Άνοιξε το χορό ο Ιωνάς, έσυρε στο συρτάκι τον Αρχηγό-Η αντίστροφη μέτρηση της αρχής του τέλους

14 Απριλίου 2019… Οι έντονες βροχοπτώσεις και η επίσκεψη τουριστών στο μεταλλείο του Μιτσερού, ήταν η αφορμή για να αποκαλύψουν την απόλυτη φρίκη, πίσω από την οποία κρυβόταν ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος, σίγουρα, εάν δεν εντοπιζόταν το πρώτο θύμα του, θα συνέχιζε τη μανιακή του δράση.

Θύματα, μέχρι στιγμής, πέντε γυναίκες και δύο ανήλικα παιδιά, ενώ άγνωστο παραμένει εάν η φρίκη σταματάει στον αριθμό επτά.
 
Η φρίκη «ξεγύμνωσε» τους χειρισμούς της Αστυνομίας σε σχέση με τα ελλείποντα πρόσωπα. Η κοινή γνώμη ξεσηκώνεται και ζητά εξηγήσεις, ενώ κατά συρροή ήταν οι βολές σχεδόν όλων των κομμάτων κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Δύναμης.

Οκτώ μέρες μετά…
 
Άργησε, αλλά οκτώ μέρες μετά, ο Αρχηγός της Αστυνομίας προβαίνει στις πρώτες του δηλώσεις, χωρίς, όμως, να αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη, ωστόσο μίλησε για «ερωτήματα που έχουν εγερθεί», ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε πως «έχει κάθε πρόθεση να διερευνήσει πλήρως τα ερωτήματα που έχουν εγερθεί με διαφάνεια και ειλικρίνεια».
 
Την ίδια ημέρα, ο Αρχηγός επισκέπτεται τη σκηνή του εγκλήματος στο λατομείο του Μιτσερού, ενώ στην Κόκκινη Λίμνη βρέθηκε έξι μέρες
αργότερα, Κυριακή του Πάσχα, επίσκεψη η οποία επίσης έφερε αρνητικά σχόλια, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που μίλησαν για κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα.  

Μετά τις 22 Απριλίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση και δεν θέλησε ποτέ να απαντήσει στα πυρά που δεχόταν, ενώ αρκέστηκε να διατάξει διοικητική έρευνα από τριμελή επιτροπή, η οποία, όμως, δεν μπορούσε να διερευνήσει προϊστάμενο της. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ουκ ολίγες ήταν οι έρευνες που διατάχθηκαν τα τελευταία χρόνια, τα αποτελέσματα των οποίων αγνοούνται.   

Ως εκ τούτου, με την κίνησή του αυτή, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν του αναλογούν ευθύνες, παρά το γεγονός ότι είναι ο Αρχηγός του Σώματος, σε διαφορετική περίπτωση θα διόριζε ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, που θα μπορούσαν να διερευνήσουν εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Δύναμης, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Το λάθος, η μη παραδοχή του λάθους
 
Κάποτε, κάποιος, κάπου είπε ότι σημασία δεν έχει να προσπαθείς να είσαι αλάνθαστος, άλλωστε δεν θα τα καταφέρεις. Σημασία έχει να αναγνωρίζεις το λάθος σου και να προσπαθείς να το διορθώσεις και όχι να το συγκαλύψεις, με σκοπό να μην το επαναλάβεις.  

Η ανάληψη της ευθύνης συνδέεται με το αίσθημα της δύναμης και όχι της αδυναμίας. Το να παραδέχεσαι ότι κάτι ίσως πήγε στραβά δεν είναι ντροπή. Το να επιμένουμε όμως ότι όλα πήγαν σωστά, έχοντας επτά νεκρούς, μέχρι στιγμής, είναι κοροϊδία.

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, λάθη θα συμβούν. Το να μην παραδέχεσαι ποτέ όμως ένα λάθος, αυτό είναι το μεγαλύτερο σου λάθος.

Σπάνια μέχρι ποτέ, είδαμε τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, να βγαίνει μπροστά και να λέει, «ναι, έγιναν λάθη και πρέπει να τα διορθώσουμε», αντιθέτως, και ακόμη και στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, απαντούσε στην κριτική που δεχόταν η Αστυνομία, απορρίπτοντας κάθε κατηγορία.  

Επίσης, υπάρχει και η άλλη άποψη. Ότι μπροστά σε μια τέτοια φρίκη που σκόρπισε ο περιβόητος «Ορέστης», ως καπετάνιος του πλοίου, και προσωπική ευθύνη να μην έχεις, την αναλαμβάνεις, αφού για να σηκώσεις άγκυρα χρειάζονται και οι ναύτες και ο καπετάνιος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την άριστη σχέση, στο άδοξο τέλος και στο blame game με φόντο τον Ορέστη

1 Μαΐου 2019… 18 μέρες μετά  
 
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, Ιωνάς Νικολάου, συνεχίζει να δέχεται αλλεπάλληλα πυρά, ενώ ζητείται επιτακτικά η παραίτησή του.

Ο Ιωνάς Νικολάου, για δεκαοκτώ μέρες, τήρησε σιγή ιχθύος, λαμβάνοντας υπόψη ότι επρόκειτο για υπηρεσιακά ζητήματα, για τα οποία η εκτελεστική εξουσία δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ήταν μια από τις περιπτώσεις που αυτός που έπρεπε να λογοδοτήσει ήταν ο Αρχηγός του θεσμού της Αστυνομίας, που έχει την εποπτεία των υφιστάμενών του. Ωστόσο, ο Αρχηγός Αστυνομίας συνέχισε να κρατά στάση σιωπής, να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να μην ξεκαθαρίζει τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιωνάς Νικολάου ήταν αυτός που στήριξε το Ζαχαρία Χρυσοστόμου για τη θέση του Αρχηγού και ουκ ολίγες φορές, έστηνε ασπίδα προστασίας γύρω από τον ίδιο αλλά και την Αστυνομία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης τύχανε της στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας γύρω από την υπόθεση, ο Ιωνάς Νικολάου, αιφνιδιάζοντας του πάντες, εκδίδει την 1η Μαΐου, ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την παραίτηση του.

Παράλληλα, αφήνει ξεκρέμαστη την Αστυνομία, στην οποία καταλόγισε τυχόν ευθύνες, ενώ τα όσα ανέφερε, ήταν λες και «παίρνει μαζί του» τον Αρχηγό της Αστυνομίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωνάς: Πήρα τις αποφάσεις μου, ενημερώνω τον Πρόεδρο και εξηγώ τους λόγους

2 Μαΐου 2019…
 
Ο Ιωνάς Νικολάου υποβάλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την κάνει αποδεκτή, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν αποφασισμένος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι παραιτείται «για λόγος πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών», ενώ άνοιξε εκ νέου πυρ κατά της Αστυνομίας.

Τα όσα ανέφερε και πάλι αλλά και η παραίτησή του και μόνο, εξανάγκαζαν στην ουσία σε παραίτηση και τον Αρχηγό της Δύναμης ως ο προϊστάμενος του θεσμού, έστω για λόγους ευθιξίας, αφού δεν θα μπορούσε να παραιτηθεί ο πολιτικός προϊστάμενους και ο υφιστάμενος του όχι.  

Παρά την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου και τα όσα ανέφερε, ο Αρχηγός της Αστυνομίας για άλλη μια φορά κράτηση στάση σιωπής και δεν προέβη σε οποιαδήποτε τοποθέτηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε πυροβολώντας ο Ιωνάς-Παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθυξίας και μόνο

3 Μαΐου 2019… Είκοσι μέρες μετά

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανεβαίνει στις 9 και 30  το λόφο του Προεδρικού για να συναντήσει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Εξερχόμενος από το Προεδρικό, ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ανακριτικό έργο, καθώς και για τις διοικητικές έρευνες που διατάχθηκαν, ενώ ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του».

Η δήλωση αυτή «κλείδωσε» τις πληροφορίες ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν προτίθεται να παραιτηθεί, αφού θεωρεί ότι δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη.

Η στάση του, πυροδότησε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια γύρω από το όνομα του, ωστόσο το μέλλον του προδιαγραμμένο με την παραίτηση Ιωνά Νικολάου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολύ «σκληρός» ο Αρχηγός…

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει, μέσω της επιστολής που αποστάληκε στον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, την παύση του.

«Αγαπητέ Αρχηγέ,
 
Μετά τη σημερινή μας συνάντηση και τα όσα μεταξύ μας διημείφθησαν και λαμβάνοντας υπόψη:
 
α) Τη διαφαινόμενη αμέλεια ή παράληψη επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα, που οδήγησαν στη μη έγκαιρη εξιχνίαση και στην ενδεχόμενη αποτροπή των στυγερών εγκλημάτων που συγκλόνισαν την κυπριακή κοινωνία,
 
β) την αρχή ότι ο εκάστοτε προϊστάμενος μιας Αρχής, έστω και αν δεν φέρει προσωπική ευθύνη, καλείται να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους του σώματος που ηγείται, σαν αποτέλεσμα πράξεων ή παραλείψεων υφισταμένων του,
 
γ) τη διά λόγους πολιτικής ευθιξίας παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης,
οδηγήθηκα στη δυσάρεστη απόφαση να τερματίσω τις υπηρεσίες σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου.
 
Παρά ταύτα, δεν μπορώ να αγνοήσω το έργο που έχετε επιτελέσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σας ως Αρχηγού της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, κάτι για το οποίο θερμά σας ευχαριστώ.
 
Ο τερματισμός των υπηρεσιών σας τίθεται σε ισχύ από την 7η Μαΐου 2019».

Μετά την παύση του, ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν προέβη σε καμία δήλωση, ενώ άγνωστο εάν θα παραχωρήσει δημοσιογραφική διάσκεψη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ένα πράγμα μόνο ίσως να είχε δίκαιο ο Ορέστης…
 
 

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»