Ο αιφνιδιασμός Ιωνά, οι επιλογές Αναστασιάδη και ο μονόδρομος για Αρχηγό

Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε η γραπτή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνη Ιωνά Νικολάου ο οποίος προανήγγειλε την παραίτηση του στον απόηχο των αντιδράσεων σε σχέση με τους χειρισμούς της Αστυνομίας που «ξεγύμνωσε» ο κατά συρροή δολοφόνος που παραδέχθηκε, μέχρι στιγμής, επτά φόνους γυναικών, εκ των οποίων δύο ανήλικα κοριτσάκια.

Δεκαοκτώ μέρες μετά και ενώ ακόμη οι Αρχές ψάχνουν στους υγρούς τάφους για να εντοπίσουν τις σορούς θυμάτων του 35χρονου «Ορέστη», ο Ιωνάς Νικολάου σπάει τη σιωπή του και αφήνει ξεκρέμαστη την Αστυνομία, ο Αρχηγός της οποίας… αγνοείται μέχρι σήμερα αφού δεν τοποθετήθηκε σε σχέση με τις ευθύνες που του καταλογίζονται. Ωστόσο, ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, δια του εκπροσώπου τύπου της Αστυνομίας ανακοίνωσε διοικητική έρευνα για πιθανόν ποινική ή πειθαρχικά αδικήματα, έρευνα η οποία όμως δεν μπορεί να τον αγγίξει αφού η τριμελής Επιτροπή μπορεί να διερευνήσει μόνο τους υφιστάμενους της.

Ο Ιωνάς Νικολάου, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι πριν την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις καταγγελίες και τους χειρισμούς της Αστυνομίας, αφήνοντας έτσι ακάλυπτο τον Αρχηγό της Δύναμης από τον οποίο ενημερώνεται ο πολιτικός προϊστάμενος, ενώ μίλησε για «αγανάκτηση» ως προς το πρωτοφανές αυτό έγκλημα, που τον οδήγησε σε προσωπικές αποφάσεις για τις οποίες ενημερώνει αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θέλοντας αυτή τη φορά να διαχωρίσει τη θέση του από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος τύχανε της στήριξης του υπουργού, ο Ιωνάς Νικολάου τόνισε επίσης ότι «ως Υπουργός και ως Υπουργείο δεν έχουμε οποιαδήποτε αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να έχουμε τέτοια, αναφορικά με το χειρισμό ερευνών ή ανακρίσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών. Οι ανακρίσεις και διερεύνηση καταγγελιών υπάγονται κατ’ αποκλειστική αρμοδιότητα στις ανακριτικές αρχές που είναι η Αστυνομία, η οποία όποτε κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο αποτείνεται στο Γενικό Εισαγγελέα για οδηγίες. Η εκτελεστική εξουσία δεν έχει αρμοδιότητα και ούτε πρέπει να αναμιγνύεται σε αυτές».

Με αυτή την τοποθέτηση του ο Ιωνάς Νικολάου δείχνει ότι ο δρόμος των ευθυνών οδηγεί στην Αστυνομία και όχι στην εκτελεστική εξουσία.

Ως εκ τούτου, εάν λάβουμε ως δεδομένη την παραίτηση του θέλοντας να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη, «ακόμη και αν δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη» όπως υπέδειξε ο υπουργός, τότε μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τον Αρχηγό της Αστυνομίας αφού ο δρόμος είναι… μονόδρομος. Εάν δηλαδή θα υποβάλει και ο ίδιος την παραίτηση του ή εάν θα τον παύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πολιτικός προϊστάμενος ανέλαβε την πολιτική του ευθύνη, σε ένα επιχειρησιακό ζήτημα.  

Όπως έγινε χθες γνωστό, αύριο στις 10 το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης βλέπει τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας για να τύχει κατ΄ ίδιαν ενημέρωσης, ωστόσο ο Ιωνάς Νικολάου θέλησε να διευκρινίσει μέσω της δήλωσης του, ότι η συνάντηση γίνεται μετά από δική του επιθυμία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωνάς: Πήρα τις αποφάσεις μου, ενημερώνω τον Πρόεδρο και εξηγώ τους λόγους

Αιφνιδίασε ο Ιωνάς

Πάντως, η κίνηση του Ιωνά Νικολάου να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά να προαναγγέλλει την παραίτηση του από υπουργό Δικαιοσύνης, αιφνιδίασε τους πάντες, ακόμη και στο Κυβερνητικό στρατόπεδο.

Κυβερνητικές πηγές, υποδείκνυαν μιλώντας στον REPORTER, ότι τις προηγούμενες μέρες ακόμη και χθες ο Ιωνάς Νικολάου δεν είχε εκφράσει μια τέτοια πρόθεση, ούτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο είχε τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά ούτε και σε οποιοδήποτε στενό συνεργάτη του Προέδρου.

Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού που υπήρξε στο Προεδρικό, είναι ότι λίγο πριν την γραπτή δήλωση του Ιωνά Νικολάου, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου άφηνε μεν όλα τα ενδεχόμενα, μιλούσε ωστόσο για σειρά συναντήσεων που θα ακολουθήσουν και διαμήνυε η αυριανή συνάντηση στο Προεδρικό δεν θα είναι η μοναδική.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πλέον δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αποδοχή της παραίτησης του από τον Πρόεδρο, σημειώνοντας πως μονόδρομος πλέον φαντάζει και η παραίτηση ή παύση του Αρχηγού Αστυνομίας. Ωστόσο, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει ανοίξει σε κανένα μέχρι στιγμής τα χαρτιά του, ως προς τι προτίθεται να πράξει, καθώς θέλει πρώτα να ακούσει και να συζητήσει τόσο με τον Ιωνά Νικολάου όσο και με τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου κατ’ ιδίαν τα γεγονότα.

Σημειώνεται πώς πέραν των αξιώσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις, τόσο του υπουργού όσο και του Αρχηγού Αστυνομίας, ανάλογες φωνές ακούγονται τις τελευταίες ημέρες, με ιδιαίτερη ένταση, και εντός του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του ΔΗΣΥ, αφού θεωρούν πως η ζημιά που έχει προκληθεί στην εικόνα της Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση στο ίδιο το κόμμα, είναι τεράστια, και χρειάζονται δραστικές διορθωτικές κινήσεις ουσίας.

Υπενθυμίζεται η χθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου, ενδεικτική ακριβώς του κλίματος που επικρατεί στην Πινδάρου, ότι εάν βρισκόταν ο ίδιος στη θέση του Ιωνά Νικολάου θα υπέβαλε την παραίτηση του.    

Με τα δεδομένα αυτά, τα ερωτήματα που απομένουν να απαντηθούν είναι τα εξής:

1.Κατά πόσον ο Ιωνάς Νικολάου θα εμμένει στην παραίτηση του την οποία προανήγγειλε σήμερα, ασχέτως εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιχειρήσει να τον μεταπέσει.

2.Κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου και αν ναι, σε μια τέτοια περίπτωση αν θα προχωρήσει απλώς σε αντικατάσταση του ή θα αδράξει της ευκαιρίας για ένα μίνι ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, όπως ζητούν ήδη αρκετά στελέχη του ΔΗΣΥ, ώστε να δοθεί το μήνυμα της επανεκκίνησης της Κυβέρνησης.

3.Κατά πόσον αποδεχόμενος την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει και σε παύση του Αρχηγού Αστυνομίας, στον οποίο άλλωστε ο υπουργός Δικαιοσύνης επιρρίπτει την ευθύνη για την πρωτοφανή αυτή υπόθεση.

4.Κατά πόσον ο Αρχηγός Αστυνομίας θα θέσει ο ίδιος την παραίτηση του ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς να χρειαστεί ο Πρόεδρος να τον παύσει.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί