχρονη Σιέρρα βρίσκονται σε στασιμότητα στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, οι ανακριτές βρίσκονται κοντά στην τοποθέτηση των τελευταίων κομματιών που συνθέτουν το τεράστιο παζλ της δολοφονικής δράσης του κατά συρροή δολοφόνου
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη ο 35χρονος ύποπτος, αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον Δικαστηρίου για ανανέωση του διατάγματος κράτησης του, ενώ αφού ολοκληρωθεί και το συγκεκριμένο διάταγμα, δεν αποκλείεται η υπόθεση να καταχωρηθεί αφού το μαρτυρικό υλικό που έχει συλλεχθεί εναντίον του υπόπτου είναι ογκοδέστατο και συνδέει τον ύποπτο με επτά δολοφονίες.
 
Η καταχώρηση της υπόθεσης, αναμένεται να γίνει ακόμα κι αν τα άλλα δύο πτώματα, αυτά των Μαρικάρ Βαλντέζ και της εξάχρονης Σιέρρα δεν εντοπιστούν από τις Αρχές, αφού ο ύποπτος έχει παραδεχθεί τους φόνους τους.
 
Αντιμέτωπος με επτά δολοφονίες
 
Από νομικής πλευράς πάντως, ο 35χρονος είναι αντιμέτωπος με επτά δολοφονίες και σε περίπτωση που δεν αλλάξει την ομολογία του, η διαδικασία αναμένεται να είναι σύντομη και η ποινή είναι μονόδρομος.
 
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο αφού στο παρελθόν, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, όπου μετά την καταχώρηση της υπόθεσης, κατηγορούμενοι άλλαξαν θέση από παραδοχή σε μη παραδοχή.
 
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του διπλού φονικού στο Στρόβολο, όπου ο Λοΐζος Τζιωνής, βασικός κατηγορούμενος για το στυγερό έγκλημα, αρχικά είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε το ζεύγος Χατζηγεωργίου, ενώ στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει δίκη εντός δίκης και η υπόθεση να συνεχίζει να εκδικάζεται στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
 
Σε τέτοιες περιπτώσεις όπου ο κατηγορούμενος αλλάζει θέση θα πρέπει να αποδείκνύει ότι υπάρχει λόγος που αποσύρει την ομολογία του.
 
Θα πρέπει επίσης να αποδεικνύει ότι η παραδοχή του λήφθηκε είτε παράνομα, είτε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, είτε με αθέμιτη ανακριτική πρακτική (προϊόν υπόσχεσης, ή εξαπάτησης του ή απειλής). Αν αυτή λήφθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, τότε μπορεί το Δικαστήριο να μην αποδεχθεί την ομολογία του και τότε το Δικαστήριο αποφασίζει για την  ενοχή του με όλο το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό που υπάρχει ενώπιον του. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι το θύμα έχει πεθάνει και ότι φονεύθηκε από τον κατηγορούμενο.
 
Παρότι το ενδεχόμενο αλλαγής ομολογίας πιθανόν να βάζει πίεση στις Αρχές, για τον εντοπισμό των άλλων δύο σορών που αναζητούνται, οι ανακριτές δεν φαίνεται να ανησυχούν αφού από τη μια το ένα πρόσωπο που αγνοείται είναι η εξάχρονη Σιέρρα, κόρη της Μαρύ Ρόους, η σορός της οποίας είχε εντοπιστεί στο φρεάτιο λατομείου στο Μιτσερό και η οποία είχε εξαφανιστεί μαζί με τη μητέρα της.
 
Από την άλλη, για την Μαρικάρ Βαλντέζ, οι Αρχές έχουν στο χέρι μεταξύ άλλων,  συνομιλίες του υπόπτου με την 29χρονη στις οποίες μαρτυρείται ότι είχαν συναντηθεί πριν την εξαφάνιση της το Δεκέμβριο του 2017.
 
Στο μεταξύ, ως προς το ενδεχόμενο κάποιος να οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, χωρίς να έχει εντοπιστεί πτώμα, αυτό δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει καθώς το 2006, ένα διπλό φονικό οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, χωρίς την ανεύρεση ενός εκ των πτωμάτων.
Επίσης με βάση τα υπόλοιπα πέντε θύματα, οι σοροί των οποίων ανευρέθηκαν, παρουσιάζεται μαρτυρία όμοιων γεγονότων για το modus operandi του συγκεκριμένου δράστη, με όλα τα άλλα στοιχεία.
 
Τα δεδομένα σε περίπτωση καταδίκης
 
Ο 35χρονος θα είναι πάντως, ο πρώτος κατηγορούμενος στα χρονικά που θα είναι αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα δηλαδή και τα θύματα του, αφού μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ήταν οι πέντε φορές ισόβια (διαδοχικές ποινές) στους δράστες του πενταπλού φονικού της Αγίας Νάπας και ακολουθει η καταδίκη του Χριστάκη Θωμά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2015 στη Λεμεσό.
 
Με βάση τη σχετική νομοθεσία, εάν κάποιος καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, έχει δικαίωμα αίτησης για αποφυλάκιση (χωρίς να σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί) στα 12 χρόνια, ενώ αν κάποιος καταδικαστεί σε δύο ή περισσότερα ισόβια (διαδοχικές ποινές) ανεξαρτήτως αν είναι δύο ή δέκα φορές ισόβιας κάθειρξης, το αίτημα αποφυλάκισης θα του επιτραπεί στα 25χρόνια, χωρίς πάντα αυτό να σημαίνει ότι θα αποφυλακιστεί.
 
Ενδεικτική είναι για περίπτωση ισοβίτη που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης τριάντα χρόνων και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε.
 
Συνεχίζονται οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη
 
Όσον αφορά τις έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη, συνεχίζονται από το πρωί και για 33η μέρα, σε μια προσπάθεια να ανευρεθεί η τρίτη βαλίτσα εντός της οποίας βρίσκεται η σορός της Μαρικάρ Βαλντεζ, θύματος του καθ´ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου.
 
Κατά τις σημερινές έρευνες αναμένεται να επιχειρήσουν και πάλι καταδύσεις οι δύτες, ενώ παράλληλα με θα σηματοδοτούνται σημεία για έρευνες.
 
Σε ότι αφορά την λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, όπου αναζητείται η σορός της εξάχρονης Σιέρρα Γκράζε υπάρχει βαθιά ανησυχία στις Αρχές, για τον κίνδυνο να μην εντοπιστεί το πτώμα της εξάχρονης. Ο συγκεκριμένος φόβος έγκειται στο γεγονός πως λόγω της παρέλευσης του χρόνου από τη ρίψη του πτώματος του κοριτσιού στη λίμνη, μπορεί να έχει συμβεί οτιδήποτε, ωστόσο οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)