Ημέρα 21η... Το βάρος των ερευνών στο Sonar για τον εντοπισμό των σορών

Είκοσι μία ολόκληρες μέρες κι ακόμα αναζητούνται οι σοροί δύο παιδιών και μία γυναίκας, σε Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό και λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο. 
 
Είκοσι μία ολόκληρες μέρες, κι ακόμα τα πτώματα της Μαρικάρ Βαλντέζ και της οκτάχρονης Έλενας Ναταλία, βρίσκονται βυθισμένα σε βαλίτσες στην Κόκκινη Λίμνη, χωρίς μέχρι στιγμής να βρεθεί τρόπος εντοπισμού και ανάσυρσης τους.
 
Είκοσι μία μέρες κι ακόμα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός της σορού της εξάχρονης Σιέρρα στην λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο, σημείο το οποίο υπέδειξε ο 35χρονος serial killer, που δεν έχει παραδεχθεί τη δολοφονία της, αλλά ισχυρίζεται ότι πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων.
 
Το βάρος στο Sonar
 
Οι Αρχές ανέμεναν την άφιξη του τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματος Sonar, που έφθασε χθες στην Κύπρο και ρίχνεται σήμερα στη μάχη για εντοπισμό των σορών που αγνοούνται, με την ελπίδα ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα θα αποδώσει καρπούς στις έρευνες.
 
O Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, δημοσίευσε χθες βράδυ φωτογραφία που δείχνει το sonar που σήμερα αναμένεται να αρχίσει έρευνες.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δοκιμαστικές έρευνες με το Sonar, θα αρχίσουν στις 8:30 στη Λίμνη Μεμί, ενώ στις 11:00 αναμένεται να αρχίσουν οι έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.
 
Τα συγκεκριμένα μηχανήματα (Sonar) είναι ηχοεντοπιστικά. Συγκεκριμένα πρόκειται για ηλεκτροακουστικές συσκευές που εκμεταλλεύονται τη διάδοση των κυμάτων ηχητικής ενέργειας μέσα στη θαλάσσια μάζα, όπως ακριβώς τα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου εκμεταλλεύονται τη διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην ατμόσφαιρα και γενικότερα στον ελεύθερο χώρο.
 
Στις έρευνες με τη χρήση του Sonar, θα συνδράμουν το ΚΣΕΔ, η CYTA και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ώστε να το μετατρέψουν παγκόσμιο γεωγραφικό σύστημα αναφοράς σε τοπικό, ώστε αυτό να δίδει ακριβείς συντεταγμένες.
 
Από νέα ανάκριση ο «Ορέστης»

Παράλληλα με τις έρευνες στις δύο λίμνες, ο 35χρονος καθ’ ομολογία δολοφόνος, συνεχίζει να περνά από ανάκριση, σε μία προσπάθεια να διαφανεί κατά πόσον υπάρχουν άλλα θύματα, τα οποία πιθανόν να μην ομολόγησε ότι σκότωσε, όπως επίσης και για να διαφανεί το κίνητρο του.
 
Ο ύποπτος έχει μέχρι στιγμής παραδεχθεί τους φόνους των Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα, Έλενα Ναταλία Μπουνέα, Μαρικάρ Βαλντέζ Αργκιολά, Μαρύ Ρόους Τιμπούρτσιο, Κάτχα Ανού και Αριάν Παλάνας Λοζάνο. Όσον αφορά την εξάχρονη Σιέρρα, μέχρι στιγμής ο ύποπτος ισχυρίζεται ότι δεν την σκότωσε, αλλά την πέταξε στη λίμνη Μεμί μετά από κατάποση εμεσμάτων.
 
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι, το διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης του υπόπτου, ολοκληρώνεται αύριο και αναμένεται να οδηγηθεί εκ νέου για ανανέωση του ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
 
Ετοιμάζουν έκθεση οι εμπειρογνώμονες
 
Οι εμπεριογνώμονες που αποχώρησαν την Παρασκευή από την Κύπρο, θα ετοιμάσουν έκθεση με τα ευρήματα και τις διαπιστώσεις τους σε σχέση με τις υποθέσεις των φόνων γυναικών και παιδιών, που ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς φέρεται να διέπραξε, την οποία θα υποβάλουν την ερχόμενη βδομάδα στην κυπριακή Αστυνομία.
 
Οι εμπειρογνώμονες του National Crime Agency του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσουν, και μετά την αναχώρησή τους από το νησί, να βρίσκονται σε επαφή με την ανακριτική ομάδα, ενώ η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειαστεί.
 
Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, όπου έφθασαν τη Δευτέρα του Πάσχα, οι πέντε Βρετανοί εμπειρογνώμονες είχαν συναντήσεις με την ηγεσία της Αστυνομίας και την ανακριτική ομάδα και επισκέφθηκαν τα τέσσερα σημεία όπου διεξήχθησαν ή διεξάγονται έρευνες, δηλαδή το μεταλλείο Μιτσερού, την Κόκκινη Λίμνη, τη Λίμνη Μεμί και το πεδίο βολής Ορούντας.
 
Επίσης, ο ιατροδικαστής μέλος της ομάδας των Βρετανών εμπειρογνωμόνων συμμετείχε στη διενέργεια νεκροτομών, σε συνεργασία με Κύπριους ιατροδικαστές, επί των σορών των δολοφονημένων γυναικών που εντοπίστηκαν μέχρι σήμερα.

Η ομάδα των Βρετανών περιλάμβανε ιατροδικαστή, κλινικό ψυχολόγο, ειδικό σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, ειδικό ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και ειδικό εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις.
 
Ταυτοποιήθηκε και το δεύτερο θύμα του Ορέστη  
 
Σε μια άλλη εξέλιξη ταυτοποιήθηκε η δεύτερη σορός που ανασύρθηκε από το φρεάτιο του τρόμου στο Μιτσερό, μέσω της μεθόδου DNA.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για την Arian Palanas Lozano, από τις Φιλιππίνες, την οποία ο 35χρονος κατά συρροή δολοφόνος έχει παραδεχθεί ότι σκότωσε κατά τη διάρκεια που έκαναν σεξ στο πατάρι του σπιτιού του.
 
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί και η σορός της Μαρύ Ρόους, πρώτου θύματος που ανασύρθηκε από το φρεάτιο, ενώ εκκρεμούν ακόμα οι ταυτοποιήσεις των άλλων δύο σορών που από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να ανήκουν στην 30χρονη Κάτχα Ανού από το Νεπάλ και την 36χρονη Λίβια Φλορεντίνα από τη Ρουμανία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο