Η έμπνευση πίσω από το ένοχο ψέμα του «Ορέστη»-Πώς βιώνει την υπερπροβολή

Πριν ομολογήσει τις φρικιαστικές πράξεις του ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, τις οποίες ομολογούσε με δόσεις, ο ύποπτος είχε ισχυριστεί ότι την εξάχρονη Σιέρρα, κόρη του πρώτου θύματος που βρέθηκε στο φρεάτιο του μεταλλείου στο Μιτσερού, δεν τη σκότωσε, αλλά  πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι την έριξε στη λίμνη του Ξυλιάτου, σε διαφορετικό σημείο από αυτό που έριξε τη μητέρα του.  
 
Ο ισχυρισμός του δεν έπεισε τους ανακριτές, οι οποίοι θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή, ότι ο 35χρονος δολοφόνησε μάνα και κόρη το ίδιο βράδυ, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός, ότι η φίλη της 38χρονης Μαρί αποκάλυψε στην Αστυνομία ότι ο «Ορέστης» επέμενε όπως το θύμα πάρει μαζί του την κόρη της, με την πρόφαση να την γνωρίσει στα δικά του παιδιά.

 Η εγκληματολόγος Δήμητρα Τσίτση, δίνοντας τη δική της επιστημονική εκδοχή γύρω από τον αρχικό ισχυρισμό του, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να μίλησε για κατάποση εμεσμάτων γιατί είχαμε ένα πρόσφατο περιστατικό και ίσως να είναι το πρώτο που του ήρθε στο μυαλό». Πρόκειται για την περίπτωση του 16χρονου μαθητή στη Λάρνακα που έσβησε από εισρόφηση εμεσμάτων.

Από την πλευρά του ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, επίσης δεν διαφώνησε με την ερμηνεία εγκληματολόγων, ότι πιθανόν να «επηρεάστηκε» από την αιτία θανάτου του 16χρονου στην Λάρνακα.

Ωστόσο, ο κ. Πολυχρόνης υπέδειξε ότι: «Ούτως ή αλλιώς όταν κάποιος έχει εμετό, για να τον καταπιεί πρέπει να είναι σε μια στάση που δεν μπορεί να τον στρέψει και έχει σημασία και ο λόγος που έκανε ένα τόσο μεγάλο εμετό. Το μωρό στη Λάρνακα, επειδή έχω αναλάβει την υπόθεση, ήταν σε στάση προύμυτα και δεύτερο είχε καταναλώσει αλκοόλ. Επίσης έχασε τις αισθήσεις του».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έχουμε ένα δολοφόνο, ηδονιστή. Απολάμβανε την αγωνία θανάτου του θύματος»
 
Η ψυχοσύνθεση του «Ορέστη» μετά τη σύλληψη
 
Ανακρινόμενος ο 35χρονος ως προς το κίνητρο του, είχε αναφέρει στους ανακριτές ότι σκότωνε τα θύματα του «γιατί ένιωθε ωραία».
 
Όπως εξήγησε ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, «ο 35χρονος δολοφόνος-ηδονιστής, απολάμβανε την αγωνία θανάτου του θύματος. Απολάμβανε την αγωνιά θανάτου όσο περισσότερο διάστημα μπορεί, γιατί αυτή είναι η απόλαυση του. Να του έρχεται περισσότερη σεξουαλική διέγερση».
 
Σε ότι αφορά τη στάση απάθειας που κράτησε μετά τη σύλληψη του, ο ψυχίατρος Σίμος Κυριακίδης, ανέφερε στον REPORTER, ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος «διαθέτει μια προσωπικότητα που έχει δομηθεί με πολλά παθολογικά στοιχεία. Το κυριότερο απ' αυτά είναι η απουσία μεταμέλειας και τύψεων όταν κάνει κακό σε άλλους. Επί πλέον το άτομο αυτό συνήθως δεν διαθέτει αυτό που ονομάζουμε "ενσυναίσθηση", δηλαδή την ικανότητα να αισθάνεται τον πόνο του άλλου».
 
Ανέφερε επίσης ότι, «άλλο παθολογικό στοιχείο είναι η συνεχής προσπάθεια εξαπάτησης και παραπλάνησης των άλλων ανθρώπων με κύριο σκοπό να τους χειριστεί και να τους ελέγξει. Η εκμετάλλευση και το ψέμα είναι τρόπος ζωής γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Μιλούμε δηλαδή για ένα άτομο χωρίς "συνείδηση" (με την έννοια της ηθικής αντίληψης και κατεύθυνσης)».
 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας καθηγητής Λουκάς Ντάνος, Λέκτορας στην Εγκληματολογία στο Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, στη Μεγάλη Βρετανία, εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή ο 35χρονος απολαμβάνει τη δημοσιότητα που του έδωσαν τα εγκλήματα του.
 
Όπως αναφέρει, θεωρεί ότι ο 35χρονος «πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας που ενέχει το στοιχείο του ναρκισσισμού», προσθέτοντας ότι «σίγουρα απολαμβάνει την δημοσιότητα που του έδωσαν τα εγκλήματά του – εξαιρετικά σύνηθες στοιχείο σε παρόμοιες υποθέσεις».
 
«Ξαφνικά περιτριγυρίζεται από αστυνομικούς, δημοσιογράφους, εγκληματολόγους που μιλούν για αυτόν και προσπαθούν να εξηγήσουν την συμπεριφορά του. Αν βγάλουμε από την εξίσωση τα εγκλήματά του, κανένα από τα προσωπικά ή επαγγελματικά επιτεύγματά του δεν συζητήθηκαν ποτέ. Πρόκειται λοιπόν για μια νέα κατάσταση με την οποία τώρα εξοικειώνεται και την οποία απολαμβάνει. Και φυσικά έπεται συνέχεια. Καλώς ή κακώς, το όνομά του θα μείνει στην ιστορία. Είναι υπόθεση που θα χαραχτεί στη μνήμη μας. Και αυτό το γνωρίζει. Ένα γεγονός που απολαμβάνει γιατί η υστεροφημία είναι το καλύτερο στοίχημα που μπορεί να παίξει τώρα που ξέρει ότι θα περάσει τη ζωή του στη φυλακή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το παζάρεμα του «Ορέστη», η πυξίδα ικανοποίησης και η απόλαυση της δημοσιότητας

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Άλλος ένας εμπρησμός-Έκαψαν μοτοσικλέτα στη Λευκωσία