Ακόμη πέντε μάρτυρες κατέθεσαν στην υπόθεση Focus

Ακόμη πέντε μάρτυρες κατέθεσαν στην υπόθεση της Focus ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας με την υπόθεση να συνεχίζεται την Δευτέρα 20 και την Τρίτη 21 Μαΐου, στις 09:00.
 
Στην απόφαση της HSBC να πωλήσει το μερίδιο της στην Λαϊκή και στην μετέπειτα επαφή που είχαν ο ίδιος και ο τότε Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας με τους Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Μανώλη Ξανθάκη αλλά και συνάντηση με τον κ. Χριστοδούλου και ανταλλαγή επιστολών με την Κεντρική Τράπεζα σχετικά με την πώληση του μεριδίου της HSBC τον Φεβρουάριο του 2006, αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής Μιχαλάκης Ερωτοκρίτου.
 
Συγκεκριμένα, το μερίδιο της Τράπεζας πωλήθηκε από την HSBC κατά 9,98% στη Μαρφίν, κατά 8,18% στην Tosca Fund και στη Λαϊκή Nominees κατά 3%.
 
Διευκρίνισε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι «δεν ήταν δικό μας θέμα να αποφασίσουμε την πώληση των μετοχών, ήταν θέμα της HSBC να αποφασίσει». Είπε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά, εκτός από την επαφή που είχαν με τους κ. Βγενόπουλο και Ξανθάκη, δεν είχε καμία άλλη επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές για το μετοχικό κεφάλαιο της HSBC.
 
Ανέφερε επίσης ότι είχαν ζητηθεί εξηγήσεις από πλευράς Κεντρικής για το γεγονός ότι πωλήθηκε το μερίδιο της HSBC κατά τη διάρκεια κλειστής περιόδου στο χρηματιστήριο.
 
Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης ότι ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι θα ήθελε να γνωρίσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και έτσι ο ίδιος κανόνισε μια συνάντηση στις 6 Φεβρουαρίου 2006 με την συμμετοχή του ίδιου, του κ. Χριστοδούλου, του κ. Βγενόπουλου και του Κώστα Πουλλή τότε Ανώτερου Διευθυντή υπεύθυνου για την εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά την οποία αναφέρθηκε ότι η διάθεση των μετοχών κατά την περίοδο της κλειστής περιόδου είχε γίνει με την έγκριση του κ. Λαζαρίδη, σύμφωνα με την συμβουλή του νομικού συμβούλου της τράπεζας.
 
Σε ερώτηση πως ανταποκρίθηκε ο 1ος κατηγορούμενος στις εξηγήσεις που δόθηκαν ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι έδειξε κατανόηση.
Αναφορά έγινε, μεταξύ άλλων, και σε επιστολή της Κεντρικής Τράπεζας ημερομηνίας 14 Φεβρουαρίου 2006 στην οποία αναφέρεται ότι η Κεντρική, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές, εξετάζει ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ της Marfin Financial Group και του Tosca Fund.
 
Σε ερωτήσεις αν σε αργότερο στάδιο του τέθηκε οποιοδήποτε ερώτημα από πλευράς Κεντρικής για το συγκεκριμένο ζήτημα ή αν αντιλήφθηκε να διεξήχθη κάποια έρευνα, απάντησε αρνητικά. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία σημείωνε, μεταξύ άλλων, στο πόρισμα της αναφορικά με τον πρώην Διοικητή της ΚΤΚ Χριστόδουλο Χριστοδούλου ότι «παραχώρησε τη σχετική άδεια, απαραίτητη για την επέκταση του μεριδίου της Marfin (στη Λαϊκή Τράπεζα), προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η ΚΤ είχε ανεπιβεβαίωτη πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ της Marfin Financial Group Holdings SA και του Tosca Fund αναφορικά με την εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής από την HSBC». Σημείωνε, επίσης, ότι ήταν «πρόδηλο ότι αυτή η πληροφορία περιήλθε σε γνώση του κ. Χριστοδούλου από τον Φεβρουάριο του 2006, πλην όμως δεν διερευνήθηκε πριν την χορήγηση της άδειας». Στην κατάθεση του ενώπιον της Επιτροπής , ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι διεξήχθη έρευνα αλλά δεν υπήρξε επιβεβαίωση αυτής της πληροφορίας.
 
Σε δική τους κατάθεση οι συνέταιροι ελεγκτικού γραφείου στη Λεμεσό Ηλίας Κυριακίδης και Νεόφυτος Σαββίδης αναφέρθηκαν σε κατάθεση από την Focus Maritime σε εταιρεία ουκρανικών συμφερόντων για λογαριασμό της οποίας οι ίδιοι ενεργούσαν ως καταπιστευματοδόχοι ποσού ύψους €500.000 στις 3 Ιουλίου 2007 και για σύμβαση μεταξύ της εταιρείας αυτής και της Focus για την διεξαγωγή έρευνας για τον τραπεζικό τομέα της Ουκρανίας. Ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι αυτή η έρευνα δεν διεξήχθη ποτέ αλλά τα χρήματα διατέθηκαν για την παρακολούθηση της διαδικασίας πώλησης της ουκρανικής MTB στην Λαϊκή Marfin, την έκδοση αδειών από τις ουκρανικές αρχές και επιπλέον έξοδα που χρειάστηκε να γίνουν, σύμφωνα με γραπτές απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος ο κ. Γκιούρας στο ελεγκτικό γραφείο.
 
Και οι δύο μάρτυρες ανέφεραν στο Δικαστήριο ότι τις αποφάσεις για την εταιρεία τις λάμβανε ο ιδιοκτήτης Γιούρι Γκιούρας, ότι το συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας και της Focus δεν το είχαν προετοιμάσει εκείνοι, ούτε είχαν οποιαδήποτε σχέση με την υλοποίησή του, αλλά απλώς ότι ακολουθούσαν τις οδηγίες του ιδιοκτήτη της εταιρείας.
 
Ο κ. Γκιούρας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μαρτύρων τους οποίους η Κατηγορούσα Αρχή προτίθεται να καλέσει στο Δικαστήριο.
 
Ο κ. Κυριακίδης κατέθεσε επίσης ότι ο ίδιος παρέστη σε σύσκεψη στο δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Σοφοκλέους, με δύο τραπεζικούς υπαλλήλους της Λαϊκής Τράπεζας τα ονόματα των οποίων δεν θυμάται, για σύσκεψη αναφορικά με την εξαγορά της ουκρανικής τράπεζας MTB από την Μαρφίν Λαϊκή. Έκανε λόγο επίσης για μεταφορά $447.052,46 σεντ από την εταιρεία για την οποία ενεργούσε το γραφείο του σε άλλη εταιρεία και μετέπειτα σε άλλη, ποσό το οποίο ο ίδιος πιστεύει ότι συνδέεται με την αγορά της ΜTB και ότι η εταιρεία για την οποία ενεργούσε το γραφείο του αποτελούσε μέρος της συμφωνίας.
 
Σε ερώτηση αν γνωρίζει αν η ίδια εταιρεία είχε προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή προς το ΑΚΕΛ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ο ίδιος ούτε μέλος κόμματος είναι, αλλά και ούτε ασχολείται. 
 
Στο πλαίσιο της κατάθεσής του νωρίτερα, ο μάρτυρας Ανδρέας Ανδρέου αναγνώρισε φάκελο ο οποίος ανήκει στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και εμπεριέχει κατάσταση εμβάσματος μέσω της Deutsche Bank, σε λογαριασμό δανείου της Αναστασίας Παλάλα για το ποσό των €3.090. Στην κατάσταση αναγραφόταν, όπως είπε, το λεκτικό “final payment of loan” (τελική διευθέτηση του δανείου) και προερχόταν από την εταιρεία Focus Maritime.
 
Κατά τη σημερινή δικάσιμο κατέθεσαν επίσης οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης Θεόδωρος Αριστοδήμου και Σάββας Κάκος.
 
Οι δύο μάρτυρες ανέφεραν στην κατάθεσή τους ότι δεν γνωρίζουν την εταιρεία Focus, τον Μιχάλη Ζολώτα ή οποιεσδήποτε εταιρείες του ομίλου του, ούτε τον Ανδρέα Βγενόπουλο ενώ ποτέ δεν τους προσέγγισαν για οποιαδήποτε συνεργασία για επενδύσεις σε έργα που θα πραγματοποιούσαν οι ίδιοι στην Κύπρο.
 
Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης αν γνωρίζουν κατά πόσο μπορεί να είχε συμβουλέψει την εταιρεία ο κ. Χριστοδούλου να μελετήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους δεν γνώριζαν. Την Αθηνά Χριστοδούλου ο κ. Αριστοδήμου την είχε γνωρίσει αλλά ανέφερε ότι δεν την έχει δει από το 2007 και αν την έβλεπε δεν θα την αναγνώριζε σήμερα, ενώ ο κ. Κάκος ανέφερε ότι δεν την γνωρίζει. 
 
Μετά από τη διακοπή της ποινικής δίωξης εναντίον του Ανδρέα Κιζουρίδη, ο οποίος στη συνέχεια κατάθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.
 
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο