Πώς επηρεάζουν τη δίκη τα ενδεχόμενα μη ανεύρεσης σορών και απόσυρσης ομολογίας

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου, ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο 35χρονος ίλαρχος, θα βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωπος με επτά φορές ισόβια, όσα και τα θύματα του.

Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα, ήταν αυτή στους δυο κατηγορούμενους για το πενταπλό φονικό που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα το 2012, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε πέντε φορές ισόβια, με τις ποινές να είναι διαδοχικές και όχι συντρέχουσες. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν αποφυλάκιση, με το λεγόμενο parole,  στα 25 χρόνια και όχι στα 12, όπως θα γινόταν εάν οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ήταν συντρέχουσες, όπως για παράδειγμα στις καταδίκες για το τετραπλό φονικό που διαπράχθηκε το 2016 στην Αγία Νάπα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ποινή, επιβλήθηκε στον Χριστάκη Θωμά, ο οποίος καταδικάστηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε 35 χρόνια φυλάκιση για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε στη Λεμεσό το 2015.  

Ως εκ τούτου, ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος, θα είναι αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ.

Τι γίνεται εάν αποσύρει την ομολογία του ο ύποπτος
 
Οι διωκτικές Αρχές έχουν ενώπιον τους μεγάλο όγκο ανακριτικού έργου, με το οποίο «δένουν» τον 35χρονο με τη διάπραξη των επτά δολοφονιών, πέντε γυναικών και δύο παιδιών, που διαπράχθηκαν κατά το 2016, 2017 και 2018.

Παρά το γεγονός ότι ο ύποπτος προέβη σε ομολογία, καθηκόντως η Αστυνομία θα πρέπει να έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία, με τα οποία θα μπορεί να στοιχειοθετήσει ενώπιον του Δικαστηρίου το αδίκημα του φόνου εκ προμελέτης.

Σε ό,τι αφορά στο ερώτημα τι γίνεται σε περίπτωση που ο ύποπτος αποσύρει την ομολογία του ενώπιον Δικαστηρίου, ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης, εξηγεί στον REPORTER ότι σε δίκη εντός δίκης, θα πρέπει «ο κατηγορούμενος να αποδείξει ότι υπάρχει λόγος που αποσύρει την ομολογία του».

«Θα πρέπει να αποδείξει ότι λήφθηκε είτε παράνομα, είτε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, είτε με αθέμιτη ανακριτική πρακτική (προϊόν υπόσχεσης, ή εξαπάτησης του ή απειλής). Αν αυτή λήφθηκε κατά παράβαση των συνταγματικών του δικαιωμάτων, τότε μπορεί το Δικαστήριο να μην αποδεχθεί την ομολογία του και τότε το Δικαστήριο αποφασίζει για την  ενοχή του με όλο το υπόλοιπο μαρτυρικό υλικό που υπάρχει ενώπιον του. Δηλαδή να αποδειχθεί ότι το θύμα έχει πεθάνει και ότι φονεύθηκε από τον κατηγορούμενο».
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόδειξη φόνου χωρίς πτώμα... Η μοναδική υπόθεση στα χρονικά ενώπιον Δικαστηρίου


Πώς επηρεάζει η μη ανεύρεση όλων των πτωμάτων
 
Σε σχέση με το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι εάν δεν εντοπιστούν οι σοροί των άλλων δύο θυμάτων του 35χρονου που έριξε σε λίμνες, ο Γιάννης Πολυχρόνης αναφέρει ότι «θα πρέπει να αποδειχθεί στο Δικαστήριο η περιστασιακή μαρτυρία, να διαβεβαιωθεί η αλήθεια του περιεχομένου της ομολογίας του και ειδικότερα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το θύμα έχει πεθάνει και έχει φονευθεί από τον συγκεκριμένο δράστη».  

Επίσης, ο κ. Πολυχρόνης αναφέρει ότι με βάση τα υπόλοιπα πέντε θύματα, οι σοροί των οποίων ανευρέθηκαν, παρουσιάζεται μαρτυρία όμοιων γεγονότων για το modus operandi του συγκεκριμένου δράστη, με όλα τα άλλα στοιχεία. «Ενεργεί ως ενισχυτική μαρτυρία», τονίζει ο κ. Πολυχρόνης.  

Αναφορικά με τον ισχυρισμό του 35χρονου ότι η εξάχρονη πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων και μετά την έριξε στη λίμνη, αρνούμενος ότι την σκότωσε, ο Γιάννης Πολυχρόνης αναφέρει ότι «ο κατηγορούμενος θα πρέπει να δώσει τον ισχυρισμό του και να τον πιστέψει το Δικαστήριο, αλλιώς συνιστά μικτή δήλωση. Δηλαδή, ενοχοποιητικές και μη ενοχοποιητικές δηλώσεις για τις οποίες θα αποφασίσει το Δικαστήριο».

Επιπρόσθετα, ο κ. Πολυχρόνης αναφέρει ότι η δολοφονία της μητέρας της, τον συνδέει και με τον φόνο της ίδιας.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάρων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες